Batranii trebuie respectati deoarece au scoala vietii, indiferent in ce conditii au facut-o.
Nu cred ca ai pus problema bine: intr-adevar, tinerii de azi sunt mai non-conformisti, au prea mare incredere in fortele propri si nu accepta(nici macar nu cer) sfatul unui batran, plus ca il considera irelevant. Dar de-aici pana a se crede atot-stiutori si alte chestii, drum lung. Crezi aceste chestii atunci cand ai o sclipre spre ele, sti ca poti. Mi se pare normal sa crezi in tine. Sa nu intelegi ca am vrut sa zic ca da, tinerii au dreptate in ceea ce fac, dar pana nu se stabileste adevarata semnificatie a acestui cuvant, nu dau cu presupusu`.
Acum, si unii batrani continua sa gandeasca ca pe vreme comunismului, si te judecat dupa catev gesturi care nu i le-ai facut pe plac, facandu-te needucat.
In primul rand, orice user cu ceva vechime poate reclama o intrebare sau un raspuns, e o masura de siguranta lasata pentru a nu se umple TPU de spam atunci cand nu e supravegheat de admini/moderatori. Cineva a folosit optiunea, poate ai formulat intrebarea agresiv. Din cate am citit prin FAQ ( ai link sus ) parca fiecare poate folosi optiunea de 10 ori. In fine, nu stiu cat de corect functioneaza, merge cam aiurea oricum si probabil sunt ceva buseli prin baza de date. Sa revenim la OILE noastre;)
Batranii ramoliti sunt comunistii aia care au promovat ateismul. Uita-te in jurul tau si vezi unde s-au dus valorile morale. Nu se bate nimeni in piept ca este credincios, in schimb vad tot felul de provocari inutile si apeluri la logica, ceea ce e oarecum ironic. Nu se vrea nimeni atotstiutor aici, si nu vine nimeni pe TPU sa caute indoctrinare, fie ea pentru o religie sau pentru ateism. Mi-am salvat un dialog recent care m-a amuzat teribil. E vorba de logica, daca tot ne batem cu caramida in piept ca vrem sa gandim rational. Hraneste-te :) http://www.TPU.ro/......-lucru-se/
Domnule, batranii comunisti de astazi au totusi un noroc. Ca tinerii sunt prea tineri sa isi amintesca cum alti batrani acum 50-60 de ani erau dusi la Canal sau aruncati la Gherla sau in alte inchisori.
L-ai vazut pe Petre Tutea domnule, i-ai urmarit interviurile? Acei comunisti care l-au inchis pe el si pe altii au creat un sistem care a distrus in Romania respectul, bunul simt, omenia, toleranta.
Opreste-te putin si uite-te la asta: http://www.youtube.com/watch?v=5Q4cxaJx9Ok&feature=related
Ce se intampla acum in Romania este rezultatul a ce s-a intamplat atunci, nu a capitalismului salbatic sau a tinerilor.
E un noroc ca tinerii se intorc la religie. Dumneata si altii inca isi mai pot manca pensia.
Si nu te lega de Dumnezeu, ca nu ti-a facut nimic. Daca nu crezi in El, "ia-ti patul si umbla".
Cristacheceliute @ comunistii au promovat ateismul? Nu cred. Daca era asa nu ne apuca revolutia cu biserici si popi angajati la stat. Ei pur si simplu nu tineau cont de biserica.
soothe@ trecind peste faptul ca aveti un limbaj " de jos " spuneti niste aiureli: " Ce se intampla acum in Romania este rezultatul a ce s-a intamplat atunci, nu a capitalismului salbatic sau a tinerilor." Ce inseamna asta? Inseamna ca sinteti cel mai comunist si indoctrinat daca puteti spune acum dupa 20 de ani ca rezultatul economic si moral la care am ajuns se datoreaza lor. Eu stiu si am trait sa vad cite au facut ei in 20 de ani si vad cit au distrus Astia in 20 de ani. Si Astia au avut sansa sa demonstreze ca sint buni. N-am vazut nimic. " E un noroc ca tinerii se intorc la religie "! Asa spuneti dvs. Eu zic ca nu este asa. Nu se intorc la biserica ci la baruri, discoteci, droguri. Acum dupa 20 de ani tineretul se afla la cel mai scazut nivel moral. " Si nu te lega de Dumnezeu, ca nu ti-a facut nimic " Oare? Mi-a fost bagat cu forta pe git, platesc religia dvs, deci atita timp cit eu dau bani pentru el am datoria si dreptul de a comenta.
soothe@/ Nu faceti impresie daca imi spuneti de Tutea. Am eu niste pareri personale si nu cred ca vreti sa le stiti.
Problema si intrebarea era pentru tinerii care acum se cred cei mai destepti si capabili dar cu toate acestea pot fi de acord cu D-zeu si ideile invechite din legile crestine. Deci ori -ori.
Si pentru a clarifica un aspect. Nu sint nici pensionar si n-am fost membru de partid. Nu sustin pe AIA si nici pe ASTIA. Eu doar constat ca ATUNCI se realiza ceva acum ASTIA distrug tot.
Si m-am saturat de tinerii care se dau crestinii crestinilor si inteleptii pamintului.
Eu unul doresc sa pot trai intr-o lume normala dar se pare ca unii doresc numai confruntari si separatie religioasa...
Au mai scapat biserici in picioare doar pentru ca a murit ceausescu. Si presupun ca ai facut scoala tot pe vremea lui asa ca se stie doctrina promovata. Gaseai Biblia la librarie? Si sunt de acord cu soothe in ce zice. Nu poti exclude trecutul cand definesti prezentul. Metehnele formate in 50 de ani de comunism nu se vindeca prea curand. Poate generatiile urmatoare, desi educatia tot de la parinti incepe.
Tu te plangi ca altii vor confruntari religioase dar intrebarea de mai sus iti apartine M-am gandit de doua ori daca mai raspund, pentru ca m-am hotarat sa ignor provocarle zilnice pe tema asta. Credinta crestina nu te invata nimic rau. Bine ar fi daca toti am trai ca niste buni crestini, probabil chiar ar fi ca intr-un paradis. Dar nu. Cum sa...
E invechita? Sunt idei si principii care vor dura atat cat va dura omenirea. Platesti popii? Poate daca vrei o inmormantare crestina. Dar nu vreau sa reiau situatia cu familia si deciziile din momentele alea Pana la urma pe cine ai tu asa o oftica de nu-ti da pace?
Cristacheceliute @ / este o prostie sa spui ca bisericile au scapat de demolare deoarece a fost omorit Ceausescu. Nu uitati cite au fost mutate si ca s-a demolat numai unde a fost necesar pentru noile proiecte. Va garantez ca si azi in calea unui proiect major si al dezvoltarii orasului nu ar sta o biserica. Biblia nu se cumpara de la librarie ci de la magazinele bisericesti. Atunci se gasea pe strada 11 Iunie la magazinul Mitropoliei! Nu a interzis nimeni biblia sau religia, ba mai mult a fost finantata constant. De provocat eu nu provoc nimic! pe cine am oftica? Pe nimeni, dar devine stresant sa citesti toata ziua intrebari pe teme religioase, intrebari care clar sint puse aiurea si de catre persoane ce n-au habar de problema. Durerea este tot mai multi sint tineri aceiasi tineri care cum spuneam mai sus, isi reneaga parintii!
Ei, asta este! Tot este bine ca invata sa se roge la Dumnezeu! Probabil ca peste cel mult 10 ani asta va fi ocupatia lor, sa se roge la o minune deoarece din cei tineri, nimeni nu vrea - la munca -. Toti vor directori, soferi, secretare. Am sa-i vad peste niste ani si sint curios daca o "minune dumnezeiasca " va tine loc de mecanic, strungar, cizmar, fierar... Atunci vor plati extrem de scump ideile de acum, atunci se vor ruga de cei in virsta care mai stiu ceva sa-i scoata la lumina. Din pacate, atunci unii nu vor mai fi dispusi sa dea lectii, altii nu vor mai fi...
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
A fost placerea mea sa-ti raspund, scuze daca abordarea mi-a parut agresiva, inseamna ca am interpretat eu gresit cand am citit.
Despre constructia bisericilor: ce biserici s-au construit in perioada 70-89? Da, sustin ideea ca daca traia Ceausescu suficient Bucurestiul era 99% blocuri hidoase asa cum le stim. Arunca o privire la orase din vestul Europei, diferenta e izbitoare.
Cat despre relatia comunism-biserica ea a trebuit totusi sa tina cont si de credinta traditionala, era nerealista o tentativa de distrugere a credintei dintr-o data, sapau putin cate putin. Ce carti religioase s-au publicat in anii '80? ca cele "stiintifice" in favoarea ateismului erau peste tot.
Cat despre celelalte aspecte, nu e neaparat necesar sa facem un cocktail intre conflicte intre generatie, religie, credinta, reorientare profesionala, moralitate, si sincer sunt de acord cu tine in unele aspecte. Insa acum reorientarea profesionala se va face in pas cu tehnologiile moderne si dupa cererea pietii, nu dupa norme impuse de un partid care nu stia cum traieste omul de rand.
Daca eram strungar sau fierar acum o duceam bine. Sunt meserii inca necesare, si alea merita platite, dar in timp oricum apar si ocupatii uzate moral - ca doar n-o sa mai mearga acum la arat cu plugul tras de boi. Si vezi ca nu face nimeni vreun rau cuiva daca se roga la Dumnezeu, nu uita ca un crestin bun isi respecta parintii, asa cum a invatat dintr-una din cele 10 porunci Nici una din marile religii nu te invata sa-ti desconsideri batranii, dar sa nu mai amestecam asa lucrurile ca atunci chiar sunt greu de deslusit.
Imi permiteti sa va cer iertare, ca parte a celor ce cred in Dumnezeu, pentru ca v-am judecat, v-am pus etichete, pentru o atitudine de mandrie (prin care eu consider care L-am intristat in primul rand pe Dumnezeul nostru)? Va rog iertati-ne, nu avem nici o scuza!
chiftelutacrocanta întreabă: