Cand ai in mana un ciocan, toate lucrurile din jurul tau ti se par cuie.
Cand ai in mana un ciocan cei din jurul tau iti v-a da dreptate.
Daca nu e de cauciuc.
Dreptatea este ghilotina ce pica nemilos peste toti cei ce incalca moralitatea universala.Trebuie stabilita o moralitate universala, astfel incat dreptatea sa fie impartiala si directa.Nu orice crima e condamnabila,nu orice furt e condamnabil,orice minciuna este condamnabila,nu tot ce trece drept "rau" este cu adevarat rau,odata ce aceste diferente pot fi stabilite, atunci si dreptatii i se pot stabili niste intervale logice, ca sa o putem cunoaste, si sa n-o mai ardem cu fiasco scandalos, gen "dreptatea e oarba".
Dreptatea....pai sa vedem, este partea aia mai grea pe care uneori o evitam pentru ca nu vrem sa avem responsabilitati si este mai usor sa fi ...nedrept. Ca intr-un final sa vedem ca desi am facut sacrificii, desi nu am iesit cu buzunarele pline, totusi uite ca ne simtim bine si impliniti.
And that's just right!
Dreptatea este valoarea etică şi juridică, în funcţie de care se aprobă sau se dezaprobă relaţiile sociale şi raporturile juridice, normele juridice şi hotărârile organelor de jurisdicţie existente într-o epocă şi într-o organizare socială dată; este faptul de a recunoaşte drepturile cuiva, de a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine în mod legitim. Dreptatea este o virtute morală, cea mai înaltă dintre cele patru virtuţi cardinale, care constă în faptul de a da fiecăruia ce este al său, în a respecta drepturile altuia.
Sursa: http://www.referat.ro/referate/Dreptate_si_egalitate_71152.html (da download)
Si cum percepi tu, personal, dreptatea?
Asta este stiinta, nu dreptate. Cred ca te gandeai la :"Ai dreptate". Aici cuvantul "dreptate" are cu totul un alt inteles decat cel la care ma gandesc.
Hm. interesant ca nu prea-mi gasesc cuvintele aici. n-am mai patit asa.
pai e mai complicat. sunt mai multe feluri de dreptati si ele se cam ciocnesc cateodata:dreptate morala, legala (constitutionala), sociala (drepturile omului), religioasa etc. cea morala este discutabila si acopera o arie mai larga, dar este si mai putin demonstrabila, tine de educatia si bunatatea sufleteasca a fiecaruia. celelalte sunt conform unor legi, standarde prestabilite si se actioneaza conform lor, sunt ghidul nostru social care ar trebui urmat. deci, suntem manipulati prin ele, fara nici o indoiala pentru mine.
Nu poti spune ca suntem manipulati prin ele. Ele au existan in toate societatile: si in triburile primitive si in "triburile" moderne. Sa presupunem ca ele nu ar exista. Ce s-ar intampla? "Manipulare" este un cuvant prea dur totusi pentru a descrie legile ce sunt facute pentru binele tau si al altora. In orice caz, interesanta parere!
Dreptatea este ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Sa intorci si celalalt obraz mi se pare o prostie, oricum nimeni nu tine cont de ea.
Dreptatea in Romania nu exista
Vorbesti de dreptatea facuta la nivelul lumii noastre limitate. http://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/ce-este-dreptatea/#7404876
Spune-ne tu ce este dreptatea domnule filosof.
Oricum, parerile sunt impartite. Daca si culorile sunt percepute in diferite feluri de catre oameni, atunci sigur nu o sa ajungem la un consens noi doi.
Tocmai asta am spus si eu.
A fi lasat in pace si nu a face rau e mai pe romaneste dreptatea
In mod normal dreptatea se asimileaza cu justitia in care daca ai facut o fapta rea trebuie sa platesti la fel... (tot pe romaneste) ca sa intelegi
Raspunsurile tale au o tenta ironica, date, fireste, de o persoana cu gandire animalica. Pe romaneste: esti cam bou!
Animalica? de fapt eu ma gandeam ca tu esti animal si am zis sa ma comport si eu ca un bou asa ca tine, daca nu iti convine, fa pasi
Principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile
Si dreptatea este univerasala?
Nu stiu ce este dreptatea, sau in ce constă aceasta dar stiu ca numai singur ti.o poti face!
Poti fi mai explicit? Esti de acord cu legea talionului?
Dacă o consider o pedeapsă dreapta, da.Dar dacă sunt de acord cu ea. nu, nu prea.
Pai, tu nu consideri dreptatea ca fiind necesara? De ce spui ca numai singur ti-o poti face? Consideri ca o fapta ilicita nu poate fi indreptata decat cu o alta?
Nu am spus că nu consider dreptatea ca fiind necesară, ba din contră, chiar primă necesitate.Eu consider dreptatea bazînduse pe putere, şi nu mă refer la putere fizică.
Fii mai coerent, nu prea am inteles ce ai vrut sa spui. Expilca "puterea".
Genul de putere pe care a avut-o Hitler, dar nu pînă la capat dacă ma intelegi ce vreau să spun, pentru că ce a făcut el la sfîrşit se cheamă laşitate, deci acest gen de putere combinat cu puterea financiara, face puterea supremă si din puterea supremă reiese dreptateă, părereă mea.
Cati ani ai?
15, da ce legatura are asta? esti de parere ca nu am o judecata buna?
Mai bine nu raspund.
Fiecare om doreste sa I se faca dreptate. Dreptatea este un proces in care o persoana primeste rasplata ca beneficiu al unei actiuni de care a suferit.