Cand miscarea electronilor se face ordonat datorita unei diferente de potential generata de o sursa ei se misca in special intr-un sens datorita acelei diferente de potential electric. Atunci un numar de electroni se vor micsa in special in acea directie intre atomi indiferent ca dau stafeta la un moment dat altor electroni chiar daca f. multi se misca inca aleator in conductor. Eu asa vad lucrurile.
Sa presupunem ca putem marca cu o culoare un electron X dintr-un atom Y dintr-un conductor al instalatiei electrice dintr-o locuinta. Aprindem lumina, sau bagam in priza un aparat. Electronul X pleaca de la locul lui si fuge de-a lungul conductorului. Cu ce viteza? Cu viteza luminii? Si unde se duce? Trece de rezistenta becului si isi continua drumul pana unde? Pana la sursa de energie (centrala electrica) si apoi se intoarce la locul de unde a plecat?
Electronii se misca cu viteze mult mai mici in conductor in raport cu viteza luminii.
Electronii trec prin tot circuitul si apoi prin sursa miscandu-se circular (in circuit) daca sursa este de curent continuu. In circuite de CA e- se misca inainte si inapoi in ambele sensuri. Avand sarcina electrica ei creaza un camp electromagnetic care transporta energia datorata sursei si astfel pune in functiune consumarorii din circuit.
Pot sa ti spun ca electricitatea este produsa de electroni ce "curg" dar ce este ea... cine stie?
Electricitatea la nivel macroscopic este un surplus de sarcini elementare negative sau pozitive acumulata intr-un loc. Sarcina electrica elementara este cea cu care sunt incarcate particulele elementare e- sau p+.
Cand electronii se misca majoritar intr-o directie in norul electronic comun ce se creaza intre atomii din structura conductoarelor electrice, se spune ca avem curent electric in conductor.
Fara miscarea electronilor intr-un sens in sarma nu am avea un curent electric in circuit.
Campul elecromagnetic creat de miscarea electronilor se deplaseaza insa cu viteza luminii astfel ca nu este nevoie ca un anumit electron sa ajunga de la un capat al circuitului in alt capat al lui. Miscarea unui e- din celalt capat al circuitului va fi provocata de campul ce se deplaseaza cu viteza luminii c, asa ca curentul se deplaseaza cu viteza luminii fara ca electronii sa se deplaseze asa repede.
Ok,nu stiu ce am spus pe aici despre electricitate, dar bine nu am zis nu chiar tot, dar asta e.
Acum incerc sa revin si sa arat,(cred ca mai bine de data asta) ce este electricitatea
Ce este electricitatea? Pfff definitia aia miscarea ordonata a electronilor printr-un conductor, este f simpla si nu intelegi mare lucru.
Ce se intampla de fapt intr-un cablu metalic.Ramine valabil ce am spus despre atomii metalici,adica ca au electroni pe ultimul strat ce se deplaseaza de la un atom la altul,
Intro sirma,cablu de cupru,aluminiu, fier etc, electronii sau unul din electroni de pe ultimul strat paraseste atomul respectiv si merge la alt atom, iar alt electron de la alt atom ii ia locu.Aceasta miscare are loc la intimplare si in oricare directie, deci la o bucata de metal nu avem o miscare ordonata a electronilor.
Ce se intampla de fapt intr-un generator de electricitate, ce face mai exact acel generator?
Generatorul creeaza un cimp magnetic de o anumita intensitate, de o anumita putere si "pompeaza"energie intr-un cablu.De unde este acea energie?
Apare atunci cand acel generator aplica o forta,este de fapt energia campului magnetic creeat.
Aceasta energie sau cimp magnetic intra in acel cablu,sau se duce pe acel cablu cu viteza luminii.
Deci cimpul magnetic creeat,uite ca aici nu prea stiu bine,ori nu inteleg bine, daca este cimp magnetic sau cimpul magnetic creeaza energie pe care o trimite dea lungul acelui cablu metalic.
Aceasta energie se deplaseaza cum am zis cu viteza lumii dea lungul unui cablu metalic, cupru, aluminiu etc.
vom avea un dublu efect in acel cablu
1-energie dea lungul cablului
2-forta cimpului impinge electronii spre inainte,electroni inconjurati de acea energie.
Cum ar veni electronii se incarca,cara cu ei o cantitate de energie,toti electronii dea lungul cablului sunt energijati.
Nu ma intreba cum sunt energizati,adica cum se ataseaza energia de ei,ori sta imprejurul electronului,asta nu stiu,dar conteaza mai putin,este deja amanunt
Avem acesti electroni sa vorbim mai simplu care is inconjurati de energie. Electronii fortati de campul magnetic sau de aceasta energie,se misca in directia imprimata de acest cimp, astfel vor face un pas inainte, apoi cimpul magnetic trage electronii inapoi, asta datoratita inversarii polilor magnetici in generator.
Vom avea un du-te vino in cazul curentului altrnativ a electronilor "incarcati "energetic.
Deci cu alte cuvinte curentul electric are 2 componente, nu doara una cum am spus in alt raspuns
1- energie=volt
1-electroni= amperi
Forta cu care cimpul magnetic impinge energia ori el insasi loveste cablu se numeste tensiune si se noteaza cu V.
Numarul de electroni din cablu implicati in acest proces si "energizati" poarta numle de amperi.
Mai pe scurt un nr X de electroni incarcati cu o cantitate Y de energie se numeste Amperi.
Deci avem 2 componente implicate -energia si electronii.
Mai departe ce se intampla? Cum am aratat elementele metalice au electroni ce se misca liber de la un atom la altul,dar mai au si alta proprietatea,ca de altfel orice alt material,de a se opune unei forte.
Este ceva de genul, cum un zid se opune unei lovituri ce tu o aplici acelui zid,la fel si materialele opun o rezistenta la actiunea unei forte,a unei energii,asupra lor.
De aia sau cautat pentru electricitate ca si eficienta materiale metalice care sa opuna o rezistenta cat mai mica la trecerea unei forte prin acel material,la trecerea unei cantitati de energie prin materialul respectiv.
Asa avem cupru,alumniniu,argintul,materiale care se opun f putin la actiunea fortei,a energiei care vrea sa se deplaseze prin aceste materiale.
Asa sunt cablurile care duc energia,electricitatea dintr-un pct in alt pct.
Acum ce este un consumator? si ce se intampla mai departe cu acesta energie?
Consumatorul de energie,este tot un material metalic,dar care opune o rezistenta f mare la trecerea prin el a energiei.
Ca urmare,atunci cand electronii se deplaseaza prin acel material cu rezistnta mare,electronii de fapt in acel material se misca la fel de usor ca si electronii din conductor,doar ca acel material se opune la trecerea fortei,la trecerea energie prin el si primeste in plin,cauta sa opreasca acea energie,astfel ca el se incalzeste,electronul ce se misca este "dezbracat"de energie si el se duce inainte singur,deci nu mai cara energie cu el,asa ca ajunge pe partea ailanta a becului,sa luam un exemplu, fara energie.
Toata energia cu care electronul era inconjurat a fost oprita de acel material,a ramas in acel material,care in cazul filamentului de wolfram se inroseste,se incalzeste si devine vizibil.
Ca si comparatie,gandeste ca tu esti acel electron,esti in miscare,te indrepti spre mine,vrei sa treci pe linga mine,esti imbracat cu o camasa (energia) eu sunt materialul care cauta sa nu lase hainele (energia) sa treaca mai departe.
Asa ca te agat de camasa si tu in miscarea ta esti dezbracat de camasa,treci mai departe,dar camasa (energia) a ramas la mine.
Cam asa se intampla si cu curentul electric.
Electronii din filamentul de wolfram si aia se misca,acolo avem miscare de electroni inainte si inapoi,cand electronul din cablu intra in wolfram,este dezbracat de energie,electronul din wolfram de la capat face un pas inainte in cablu la celalalt capat,dar este si el dezbracat de energie,apoi este tras inapoi,si tot asa.
Avem electron cu energie care intra in filament,la un capat si avem electron al filamentului care iese mai departe in cablu dar fara energie,acea energie a ramas in filament.
de aceea pe protiunea de cablu numit neutru nu avem energie,nu avem electroni incarcati cu energie,dar avem exact aceiasi miscare a electronilor ca si firul faza,avem aceiasi miscare a electronilor si in filamnetu becului ca si in firu faza,cat ca si in firul nul.
Deci la iesire din bec o sa avem amperi exact cat si la intrare, doar ca lipseste energia de la intrare, energie retinuta de filamentul becului.
Cam asta este electricitatea, cam asa functioneaza.In cazul curentului continuu,avem circuit inchis,ca un cerc in care electronii la fel se misca intr-un sens,intra in bec,iese din bec fara energie merg mai departe ajunge la capatul care baga energie in cablu,este energizat iar cu energie si tot asa,ciclul se rea.
Un alt exemplu sunt fotonii ce vin de la soare,aia is incarcati cu o cantitate de energie,daca loveste un geam,o parte din acea energie o sa fie retinuta de geam,atat a putut acel geam sa dezbrace fotonul ala de energie,iar fotonul trece mai departe si loveste incaperea.
De aia cand bate soarele in geam si pui mina este cald,iar tu daca stai in incapere si fotonii te lovesc,o sa simti caldura,pentru ca corpul tau a preluat energia din acel foton.
Nu stiu cat de bine am explicat,daca ai ceva nelamuriri intreaba o sa te lamuresc bustean
Acu am vazut un video in care un profesor de elctricitate a venit sia zis ca chestia asta nu este asa cum am aratat eu,ca si el la fel credea,a si explicat asa la studentii lui,dar ca ar fi gresita aceasta explicatie.
A venit cu ideea ca de fapt aceasta energie nu este carata de electroni,dar ca se misca odata cu electronii si in sensul acestora.
Da acolo omu ceva schme,ceva formule,ma cam depaseste dar banui ca si pe el il depaseste
Concluzia lui ar fi ca energia se misca in toate directiile nu doara in sensul electronilor, ca ar sari de la un cablu la altul, da acolo si o problema.
Stii ce? Caut acum video ala si til atasez pe aici, sper sa mearga si sa vezi tu explicatia lui.
Multi care au vazut acest video zic acum ca is mai in ceata decat erau inainte ok caut video siti pun link-ul aici.
Uite aici linkul vezi si u ce spune omu si daca ai ceva idei, ori daca ai inteles ceva vina si zine si noua :)) is curios ce intelegi tu, ori cum vezi tu aceasta explicatie.
Daca nu se deschide link-ul cu clik direct, da clik dreapta pe el si deschizi in alt fel, sper sa functioneze.
https://www.youtube.com/watch?v=VQsoG45Y_00
User252426 întreabă: