Cogito, ergo sum - Cuget, deci exist!--> mai complet:-->
"Dobito ergo cogito. Cogito ergo sum. Sum ergo Deus est." (Ma indoiesc deci gandesc. Gandesc deci exist. Exist deci exista Dumnezeu) -->-Rene Descartes-
Partial adevarat! Multi exista fara sa gandeasca!
Filosofia este stiinta sau preocuparea oamenilor de a intelege sensuri--> al lumii, al vietii, relatia cu Dumnezeu, existenta lui..., perceptele si valorile morale ale lumii...
Este cand oamenii "destepti" despica firul in 16 si cauta o modalitate teoretica de a le pune de-a curmezisul, fara sa se atinga intre ele!
Cand se incearca sa se gaseasca rezolvare la probleme ipotetice!
Filosofia nu are o definitie exacta, motiv pentru care multi filosofi precum Aristotel, Kant, Noica au incercat sa ii dea un contur. S-a ajuns la concluzia ca Filosofia NU DA RASPUNSURI, ci ofera MAI MULTE CAI prin care sa ajungi SINGUR la raspuns. Stiinta a stiintelor, arta a artelor . Ce spun filosofii, poate sa dea oricine copy-paste de pe google
Este o disciplina autonoma a culturii avind ca scop cunoasterea formelor si proceselor gandirii.Filozofia studiază concepte generale precum existenţa, bunătatea, cunoaşterea sau frumuseţea.Cum bine stim ARISTOTEL spunea ca exista 3 tipuri de filosofie: matematica, fizica si teologia; Kant spune ca filosofia este „o cunoastere rationla prin concepte pure, stiinta supozitiilor, a conditiilor cunoasterii si a actiunii si, in acelasi timp Schopenhauer spune ca filosofia este stiinta exprimata in concepte, a careia sarcina este ca „ intreaga esenta a lumii sa o repete (wiederholen) in concepte, in mod abstract general si clar. La randul sau L.Blaga spune ca filosofia reprezinta unul din modurile fundamentale ale omenirii pentru a rezolva ceea ce este sau ce va fi.
FILOZOFÍE s. f. 1. concepţie generală despre lume şi viaţă, formă a conştiinţei sociale, constituind un sistem coerent de noţiuni şi idei care reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale. o ~ lingvistică = teorie neopozitivistă care reduce obiectul filozofiei la termenii limbajului. 2. totalitatea principiilor metodologice care stau la baza unui anumit domeniu al ştiinţei. o ă culturii = disciplină teoretică relativ autonomă, care se preocupă de definirea genetică, structurală şi funcţională a fenomenului culturii. 3. comportare, fel de a reacţiona al cuiva în faţa unor lovituri, nenorociri etc.; fel de a privi lumea şi viaţa; înţelepciune, stoicism. 4. (fam.) problemă greu de rezolvat. 5. sistem filozofic aparţinând unei persoane, şcoli sau epoci. (< fr. philosophie, gr. philosophia).
Sursa: DEX
Domnule Cipilanu,
L-am citit pe Aros din Milet (carti rare si greu de gasit, sunt dialoguri, biblioteca este restrictiva inca)
El, explica in peste zece dialoguri, taman cele ce va preocupa. "Ce este Absolutul"
pot sa va spun ca sunt de acord cu Aros din Milet, nu-i asa nu pot sa nu fiu!
""Vierea, El, Vesnic Viindu-si, Etern El Sta, si Apare ""
ete un citat din o strofa( nu o strofa) a lui Aros din Milet
din poesia "Absolutul"
Mirarea, determina intrebarea, care(uneori, rar) este inceputul cautarii.
""Numai oameni ce au iubirea de Inteleptire,( adica de desavarsire prin cautare, a adevarurilor egzistentiale, care preocupa Filosofia)stau sub/in sfera Intelepciunii (in Lumina) caci/si apartin intelepciunii, prin iubirea lor deosebita de adevar, si nu doar de trecatoare pofte lumesti, in fapt si ele apartinatoare existentei""
((Aros din Milet))
eu n-am ce face si-l ascult
petru b./Cluj
Solomon spunea
"" Am iubit, inainte de toate, Intelepciunea ""
si sustine realitatea spunand :
""Ea( iubirea de intelepciune) mi-a dat averi nemasurate si alte bogatii ale lumii "
Mirare zic şi eu, cum o zis şi Adrian în ciuda faptului că 2 dintre noi au găsit că răspunsul lui e stupid.
@Carla: De fapt nu e tocmai iubire. "Filia" înseamna pe vremea lor mai mult prietenie decât iubire sau dragoste.
Filozofia este SINGURA stiinta care are bine definit un scop si anume BINELE ABSOLUT
FILOZOFIA (nu" filosofia"!)= Ştiinţă constituită dintr-un ansamblu închegat de noţiuni şi idei, care interpretează şi reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepţie generală despre lume şi viaţă.
Filosofia reprezinta un domeniu al interogatiei.etimologia cuv.provine de la:''phiche'-suflet...''PHILO-IUBITOR DE CEVA''''sophia''-intelepciune, deci filosofie''IUBITOR DE INTELEPCIUNE''. Filosofia se interogheaza dar nu se are raspuns categoric ci creaza doar o deschidere catre foarte multe orizonturi.
Filosofia este o aventura a adevarului.este o realiate umana, objectiva, independenta de noi, relativa capacitatiilor noastre intelectuale si mentale.