| Seba2013 a întrebat:

Ce este henología? Parmeneide si echipa ne vorbesc de Unul.

Neoplatonismo y Cristianismo de Ysabel De Andia

LA METAFÍSICA DE PORFIRIO COMO MEDIACIÓN
ENTRE LA «HENOLOGÍA» PLATÓNICA
Y LA «ONTOLOGÍA» ARISTOTÉLICA de GIUSEPPE GIRGENTI

3 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exact! Pe aici se învârte ideea.
Pe wikipedia spune despre "unul" că ar fi henologia asta și că se găsește mult în ideologia lui Plotin. Nu știam că mai există și un Plotin, ca filosof laughing) îl știam doar pe Platon. happy
Din ce am citit pe wikipedia și singura chestie găsită, ar fi că henologia asta vorbește despre unul singur și ceva ce transcende umanul. Mă duce cu gândul la ceva mai mare decât un simplu uman, poate la God?! Sau poate Universul ce ne înglobează pe noi toți?
Pe wikipedia spune că această henologie contrastează cu ontologia, ontologia fiind "instanța ființei" iar henologia "instanța uniunii".
Deci mă duce doar cu gândul la ceva mai mare, sau chiar ceva mic dar care se unifică formând ceva mai mare, transcendând astfel umanitatea, lumea asta materială.

Încerc să înțeleg, dar la naiba dacă înțeleg această filosofie. straight face
Dar iar mi-ai stârnit curiozitatea, mister Seba. happy

| Seba2013 explică (pentru anonim_4396):

Ok, ti-am starnit curiozitatea insa eroul ¡Shazam! are puteri pentru ca altul i-a dat, nu ca ar avea el o minte stralucita. Mai vorbesc si eu inainte sa gandesc pentru ca vreau sa imi economisesc vitalitatea. Altfel himera cartilor ma fac letarg iar eu raman fara vitalitate pentru treburile casei.

Parménides separa lumea. Vede o lume a adevarului si o lume a opiniei.

Cu alte cuvinte spune ca ontologia trebuie sa treaca printr-o "analiza a ratiunii". Impune gandirea peste ceea ce spun empirstii si toata legiunea ca suntem doar fiinte in timp sau in lume (vezi dasein heidegger).

De aici putem intelege Legea ca administratie, procedura, de iure, birocrație, etc. Fara aceste mecanisme nu avem ceva centralizat, iar selful isi schimba centrul in afara. Metanoia insemna o intoarcere, insa daca nu avem acest logos, intelepciune, ne invinge timpul si materialismul. Toti interpun o metodologie si o analiza pentru a ajunge la adevar. Nu accepta realitatea per se. Ei spun ca tabula rasa iar devenirea, haosul, etc., se inscrie in noi ca in niste obiecte. Insa Cuvantul sau Legea stim ca ordoneaza haosul, nu invers pentru ca nu putem fii cameleoni si umanisti. O conditie a Religiei pentru a intra in ea este sa iesim din lume.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Seba2013):

Wtf!
Înțelege cineva ceva din ce îndrugă Ilustrul nostru filosof TPUaș, mister Seba? happy
Nu pricep. Măi Seba, deci dacă nici explicat de un om, filosofia nu o înțeleg, e clar că e nebuloasă. Dar tot pe asta, aspir și eu să o înțeleg. laughing)