| Meптαʟıтч a întrebat:

Ce este înţelepciunea? Cum arată un om înţelept în ochii voştri? Ce oameni înţelepţi v-au schimbat percepţia voastră asupra vieţii? Ce principii urmaţi în viaţă? Ce cărţi aţi recomanda ca 'mici înţelepţi'?

13 răspunsuri:
| a3e6u9 a răspuns:

Trecând peste definiția din DEX a înțelepciunii, părerea mea e că înțelepciunea e capacitatea de a vedea realitatea așa cum e, de a vedea dincolo de aparențe, de a înțelege lumea și natura.

Părerea mea e că Buddha și Einstein au fost oameni înțelepți.

Principii? Gândește singur și încurajează-i și pe ceilalți să facă la fel, chiar dacă parerile lor sunt diferite de ale tale.

Succesuri! tongue

| Noa a răspuns:

1.Pentru mine intelepciunea este sinonima cu prudenta(adica alarma aia care suna cand sunt pe cale sa intru in belele si ma ajuta sa le ocolesc). 2. Well,un om intelept poate arata oricum, pentru ca orice om poate fi intelept, dar am tendinta sa ma gandesc la oameni cu barba(nu stiu de ce).Si nu, intelepciunea nu vine odata cu inaintarea in varsta, dar e adevarat ca aceasta creste odata cu noi.
3.No people, just facts.
4.Principiul meu:gandeste pozitiv! Putea fi mult mai rau! Asta pana ma paraseste gandirea pozitiva si dau in plans...
5.Cea mai aproape de subiect ar fi,, Carte de intelepciune"-Constantin Noica-, destul de interesanta pot spune.

| EnciclopediaProstiei a răspuns:

Intelepciunea inseamna ce vrei tu sa insemne, tu iti definesti propria realitate. esti cat de frumos vrei sa fii si cat de destept te consideri, iar nimeni nu iti poate modifica perceptia supra vietii.
n-am citit nicio carte, iti recomand in schimb ziarul libertatea din data de 24.10. 2013, fata de la pagina 5. e buna rau proasta.

| suffarstar a răspuns:

Eu imi imaginez un intelept cam asa : http://www.mckellen.com/images/hobbit-blog/8990.jpg

Sincer,nimeni nu e intelept pe deplin. Fiecare geniu,fiecare ganditor,fiecare om are greselile sale. Eu cred ca intelepciunea o poti dobandi cu varsta. Asta nu inseamna ca fiecare batran e intelept. Din contra. Intelepciunea e greu de gasit, Nu pot sa-ti dau exemple concrete de oameni intelepti. Fiecare om este foarte limitat in cunoastere. Incearca sa iei partile cele mai bune din Leonardo da Vinci, Albert Einsten si Hemingway. Dupa parerea mea un om intelept eun om care a calatorit mult, a acumulat informate, e experimentat, un om ce cunoaste sufletul ca pe o carte...
Iti recomand "Batranul si marea " si "Alchimistul ".

| purplestar9494 a răspuns:

Intelepciunea nu cred ca se invata se dobandeste cu timpul cu toate ca multi oameni au reusit sa dobandeasca intelepciunea mai devreme sau mai tarziu.Sa fi intelept pentru mine in mare parte inseamna sa ascult,sa observ,sa nu judec fiindca un om poate arata cumva la exterior si poate fi complet alta persona in interior,sa nu fiu o persoana partinitoare doar pentru a face pe plac cuiva,sa invat tot timpul nu conteaza daca aceea persoana este mai inaintata in varsta decat mine sau nu,multe lucruri le-am invatat fara sa imi dau seama de la persoane mai mici sau mai mari sau de la persoane pe care nu le credeam capabile,sa primesc ajutor dar sa il si ofer, sa tac cand nu am nimic frumos de spus, sa fiu realista si sa vad viata exact asa cum e cu bune si cu rele si cand se poate sa pot sa schimb ceva in bine sau mai rau, sa nu renunt niciodata la ceva in care cred si cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca este ok sa gresesc, o data si de 2 ori si de 1000 de ori, cele mai bune realizari au rezultat din greseli.Nu cred ca vreo carte te poate ajuta pentru ca tu o vei citi si intelege in felul tau iar eu in felul meu.Chestiile legate de intelepciune le vei descoperii in timp si pe parcursul intregii vieti si asta este o chestie buna pentru ca vei avea tot timpul ceva sa inveti si ceva sa te surprinda! happy

| Mădă0611 a răspuns:

Pentru mine intelepciunea inseamna intelegere, intelegerea acceptare, iar acceptatea pace interioara, un om care si-a gasit pacea interioara, e un om intelept. Mai multi oameni si mai multe vorbe m-au schimbat, dar in special citatul asta "Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." (Marcus Aurelius), atat si nimic mai mult, vorba aia prosteasca. laughing

| RAY a răspuns:

E greu de definit intelepctiunea asta pentru ca e relativa si poate sa se scimbe in timp ca forma si context, este intelept sa fi rabdator asta e o virtutie e intelepciunea o virtutie da
desi asa e
cel mai mult buddha cu citatul n-am ghilimele poate ma paraiti la drepturile de autor
NU TRAI IN TRECUT, NU VISA LA VIITOR, CONCENTREAZATI TOATE EFORTURILE IN PREZENT eu am mai adaugat din trecut sa inveti din greselilie facute si sa nu le mai repeti in prezent, principiu? sa am ce imi doresc atat imi doresc si sa nu fac rau cui nu-mi face rau si sa fac bine cui imi face bine
eu citesc cateva dar sunt vechi din 86 citesc o carte de pshiologie am vreo 4 primele care le citesc au vreo 400 de pagini fiecare

| RAY a răspuns:

Cred ca buddha a fost un om intelept. arata frumos desigur, pentru mine darwin e un om intelept si geniu

| caractere a răspuns:

A vorbi cand trebuie, cum trebuie si cat trebuie.

| oprescudorin11 a răspuns:

Eu nu discut de 'mici intelepti ' ca aia sunt prostii! Dar ti-as recomanda sa citesti despre Socrate si Diogene, apoi chiar Biblia.

| iurii75 a răspuns:

Nu atât cel care cunoaşte multe cât cel care ştie să aplice cunoştinţele sale este înţelept.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns:

Intelept este un om care a vazut foarte multe la viata lui si a trecut prin diverse situatii astfel incat are in spate o experienta bogata, stiind exact cum sa trateze fiecare problema. Ce-i drept este nevoie si de putina inteligenta pentru a invata din greseli (daca treci prin viata ca gasca prin apa vei fi prost si ''neintelept'' pana vei muri)

| Swan39 a răspuns:

Eu cred că înţelepciunea ţine de percepţie. Percepţia ta asupra diverselor lucruri, experienţe, observaţii, fapte, etc. Cred că e vorba de modul în care vezi şi înţelegi ceea ce e în jurul tău, cât de adânc, profund poţi să faci asta.

Am întâlnit (sau citit despre) diverşi oameni de la care am avut de învăţat anumite lucruri. Un om nu trebuie să fie neapărat nu ştiu cât de înţelept ca să poţi învăţa de la el. Poate fi total opusul şi totuşi să ai lucruri de învăţat de la el. Asta pentru că din experienţele, faptele, spusele altora ai mereu ceva de "cules", fie că observi şi analizezi părţile bune sau cele rele, fie că înveţi din greşelile lor.
Istoria e destul de "întinsă"; sunt sigură că oricine poate găsi oameni de la care ar avea lucruri bune, valoroase de luat.

Am destule principii pe care mă bazez şi pe care le urmez în viaţă, nu mă pun să ţi le enumerez aici. tongue

Cărţi sunt sigură că găseşti şi tu. tongue În principiu, din fiecare carte ai câte ceva de învăţat. Acum, ce contează e dacă raportul timp necesar pentru a citi/lucruri bune pe care le înveţi, e unul favorabil sau nu.
Totuşi, dacă ar fi să-ţi recomand ceva anume care să se potrivească cu subiectul întrebării tale, aş spune "Lumea Sofiei" de Jostein Gaarder pentru că abordează o gamă destul de variată de subiecte şi în plus e scrisă într-un mod destul de uşor de înţeles şi interesant.