Zbenguici
| Zbenguici a întrebat:

Ce este permanent si nu se schimba?

Răspuns Câştigător
| CrucifiedCountess a răspuns:

Asta nu e intrebarea lui platon big grin big grin big grin

15 răspunsuri:
| eu_4161 a răspuns:

Pai nu se schimba niciodata dragostea/iubirea/////Va fi permanenta...Mereu la fel

| hashe86 a răspuns:

Pleonasmul din intrebaretongue

| alma a răspuns:

ADN-ul pe care-l mosteneste fiecare.Pa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Permanentul nu se schimba nici pe ploaie nici pe vant.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Copilul din om.nu se schimba.

| Lory_2572 a răspuns:

Prostia in Romania...

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@hashe86 sincer, eu nu vad pleonasmul. Si asta pentru ca de exemplu, universul este permanent, dar si in schimbare. Timpul prezent este etern, dar intr-o continua schimbare.

Apoi, pleonasm inseamna alaturarea a 2 cuvinte, expresii ce au acelasi sens.

Permanent inseamna ca se petrece in mod continuu, vesnic, fara intrerupere.

A (nu) schimba inseamna a (nu) inlocui.
Unde este pleonasmul?

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@Crucified_Countess tocmai, e intrebarea lui si daca si Platon face pleonasme. El se referea la faptul ca trupul este supus devenirii si este mereu in schimbare, de aceea cauta ceva ce nu se schimba. Aici intervine Ideea sa despre suflet ca asigurare a permanentei. Apoi, pana si eul, in varianta platoniana si a lui Nietzche a spus ca este permanent altul, in schimbare si s-a ridicat intrebarea cine sunt eu daca nu sunt egal cu sinele meu? Timpul, trecerea unei clipe face ca eu-l sa se schimbe si sa nu mai fie acelasi eu.

@cloverblondina1998 imposibil! Te iubescu-l autentic ar trebui sa contina si promisiunea vesniciei. Iar iubirea ori moare, ori se schimba. Permanenta sa este data de faptul ca toate fiintele pot iubi. Dar posibilitatea sentimentului respectiv, nu raspunde la intrebarea lui Platon. Trebuie sa fie si permanent si sa nu se schimbe!

In fine! Unde oamenii vad pleonasme, altii vad filosofie.
Cat pentru Hashe86, daca tot esti bazat in gramatica, fii atent sa ii aplici definitiile corect. Gandeste inainte de a da un raspuns. Si apoi, un simplu google, ai fi vazut ca intrebarea ii apartine lui Platon. Si ar putea face el pleonasm? Acuma nu stiu cum sa le spun celor care te-au votat inteligent si amuzant; ca de data asta ti se potriveste un filosof roman "Intotdeauna opera se intoarce impotriva artistului". Vorbesc de Cioran.

Numai bine.

| danut a răspuns:

Dumnezeu si dragostea sunt vesnice.

Răspuns utilizator avertizat
| smaranta a răspuns:

Eu i-as fi dat fundita lui danut, pe bune.happy

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@smaranta mai intai fundita am dat-o inainte de a raspunde danut. Apoi, am justificat de ce iubirea, dragostea nu se incadreaza aici; in acelasi timp trebuie sa fie si permanente si sa nu se schimbe, ori- ele se schimba.

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@smaranta mai intai fundita am dat-o inainte de a raspunde danut. Apoi, am justificat de ce iubirea, dragostea nu se incadreaza aici; in acelasi timp trebuie sa fie si permanente si sa nu se schimbe, ori- ele se schimba.

Apoi, este o chestiune de alegere.

| mozaic a răspuns:

In primul rand ar trebui sa vorbim despre sintagma constructiei in fraza; facand o paranteza, ca tot veni vorba de Platon, personal imi place foarte mult, deoarece vorbeste prin prisma impartialitatii necunoscatorului de adevar, din experienta empirica si cognitiv-afectiva, fara asi lua in considerare perceptia superioara, sustinuta de ego; si totusi in pofida faptului ca logica stipula in semne de intrebare prin acele vremuri, el da o consistenta stabila ratiunilor sale. Asa zisa formulare pleonastica prin alaturarea notiunilor "permanenta" si "schimbare" e de fapt o interdependenta. "Permanentul" postuleaza atemporalitatea, deci putem zice ca totul se surprinde in forma initiala in inexistentialitate, desi aici apare paradoxul, sub prima lamentatie, si tocmai de aceea se juxtapune conjunctiv cea de`a doua valenta, care transpune logica intelegerii, practic o simplifica si in acelasi timp ii face obiectul; pentru ca luate separat, fara elementul de legatura, intesectia comunului e dihotomica. Asadar, "schimbare", in definire, presupune analogia spatiu-timp, antagonic primului element constitutiv, dar pentru ai veni ca si completare. Deci zicem: totul e permanent atemporal, insa omul percepe existenta prin dinamica prezentului, chiar daca verbul in miscare e paradoxal consubstantial prin lipsa esentei timpului in sine; dupa cum se stie, omul da sens existentei sale prin intelegerea raportului de cauza si efect, el fiind chiar prim exemplu.
Asta pentru a clarifica obiectul intrebarii si a va gasi (din multitudine sau absenta) singuri raspunsurile.
O ipoteza concreta ar fi descoperirile din fizica cuantica, referitor la "energia de cuanta", ce presupune un "perpetuum mobile", acea forta motrice ce nu se supune constantei "cauza-efect" si care poate fi considerata "adevarata energie vie", permanenta si neschimbatoare.

| floricel_5586 a răspuns:

Dumnezeu si iubirea!

Întrebări similare