| existential a întrebat:

Ce esti tu? Ce dovezi poti aduce ca sa iti sustii raspunsul?
M-a intrebat asta cineva, ieri, un strain, pe care l-am intalnit prin centru, cu care am avut o discutie "filosofica". El incerca sa imi demonstreze ca suntem creierul, ca toata starea noastra interioara se datoreaza unor procese biologice, hormonale.

Mie mi s-a parut ca ar fi un cliseu sa ii spun ca sunt sufletul sau spiritul. Nu am stiut ce sa ii raspund in momentul ala. Ma gandeam ca sufletul sau spiritul nu il percepem in orice moment al vietii, pe cand creierul da, il simteam chiar in momentul ala.
Am realizat ca in fond ceea ce caut eu nu este sa ma cunosc. In seara aia ma preocupa mai degraba inghetata pe care aveam de gand sa mi-o cumpar.
Teribil.

Va rog sa imi raspundeti la intrebare. Apoi sa imi spuneti sursa raspunsului: experienta proprie sau o teorie, citita undeva, dar neexperimentata.

23 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Creierul este organul care te defineste.

| sabin89 a răspuns:

Dacă întrebăm un nutriţionist, ne va spune că suntem ce mâncăm. Dacă întrebăm un psihiatru, ne va spune că suntem ce gândim. Dacă întrebăm un romano-catolic... Dar, indiferent cine sunt, ştiu că sunt vulnerabil. Pot oricând să păţesc ce au păţit ăia din condo-ul din Miami acum vreo două-trei săptămâni. Am o existenţă efemeră, între n şi m (cred că este evident de la ce sunt iniţialele n şi m). După ce mor, degeaba mi-ar aduce sicriu bogat, cântare şi flamuri; şi degeaba mi-ar plânge cineva la creştet. S-ar întâmpla doar ce a spus Coşbuc: "Din codru rupi o rămurea..."

| existential explică (pentru sabin89):

Versul asta a lui Cosbuc l-am vazut scris pe o piatra funerara odata. Fiind un "cautator", am fost revoltat laughing si m-am gandit ca mai degraba il gravau la intrarea in curtea bisericii, ca o recunoastere a propriei neputinte.

| darrio2007 a răspuns:

Tu acum vrei pareri in consens cu modul cum gandesti tu? Sa te aprobam?

| existential explică (pentru darrio2007):

Nu. De asta am scris - sustinerea raspunsului, prin experiente proprii sau teorii citite.

| doctorandus a răspuns:

Omul e un animal vorbitor. Omul e un animal social. Aristotel.

| T0T a răspuns:

El poate demonstra ce susține, tu nu. Tu ești o funcție care modelează semnale primite din exterior. Nu mai mult sau mai puțin decât o transformată.

| GabiDumitrescu a răspuns:

O gramada de carbon.

| anonimg a răspuns:

Discuțiile filozofice distructive nu pot duce la nimic bun.
De asemenea nici nu trebuie să ne pierdem timpul cu învățăturile începătoare despre ființa umană.
Noi știm că suntem și trup, și minte, și spirit (duhul omului). Toate acestea alcătuiesc acel "suflet viu" de care vorbește Scriptura.
Trupul știm că reprezintă partea fizică. Mintea reprezintă capacitatea de a gândi, de a analiza și de a lua decizii. Spiritul reprezintă capacitatea de a iubi, de a empatiza, etc., sau de a urâ -în funcție de modul nostru de gândire. Spiritul omului reprezintă totodată capacitatea de a avea o legătură cu noi înșine, unii cu alții, dar și cu Dumnezeu.
Dacă gândirea noastră nu este îndreptată spre un mod bun, atunci ea trebuie convertită spre acel mod bun.
Trupul, mintea și spiritul sunt puse în mișcare de către creier.
"Starea noastra interioara se datoreaza unor procese biologice, hormonale."
Este adevărat și acest lucru. Pentru că și stomacul este într-o strânsă legătură cu creierul. Tot ce introducem în stomac afectează în bine sau rău nu doar trupul, ci și creierul. Și creierul odată afectat de hrana introdusă în el, ne afectează și capacitatea de gândire, și în același timp și capacitatea de a a mai avea chef de ceilalți (deci ne este afectat și duhul nostru).
Nici trupul, nici mintea și nici duhul nostru nu trebuiesc împovărate cu lucruri nesănătoase. Nu trebuiesc lăsate nici subnutrite, dar nici împovărate nici chiar cu lucruri sănatoase.

| existential explică (pentru anonimg):

Cam asa gandesc si eu. Creierul e ca un calculator. Sufletul sau spiritul, constiinta, are virtutile si conectat la divinitate

| Catrice a răspuns:

Eu sunt esența fericirii tale, elixirul care îți arată calea către nirvana. Ce zici, ma sorbi?

| Frank51 a răspuns:

Deocamdată știm cu siguranță că totul e biologic, nu s-a dovedit nimic. Nu cred că asta ar însemna un lucru rău.

| Zuzu1991 a răspuns:

De ce nu l-ai intrebat ce e aia constiinta?
ca stiinta NU are un raspuns dovedit

| wildthing a răspuns:

Eu nu vreau sa stiu ce sunt, dar intotdeauna m-am intrebat de ce sunt...care e motivul pentru care exist. Probabil ca n-o sa inteleg niciodata.

| Mirel4412 a răspuns:

Argumente si pareri pot sa fie infinite. Lucrurile bune pentru noi sunt inventate de mintea noastra, lucruri bune si rele nu exista in fapt, natura e un total complex. Fericirea nu ar exista daca nu am fi noi, nu ar avea cine sa o simta. Asa poti sa zici si despre oameni, daca astea sunt imaginare, ce dovada ai ca nu esti deja mort din nastere si traiesti in alta lume similara? Suna aberant, dar e logic. Eu cred ca suntem facuti de Dumnezeu.

| SingleForOne a răspuns:

Eu sunt ceea ce sunt. Și așa i-ai dat o temă de filosofie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu sunt o unire dintre trup si suflet.
Ca din asta e alcatuit omul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt la a 2-a carte din seria altered carbon si in mare parte seria este despre imortalitate si cum creierul oamenilor a fost captat pe un cip care se poate introduce in corpuri noi. Si unele intrebari pe care le-am gasit in carte sunt daca ne influenteaza corpul si experientele fizice. Eu zic ca evident, mare parte din ce suntem noi este influentat de cum interactionam cu lumea, un anumit corp iti da o anumita personalitate, o zona te face sa te comporti intr-un anumit fel, alti oameni te influenteaza. Daca te izolezi complet de toate simturile si legaturiile cu realitatea, si ar fi ca si cum ti-ai pastra doar personalitatea si felul de a gandi, pai cat de mult te reprezinta aia? Ce ai tu inauntru. Adevarul este ca noi si asa ne schimbam aproape complet de mai multe ori de alungul vietii, majoritatea oamenilor nu au o gandire prea adanca, viata lor e majoritar superficiala, nu stiu unde sunt sau incotro se indreapta. Azi e cald deci vrei inghetata. O mananci si te uiti asa pe cer fara sa gandesti nimic. Maine ploua si stai acasa. Poimaine prietenii tai merg la mare ca asa au decis ei pe moment si te iei si mergi si tu. Pai daca se traieste asa cat de mult poti sa spui ca viata e a ta

| existential explică (pentru anonim_4396):

Cipul care se introduce in diferite corpuri ar putea fi un fel viziune moderna a ideii de reincarnare a sufeltului? Daca te izolezi complet de lume si nu mai primesti prin simturi aproape nimic, ramane doar cipul ceea ce simti?
Si da, in ziua de azi, viata nu iti mai apartine, adica faci ceea ce vezi in jurul tau ca fac altii.

| Celestina003 a răspuns:

Eu cred că băieții trăiesc prin logica, intelect, creier,
și fetele prin intuiție, suflet, spiritualism. Poți să îi spui și asta idk.

| AlinMrs a răspuns:

Tu esti constiinta si ca sa definesc ce inteleg eu prin asta, ar fi acel ceva care urmareste din spatele ecranului ce se intampla in viata ta. Insa nu confunda cu eul liric, cand e perfecta liniste in mintea ta atunci ai sa privesti lucrurile ca fiind tu cel adevarat.

| existential explică (pentru AlinMrs):

Da.
Eul liric ce ar fi? O masca ce pune stapanire pe persoana, din subconstient?

| AlinMrs a răspuns (pentru existential):

Ceva de genu. Insa e o corelatie intre stimulii primiti atat din exterior/interior, constiinta sau procesul de gandire voluntar dupa procesarea stimulilor, amintiri si subconstient. Toate acestea sa zic iti ofera autenticitate si te reprezinta ca fiind tu. Insa eu sunt mai interesat de subcinstient cu toate ca in viata de zi cu zi celelalte elemente primeaza.