Well, unii spun ca ar fi plat si/sau ca nu ar avea forma ( http://www.scientia.ro/......sului.html ), insa nu ma impiedica nimeni sa-mi imaginez un 'univers-acordeon', la care contractiile si expansiunile s-ar succeda.
Asadar, dupa cum se vede, parerile sunt impartite, atunci -cand vine vorba de forma Universului.
Cea mai interesantă posibilitate de existenţă a universului înafară de : rarefiere progresivă ( expansiune la infinit ), expansiune legată de contracţie, existenţa sub o altă formă neperceptibilă de către prizonierii spaţiului tridimensional etc. cea sub forma buclei lui Mobius cu posibilităţi de întrepătrunderi spaţio temporale extraordinare.
Dacă definim Universul ca fiind suma a tot cea ce există, îți poți face o imagine empirică, despre Univers. Evident că universul nu trebuie înțeles într-un spațiu 3 dimensional, ci multidimensional.
Bună.
Cine a spus că are o anumită formă sau dacă are vreo formă?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Univers
Pa, pa.
Furnicuta Zaza, cocotata in varf de musuroi, scruta imprejurimile.
"-Ce forma are Padurea, mama?"
"-E infinita", striga maica-sa, de departe, ratacita pe o frunza de brusture, in cautare de ceva de-ale gurii (camara comuna era inchisa, ca era sambata seara, iar furnicile-magazioniere, inscrise la seral, erau la ora de Geografia Musuroiului ).
Universul este infinit, intr-adevar, insa materia din Univers nu este infinita, materia din Univers are capat si dincolo de materie sa afla spatiul gol, care cel mai probabil este infinit.
Infinitul este o unitate numerica care nu are valoare fizica,matematica da. Daca universul este infinit,inseamna ca are si valori negative, adica, timpul se intoarce inapoi.Pe mine ma intereseaza forma universului, nu valoare lui fizica sau matematica.
Pe o axa, de la -infinit(nu gasesc infinit pe taste la + infinit, este evident ca are valori negative.Asta intr-un calcul matematic, dar intr-unul fizic? Daca, intr-un calcul matematic are valori negative si pozitive, inseamna ca are si o schema.Schema asta in fizica s-ar numi forma.Niciodata nu l-am inteles pe Einstein.
Nu cred ca se pote spune. Deocamdata sunt doar ipoteze. Unele spun ca e posibil sa fie mai multe universuri in forma de glob, uneori chiar ciocnindu-se intre ei, altele spun ca doar universul asta exista, in care traim si noi. Sunt idei legate si de universuri paralele. Forma adevarata insa, nu cred ca o stie cineva. Pamantul, dupa cunostintele actuale, s-a formt acum 4.5 miliarde de ani, Universul are o varsta aproximativa de 14 miliarde de ani. Daca e sa ne gandim, noi vedem doar ce e la 4.5 miliarde de ani lumina distanta fata de noi, deoarece lumina care e mai departe, nici nu a ajuns inca in telescopurile noastre. Ciudat, dar asa e.
Pai daca gandesti logic avand in vedere ca univestul e o masa infinita de materie poate avea orce forma depinde si din ce unghi il privesti daca ai ptea sa o faci desigur, daca l-ai privi pe tot dain mijloc normal ti sar perea ca are o forma circulara in jurul tau.
Probabil e ca o sefera MARE MARE MARE mai MARE decat un Big Mac Merit de 999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 de ori...
Forma de bula, dupa unii. Si fara forma, daca ne luam dupa cei care-l cred infinit.
In alta ordine de idei, daca universul este infinit, nu inseamna ca are si valori negative. La fel stau lucrurile si cu timpul. Timpul are o curgere unidirectionala. Calatoriile in timp tin doar de SF, n-au nici o legatura cu realitatea.
Universul nu are nicio forma el nu are sfarsit (cel putin nu s-a descoperit inca) el e imens si n-are forme e ca un sac fara fund poate merge si pana in cele mai adanci forme ale lumii ale subconstientului.