Orgoliul. Este o tulburare. Nu te lasa sa iti recunosti fata de ceilalti slabiciunile, vrei sa te situezi deasupra tuturor. Cu alte cuvinte un om slab care poarta o masca.
Fiindca aici este chestie de asumare, adica nu ai tupeul necesar sa recunosti ca ai gresit, iti e frica sa iti asumi de teama sa nu fi judecat sau considerat ca persoana care greseste.
Sisteme tampon. Tocmai ca nu esti constient de consecinte. e ceva in psihicul nostru care nu ne lasa sa privim obiectiv. in anumite "scoli" se studiaza asta spre a fi eliminat tot ce ne mentine in minciuna
Constiinta este ceva profund, care iti "spune" in momentul cand gresesti. E posibil sa stii vorba aia "te macina constiinta", eu cred ca este un dar care ne poate aduce pe drumul cel bun atunci cand "mergem" gresit. Sa spunem ca constiinta este in forma de "triunghi" si il are fiecare persoana inauntrul ei. Cand o persoana face ceva gresit, acel "triunghi" numit constiinta se invarte, iar colturile sale ne macina, atunci stim ca am gresit. Noi simtim intr-un fel ciudat constiinta si trebuie sa ne schimbam, probabil n-am facut ceva bine, am mintit, nu am recunoscut. Daca o sa trecem cu vederea de cateva ori, nu o sa recunoastem, adica cand nu ne bagam in seama constiinta (triunghiul, vocea care ne contrazice), acel "triunghi" care se invarte, cu timpul i se vor toci varfurile. O sa devina un "cerc", dar o sa fie rau pentru ca n-o sa ne mai pese de constiinta. Daca noi nu facem nicio schimbare cand stim ca n-am facut ceva bine, atunci acea constiinta va deveni un cerc, n-o sa mai avem constiinta. Explicatia asta am primit-o si eu de la o persoana destul de inteligenta. Sper ca te ajuta!
Frica ca pot decadea in fata acelui om. Faptul ca ii pot crede mai josnici si nevrednici de atentie. Unii nu recunosc greselile caci se tem ca vor pierde increderea. Altii nu recunosc din cauza mandriei. Sunt increzuti in sine si vor mereu sa fie mai buni si mai presus de cat ceilalti.
Emotile mai pe clar frica adica exemplu tu ai spart vaza mamei si nu vreai sa recunosti ca iti este frica ca mama sa nute pedepseasca