anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce impresie va face voua lumea subatomica - 'at a glance'? Ce sentiment incercati cand cititi (sau vizionati un material) despre lumea particulelor fizice, descrisa de Modelul Standard? Majoritatea dintre noi nu suntem specialisti, poate doar doi sau trei de pe acest site se pricep. Dar asta nu inseamna ca pentru noi subiectul trebuie sa fie tabu. Putem si noi sa ne dam cu parerea, la nivelul de cunostinte la care am ajuns. Si noi stim cate ceva, ca doar nu traim pe sub pamant. Am aflat si noi ca acolo sunt campuri pline de energie in stare latenta. Ca sunt particule care vin in existenta, palpaie putin si apoi dispar. Sunt tot felul de lucruri incurcate si nimeni nu poate spune cu precizie ce este real si ce este doar posibil; ce este aici si ce este acolo; ce este acum si ce a fost putin mai inainte. Forme solide sunt...pe nicaieri. Nimic nu este stabil. Niste simetrii neschimbatoare si impasibile sunt in control (cum or fi ajuns ele acolo?). Mai aflam ca timpul si spatiul se comprima intr-un soi de spuma cuantica agitata. Sigur, acest rezumat este unul sumar si nici nu are pretentia sa fi redat in mod fidel ceea ce este acolo. Voi poate ati citit mai mult si stiti mai mult. Care este parerea voastra? Este aceasta "lume" fascinanta? sau mai degraba deprimanta? Seamana vreun pic cu lumea in care locuim noi? Va simtiti atrasi de lumea particulelor fizice? sau va traiti vietile in perfecta indiferenta fata de Modelul Standard?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Daca natura este sau nu determinista nu s-a lamurit pana acuma, Google hidden variables si Google superdeterminism. E o diferenta intre indeterminism epistemic si indeterminism metafizic. Si mai elocvent e tabelul urmator: http://en.wikipedia.org/......_mechanics

11 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Toate lucrurile din fizica au fost deduse intr-un mod cat se poate de logic,dar formulate ulterior, in filmuletele de popularizare a stiintei, putin mai "pompos", de fapt sunt nedrept spunand "pompos" caci nu s-a incercat decat popularizarea lor, paradoxal, intr-un mod mai "pompos".
Ma uitam acum ceva timp la un filmulet cu lumina si nava spatiala ce se deplaseaza cu viteze apropiate de viteza luminii, dar in ciuda acestui lucru, raportat la nava, lumina are to viteza de 300000 km/h.
Este amuzant,pentru ca un nestiutor, vede acel scenariu cu nave spatiale ce se deplaseaza cu viteze foarte mari si capata convingeri gresite asupra modului in care aceste lucruri au fost decelate.
In realitate nu s-a plimbat nimeni cu nava spatiala, au fost niste experimente cat se poate de simple,daca pot spune asa,iar in rest doar calcul matematic.
Tot asa si in fizica cuantica,exista experiment,urmat de un rationament matematic, sau invers:rationament matematic urmat de un experiment.


"Mai aflam ca timpul si spatiul se comprima intr-un soi de spuma cuantica agitata."
Intrebarea este: Cum aflam asta?
Desigur prin model matematic. Asa ca nu prea ai ce filosofa pe aceasta tema. Matematica ne ofera raspunsul, noi il acceptam.
Spatiul si timpul se comprima in functie de factorul Lorentz, care este dedus pe baza transformarilor lui Galilei, ce au fost deduse de catre Galilei prin cunoastere empirica.


Este in adevar fascinant, dar si deprimant. Este fascinant sa vezi cat de ciudat se comporta realitatea, si deprimant sa constati ca nu o poti intelege. Dar daca am intelege aceste lucruri nu stiu cat de fascinante ar mai fi.

P.S: Spatiul si timpul se comprima NUMAI la viteze foarte mari, ele sunt egale cu timpul (respectiv spatiul) initial /factorul Lorentz.
La viteze mici factorul Lorentz este egal cu 1, asa ca timpul (respectiv spatiul) vor fi t=t/1, deci t=t, respectiv s=s/1 adica s=s. La viteze foarte mari Factorul Lorentz este mai mare ca 1, drept urmare timpul (respectiv spatiul) va fi mai mic.
Ma rog, ca fapt divers.

| sabin89 a răspuns:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Mi se par bune (sau/si interesante). Personal nu stiu ce sa zic. Nu pot sa spun ca am o parere bine definite. Poate e asa cum a spus Inferno, o lume fascinanta intr-un fel, deprimanta in alt fel. Si nu, lumea aceea nu seaman deloc cu lumea clasica, lumea noastra. Orice ar face acele particule, ele nu incheie aliante politice, nu se ingrijoreaza de ziua de maine; nu se scoala dimineata la ore mici sa mearga la lucru, intrebandu-se ce rost au toate...Imi place lumea in care traim noihappy

| sublime89 a răspuns:

Lumea subatomica imi face impresia unui univers in miniatura. Un univers aparent diferit si mai ciudat decat cel la scara mare, desi probabil sunt la fel, pentru ca sunt una.

| Radu284 a răspuns:

Ceea ce mi se pare interesant la lumea subatomica este faptul ca exista diferite evenimente total non deterministe (dezintegrarea unui atom, aparitia unor particule, efectul de tunel, si altele). Ceea ce inseamna ca daca o forta exterioara (dumnezeu, higher powers, etc.) vor sa interactioneze cu universul, sa faca niste 'miracole', au posibilitatea de a face asta fara a incalca legile fizicii, printr-o metoda consistenta cu legiel universului.

| Radu284 a răspuns (pentru doctorandus):

Hmm, da, eu de fapt cred in destin absolut, si cred intr-un superdeterminism. Dar asta la un nivel filozofic, pentru ca la un nivel stiintific nu vom stii niciodata sigur daca traim intr-un univers absolut deterministic sau nu.

Pe de alta parte, nu s-au gasit hidden variables pana acum pentru fenomene de genul nuclear decay, si trebuie sa lucram cu informatiile pe care le avem in acest moment.

| doctorandus a răspuns (pentru Radu284):

Ca sa rezum toate informatiile din fizica pana acum: nu se stie daca natura in sine este determinista sau nedeterminista. Majoritatea fizicienilor ar paria pe nedeterminista, datorita unor experimente cu inegalitatile lui Bell, dar pana acum nu au fost realizate experimente fara hibe cu privire la inegalitatile lui Bell iar unii fizicieni pariaza la randul lor ca nu se vor putea face niciodata astfel de experimente.

| Radu284 a răspuns (pentru doctorandus):

Da, exact. Dar in fizica quantica, se pare ca nu exista hidden variables. Bineinteles, nu este neaparat necesar ca fizica quantica sa fie si cea mai corecta teorie care modeleaza realitatea. Este posibil ca in viitor, cand vom avea acces la aceleratoare de particule mai puternice, sa apara alte teori care sa descrie realitatea mult mai bine, si care sa fie complet deterministice. Pana atunci, fizica quantica este oricum incompleta, mai lipseste de exemplu un model care sa includa gravitatia.

| doctorandus a răspuns (pentru Radu284):

Daca natura este sau nu determinista nu s-a lamurit pana acuma, Google hidden variables si Google superdeterminism. E o diferenta intre indeterminism epistemic si indeterminism metafizic. Si mai elocvent e tabelul urmator: http://en.wikipedia.org/......_mechanics

| Darkmagic a răspuns:

Ce impresie am eu?
Foarte proasta. happy
Din anii 70 se incearca unificarea celor patru forte fundamentale intr-o teorie care sa explice universul si tot ce exista in el, si inca nu s-a reusit, le tot scapa ceva, sper ca faptul sa se produca insa daca e posibil, in timpul vietii mele. big grin
In rest...
Cand esti constient ca, cu exceptia unui singure materii, restul lumii care ne inconjoara e fluida, ca existam intr-un fel de "noroi", ca in orice obiect cat l-am vedea noi de solid, atomii oscileaza cu fervoare...atunci parca esti tentat sa dai crezare interpretarii Copenhaga sau mai simplu, motanului lui Schrodinger. happy

| Inferno a răspuns (pentru Darkmagic):

"Din anii 70 se incearca unificarea celor patru forte fundamentale intr-o teorie care sa explice universul si tot ce exista in el, si inca nu s-a reusit, le tot scapa ceva..."
Nu le scapa nimic, problema este ca Teoria relativitatii este aproape imposibil de conciliat cu Fizica Cuantica. Teoria relativitatii descrie gravitatia ca fiind cauza unei curburi spatio-temporale si ofera dovezi serioase in spirijinul acestei afirmatii (observatii astronomice de exemplu), in timp ce fizica cuantica descrie gravitatia ca fiind cauza unei interactiuni dintre bosonii ipotetici ai gravitatiei, numiti gravitoni, si la randul ei si ea ofera dovezi, una dintre ele fiind ca si celelalte trei forte functioneaza tot dupa modelul corpuscular.
Sunt doua teorii corecte si contradictorii, cum este posibil? Nu stiu, dar se pare ca este.

| Darkmagic a răspuns (pentru Inferno):

happy Corect. De asta cred ca nici nu se va rezolva prea curand problema universului.
Din pacate pentru oamenii obisnuiti, se filosofeaza prea mult pe tema asta, eu am amintit doar de "exista sau nu exista" la un anumit moment motanul ala tampit al lui S, dar gandeste-te ca filosofia a mers chiar mai departe. Se afirma spre exemplu ca materia nu exista decat atunci cand ne uitam la ea. In fine... ceva de genul asta. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

E fascinanta. Aia e lumea de fapt. O multime de particule minuscule care interactioneaza intre ele si...