| 非有神论者 a întrebat:

Ce inseamna comportament moral?

Răspuns Câştigător
| syme a răspuns:

Cripy,
Doar daca il simplific pe acesta.
Atunci spun asa: comportamentul care corespunde principiilor morale obiective.

41 răspunsuri:
| 非有神论者 explică:

Raspuns: Eu nu am spus ca nu este data de El, ci ca nu este data in mod arbitrar de El. Cele doua lucruri fiind diferite. Asa ca nu am de ce sa explic faptul ca nu este data "in mod direct" cand eu am spus ca nu este data "in mod arbitrar". Ai facut confuzie intre cele doua lucruri. Si cand spun ca nu este data in mod arbitrar ma refer la faptul ca El este sursa si nu un emitator care emite lucruri in mod arbitrar. Si toate acestea se afla tocmai in textul in care m-ai citat.

deci corect ar fi fost sa zic
Dumnezeu este sursa legii morale obiective si nu este data de EL la intamplare (de ce trebuie sa complici tu afirmatiile tale?).
multumesc pentru explicatie.
Deci dumnezeu este sursa, adica de la el vin legile morale obiective.
cum poate sa fie obiectiv ceva ce nu este inteligent, constient sau in stare sa gandeasca?

"Te citez: "Sursa moralitatii este educatia si nicidecum Dumnezeu."

Raspuns: Aceasta este o afirmatie la fel de absurda ca si cum cineva ar afirma ca sursa matematicii este educatia. Educatia are doar rolul de a ne invata lucruri adevarate (atunci cand si-l indeplineste). Insa ea nu este o sursa in general, ci un mijloc de a inocula in mintile copiilor nostri adevarul - si tocmai de aceea este regretabil atunci cand inoculam altceva "

Educatia, printre alte inseamna, buna crestere si desi Afirmatia o fi absurda pentru tine exact cum pentru mine este absurda afirmatia ta ca sursa moralitatii obiective isi are originea in dumenzeu, eu consider ca afirmatia mea este mai valida decat a ta pentru ca prin educatie sunt transmise cunostintele invatate iar fara transmiterea acestor cunostinte am ajunge din nou in trecut cand erau adevarate expresii de genu: omoara copii care isi blesteama parintii.


"Eu nu spun ca ne nastem de la bun inceput cu un IQ de 120, si este clar faptul ca educatia isi are un rol specific. "

si unde spun eu ca ne nastem cu un IQ de 120? Ce legatura exista intre IQ si educatie?
ce drac de rol are educatia pentru tine?
ca doar tu PUR SI SIMPLU vezi ce este adevarat?



Raspuns: Cripy, aici exagerezi. Eu nu am facut astfel de afirmatii. Ci pur si simplu am afirmat faptul ca un lucru este obiectiv. Reactia ta la afirmatia mea este o abatere, si nu o analiza a ceea ce am spus. In primul rand pentru ca, lucrurile invatate nu se presupune ca nu sunt obiective. Si a spune ca un lucru este invatat, nu este deloc o contrazicere a faptului ca el este obiectiv. Asa ca pe langa faptul ca nu ma contrazici in niciun fel, pui pe seama mea si afirmatii pe care nu le-am facut.

Imi place sa exagerez la nebunie niste chestii pe care tu le spui. ma influentezi syme in moduri in care nu iti imaginezi happy din moment ce sunt ateu si un ateu nu poate sa aiba principii morale, de ce sa nu ma distrez pe seama ta.totusi, vreau sa stii ca am primit laude deoarece, exagerarile mele au o farama de adevar, ceea ce le face de-a dreptu savuroase pentru public.

"Tocmai faptul ca exista o moralitate obiectiva care in primul rand are legatura cu oamenii si care nu poate exista in ateism ar putea fi un motiv bun pentru cineva sa creada ca exista un Dumnezeu care are ceva special cu oamenii"

MORALITATE OBIECTIVA NU EXISTA! NIMENI NU POATE DEMONSTRA ACEST LUCRU. FAPTUL CA TU AFIRMI CA EXISTA O MORALITATE OBIECTIVA NU DEMONSTREAZA ACEST LUCRU.
prima data demonstreaza ca exista moralitate obiectiva, demonstreaza ca dumnezeu este obiectiv si dupa aia mai vorbim.

Din punctul meu de vedere dumnezeu nu este
biectiv si nu exista moralitate obiectiva.
Moralitatea este intr-un proces de continua schimbare, ce a fost "vazut" corect si adevarat o data este gresit iar ceea ce poate este bun acum poate va fi rau in viitor.

eu am zis:
Chiar daca "dumnezeu" ar exista eu nu am nici un motiv sa ma rog la "dumnezeu", sa il slavesc pe "dumnezeu". "dumnezeu" este doar "ceva" ce a cauzat bing bangul.este pur si simplu o cauza! ATAT! "Dumenzeul tau" este ca si oxigenul, Cauza pentru care focul arde este existenta oxigenului. faptul ca oxigenul exista nu inseamna ca el se sacrifica pentru ca focul sa arda, faptul ca oxigenul exista nu inseamna ca el este inteligent si face oxigenul sa arda.

NU exista nici o dovada ca "dumnezeu" este inteligent, bun, constient de noi, etc.

tu ai zis:
"Daca vrei insa pur si simplu argumente valide, atunci exista suficiente pentru un om rational."

Da vreau argumente valide.

"Exista o diferenta intre argumentarea la rece si experienta personala. Daca iti este greu cu argumentarea, poate ai putea trece direct la experienta. Provoaca-l pe Dumnezeu in mod specific si vezi ce se intampla. "

Parintii sunt crestini, am avut parte de educatie crestina, deci am avut ocazia sa il provoc pe Dumnezeu si nimic, nada, niente. tata este un alcoolic, iar mama mea este schizofrenica care a crezut ca s-a facut bine datorita lui dumnezeu si nu si-a mai luat medicamentele, iar dupa 1 luna juma a ajuns din nou in spital.
oriunde ma uit vad lipsa lui dumnezeu, in nici un caz prezenta.
Biblia este 90% porcarie, mai bine cred si respect ce scrie in cartea drepturilor omului, etc and so on and so on

Funny moment la final:

Imaginati-va pe syme acum vreo cateva mii de ani vorbind cu Dumnezeu:

Syme intreaba: Doamne, nu stiu ce sa mai fac, copilul meu nu ma respecta, ma injura, ma blesteama. Doamne zi-mi ce sa fac?
Domnul raspunde: Draga Syme, nu mai sta pe ganduri, omoara-l, sa ii curga sangele. muhahahahhaa!
edit: muahahhaha am uitat sa scriu continuarea:
Syme raspunde: slavita fie intelepciunea ta doamne, imi voi macelari copilul pentru ca tu esti cel care vede adevarul in toate lucrurile si stii ce este bine si ce este rau.

| 非有神论者 explică:

@syme: referitor la 4)
care principii logice?
"Alternativa teista in schimb presupune o lege morala obiectiva, care isi are originea in fiinta lui Dumnezeu (deci nu este decretata in mod arbitrar de El)"

De cand este Dumnezeu un principiu logic?

edit: am corectat mai sus e vorba de 4) nu de 3)

| 非有神论者 explică:

@syme
intrebarile tale sunt irelevante la acest subiect si nu demonstreaza nimic. in plus, introduci naturlismul in intrebari care nu are nici o legatura cu ateismul.
totusi hai sa iti raspund:


a) nu stiu ce inseamna explicatie naturalista deci nu pot sa raspund la intrebarea ta
b) depinde ce inseamna pentru tine tortura si placere.
c) nu pot raspunde
d) nu pot raspunde
e) nu pot raspunde
f) nu pot raspunde

Acu rapsunde-mi si mie la niste intrebari:

a) Este Dumnezeu obiectiv?
a1) daca ai raspuns da la a) atunci care sunt dovezile pentru care dumnezeu este obiectiv.
a2) daca ai raspuns nu la a) atunci sari direct la f)
b) Consideri afirmatia urmatoare "Daca un om oarecare blestema pe tatal sau pe mama sa sa fie pedepsit cu moartea" adevarata sau falsa?
c) daca afirmatia de la b) o consideri falsa, tinand cont ca aceasta afirmatie a fost facuta LA UN MOMENT DAT de Dumnezeu, mai poate fi considerat dumenzeu obiectiv?
d)Daca afirmatia de la b) o consideri adevarata care iti sunt premisele logice pentru asta.
e) daca ai raspuns da la c)care iti sunt premisele logice pnetru care mai poate fi considerat dumnezeu obiectiv?
f) daca ai raspuns nu la a2) sau la c) cum poate sa fie adevarata afirmatia ta:
"Alternativa teista in schimb presupune o lege morala obiectiva, care isi are originea in fiinta lui Dumnezeu (deci nu este decretata in mod arbitrar de El)"

edit: adaugire la punctul e)

| 非有神论者 explică:

@syme: am baut cateva beri. scuze, ma bag in pat laughing

| 非有神论者 explică:

Sunt prea ametit sa mai gandesc ma duc sa dorm

| cristiano_6675 a răspuns:

Comportament etic!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai gandeste-te ca la opusul comportamentului imoral
si luandu-ne dupa asta
ar veni
comportament moral = comportament constiincios, cu buna stiinta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

MORÁL, -Ă, morali, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care aparține moralei, conduitei admise și practicate într-o societate, care se referă la morală; etic; care este conform cu morala; cinstit, bun; moralicesc. ♦ Care conține o învățătură; moralizator. 2. Care aparține psihicului, spiritului, intelectului, care se referă la psihic, spirit sau intelect; spiritual, intelectual. II. S. n. 1. Ansamblul facultăților sufletești și spirituale. 2. Stare afectivă, dispoziție sufletească temporară care privește puterea, dorința, fermitatea de a suporta pericolele, oboseala, dificultățile. ♦ Curaj, tărie sufletească. ♢ Expr. A ridica moralul (cuiva) = a îmbărbăta (pe cineva). A(-i) scădea (cuiva) moralul = a (se) demoraliza, a (se) descuraja. – Din lat. moralis, -e, fr. moral.
daca acum stii ce inseamna moral poate comportament stii ce inseamna nu?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Perceperea activitatilor savarsite intr-un mod placut, nederanjant.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa vietuiesti si sa faci doar ce -ti permite legea morala.adica decalogul. cele zece porunci.traind asa, nu vei mania pe domnul, si nici nu vei pacatui aducand suferinta tie si celorlalti din jurul tau. e greu dar nu imposibil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este acela care este bazat pe niste principii bine definite si corecte