| TheLaw a întrebat:

Ce inseamna timpul, pentru voi?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Pentru mine timpul este viteza transformarilor fizice din univers. Si atat, (incluzand in asta si transformarea mea. happy
Aceasta este cea mai apropiata definitie a Timpului, alta decat ce gasesti pe net, wiki, piki si alte specimene.

Cu enigma referitoare la natura timpului s-au confruntat multi.
Si anume: trebuie privit timpul ca un camp fundamental, transcendent si neschimbator in care se desfasoara evenimentele, SAU el este CHIAR acele evenimente - astfel incat, daca nu s-ar intampla nimic, nu ar exista nici timpul?
Deosebirea este interesanta pentru ca prima ipoteza ne duce la a discuta creatia universului in timp, (asa-numitul timp newtonian), in vreme ce alternativa corecta este sa gandim timpul ca pe ceva ce ia fiinta odata cu universul. (timp einsteinian).
NU a existat un "inainte" de inceputul universului, Big-Bang-ul a creat spatiul (universul nu s-a dilatat, nu a "explodat" in ceva), timpul si materia.

Ma repet: NIMENI nu masoara vreodata fenomenul numit "timp", ceea ce masuram este viteza unei transformari fizice. In acest mod democratic de a trata observatorii in teoria generala a relativitatii arata ca nu exista o cale preferata de a indica timpul nicaieri in univers. Poti "masura" timpul prin caderea nisipului intr-o clepsidra, miscarea soarelui pe un cadran solar, miscarea unei pendule in campul gravitational al pamantului, vibratiile atomului de cesiu sau...curgerea apei la un robinet. Exista o infinitate de fenomene ce pot fi folosite pentru a defini scurgerea timpului, la scara cosmica, observatorii ar putea folosi scaderea temperaturii radiatiei cosmice de fond, pentru a indica timpul, nicio masuratoare particulara nu pare sa fie mai importanta decat oricare alta.
Si mai terminati cu intrebarile "filozofice" de scoala. big grin Imi e destul de dificil sa explic natura timpului...scolareste, ca sa se mai si inteleaga ceva. happy

| KanameKN a răspuns (pentru Darkmagic):

Oh. inteligentule :]]

28 răspunsuri:
| Dumnezău a răspuns:

Nu exista timp,ci trecere.Ei bine,trecerea e cel mai potrivnic inamic al tuturor,unul ale carui slabiciuni si letargie trebuie sa le exploatam pe cat posibil. Timpul l-am inventat din dorinta de a da sens trecerii, ce n-are sens fara Timp, actiune ce nu se intampla si viceversa. Daca va incapatanati sa spuneti ca, totusi exista timp, acesta nu poate fi decat extradimensional.

| shadovv a răspuns:

A patra dimensiune pe care noi o percepem ca pe un punct. Sensul timpului este dat de entropie. Atata stiu despre timp.

| Shammal a răspuns:

Punct de reper

| IMC90 a răspuns:

Metaforic vorbind, ceva ce n-am niciodata...
Logic vorbind, e foarte greu de explicat. Timpul e ceva greu de definit, pentru ca nici cele mai luminate minti ale lumii nu s-au pus inca de acord.

| Inferno a răspuns:

Nu exista.

| sabin89 a răspuns:

Un mod de a intelege timpul ar fi sa ne imaginam o lume fara timp. O astfel de lume fara timp ar fi in impas. Dar daca o schimbare oarecare ar avea loc, acea lume fara timp ar fi diferita "acum" fata de ce a fost "inainte". Aceasta perioada - nu conteaza cat de mica - intre "inainte" si "acum" indica un timp care trebuie sa fi trecut. Astfel, timpul si schimbarea sunt in legatura pentru ca trecerea timpului depinde de faptul ca au loc schimbari. In lumea reala schimbarile niciodata nu se opresc. Unele schimbari par a se produce numai o data, cum ar fi caderea unei frunze. Alte schimbari se repeta tot mereu, cum ar fi lovirea stancilor de catre valurile marii, sau apusul si rasaritul soarelui. Primii oameni care au inceput sa masoare timpul probabil s-au folosit de aceste evenimente naturale care s-au repetat pentru a tine o evidenta a evenimentelor care nu s-au repetat.

| WR104 a răspuns:

Timpul nu poate exista, oamenii l-au inventat pentru orientare.

| TheLaw explică (pentru WR104):

O explicatie buna happy

| WR104 a răspuns (pentru TheLaw):

Ma bucur ca te-a satisfacut raspunsul, macar nu mi-am pierdut timpul.
Numai bine.

| itscloudyoutside a răspuns:

Modul de a percepe schimbările care apar în jurul meu.

| TheLaw explică (pentru itscloudyoutside):

Hmm... Un raspuns fresh si interesant.
Deci, pentru tine este un punct de reper fata de 'Tine insuti'?

| itscloudyoutside a răspuns (pentru TheLaw):

Dacă aşa vrei tu să spui, da.

| RainOfColors a răspuns:

TIMP, (II, V, rar IV) timpuri, s. n., (IV, înv. și II) timpi, s. m. I. S. n. Dimensiune a Universului după care se ordonează succesiunea ireversibilă a fenomenelor. II. S. n. și (înv.) m. 1. Durată, perioadă, măsurată în ore, zile etc., care corespunde desfășurării unei acțiuni, unui fenomen, unui eveniment; scurgere succesivă de momente; interval, răstimp, răgaz. ◊ Loc. conj. Cât timp... = în toată perioada în care... ◊ Loc. adv. De la un timp sau (rar) dintr-un timp = începând de la un moment dat. Cu timpul = cu încetul, treptat, pe măsură ce trece vremea. La (sau din) timp = la momentul potrivit; până nu este prea târziu. Din timp în timp = la intervale (mai mari sau mai mici) de timp; din când în când, uneori, câteodată. (În) tot timpul = mereu, întruna. În același timp = simultan; de asemenea. ◊ Expr. E timpul (să) = a venit momentul (să). (Toate) la timpul lor = (toate) la momentul potrivit. A fi (sau a sosi) timpul cuiva = a sosi pentru cineva momentul potrivit (și așteptat). ♦ (Înv.) Anotimp. 2. Perioadă determinată istoric; epocă. ◊ Expr. Pe timpuri = demult, odinioară. ♦ (La pl.) Împrejurări. III. S. n. Stare a atmosferei într-o regiune, pe o perioadă dată, determinată de ansamblul factorilor meteorologici. IV. S. m. și (rar) n. Fiecare dintre fazele sau momentele unei mișcări, ale unei operații, ale unui fenomen, ale unei acțiuni etc. ♦ Fiecare dintre fazele ciclului termodinamic al unei mașini termice cu piston, care corespunde unei curse complete a acestuia. Motor în patru timpi. ♦ (Muz.) Fiecare dintre fazele egale care alcătuiesc o măsură; bătaie. V. S. n. Categorie gramaticală specifică verbului, cu ajutorul căreia se exprimă raportul dintre momentul vorbirii, un moment de referință și momentul în care se petrece acțiunea sau în care este adevărată o anumită stare de lucruri. ♦ Fiecare dintre formele flexionare ale verbului, prin care se exprimă categoria gramaticală a timpului (V). – Lat. tempus, -oris.

| TheLaw explică (pentru RainOfColors):

Am acces la DEX. Mulţumesc!

| myhaelamar86 a răspuns:

Pink Floyd - Time

| Innovation a răspuns:

Uite aici raspunsuri de toate felurile:
Poetic:Timpul este tatal tuturor clipelor din viata pe care le traim.El ne mareste,e inainteaza in varsta si ne conduce spre batranete.
Matematic (definitie) : Timpul este cel care cuprinde secunda,minutul,ora,ziua, saptamana, luna, anul, deceniul etc.
Raspuns alla secolul 21:Timpul este cel care il afli daca te uiti la ceas.

| RAY a răspuns:

Ca imi ucide viata

suntserios
| suntserios a răspuns:

Bani

| TraficDeMentosane a răspuns:

Timpul, pentru mine este ceva ce nu imi ajunge nicicand in clipele fericite, dar parca refuza sa treaca atunci cand sunt intr-o situatie neplacuta rolling eyes. De necrezut da... si atunci cand e vorba de amintiri, pentru mine timpul nu isi are locul.

| Alexutza25 a răspuns:

Pentru mine timpul e doar o iluzie.

| Nitescu_Theodor_1995 a răspuns:

Teoretic vorbind, nimeni nu are o definitie exacta pentru timpthinking
insa eu consider timpul ca si banii: teoretic suficient pentru toata lumea practic mereu prea putinlaughing

| Mooonsure a răspuns:

Timpul= trece prea repede ca sa-ti dai seama de natura si definirea lui.

| TheLaw explică:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Inca puteti raspunde la intrebare daca doriti.

| DigitalRammstein a răspuns:

Curvie laughing rolling on the floor si Sex Glumesc

Întrebări similare