Neluarea in seama a faptului ca mintea e tot una cu organismul si nu pot exista unua fara celalalt.
E rau sa fii obsedat, asta e clar. Termenii "obsesie" si "viciu" aproape ca se confunda. Nu numai substantele sunt raspunzatoare de producerea viciilor, ci si activitatile obsesive. Unele din astea pot fi foarte daunatoare, cum ar fi jocurile de noroc, in timp ce altele sunt mai putin grave. Intre astea din urma am putea incadra si statul in mod excesiv in fata PC-ului. Poate ca de asta ar trebui sa discutam, pentru ca, intr-o masura sau alta, suntem cu totii prinsi in "capcana" asta. Care sunt mecanismele care stau in spatele obsesiilor e greu de spus, pentru ca fiecare obsesie are particularitatile ei. Dar daca ne referim la obsesia PC-ului, lucrurile par sa se explice in felul urmator: Celui in cauza i se ofera posibilitatea de a face abstractie de lumea reala, asa incat ajunge sa simta o senzatie placuta de pasivitate mintala. Daca ar fi folosit cu masura, calculatorul ar putea fi foarte bun, dar folosit in mod excesiv duce la dependenta, la pierderea legaturii cu lumea reala si chiar la reducerea capacitatii de gandire. Nu as vrea sa ajung intr-o asa situatie.
Mă simt nevoit să fac niște clarificări vizavi de subiect căci văd că nu doar tu ci și alți utilizatori au făcut o mare confuzie. Multă lume face confuzie și pune egal între obsesie și viciu sau dependenţă deși sunt două stări complet diferite. Mă exemplific : dacă dependenţa are ca obiectiv acțiunile sau lucruri deja experimentate, obsesiile nu; ești dependent de droguri, de sex, de țigări, de PC, de jocuri, de dulciuri etc., adică de ceea ce ai experimentat deja și ești obsedat de o persoană, pe care poate că o cunoști doar din vedere, de un Mercedes chiar dacă nu ai avut niciodată sau de moarte. Sper că m-am făcut înțeles!
Eu am stiut ca activitatile care cauzeaza vicii pot fi numite obsesii. O obsesie pentru jocurile video de razboi, de exemplu, poate duce la "contractarea" viciului (al jocurilor respective). De fapt, sunt multe polemici chiar cu privire la ce anume poate fi (sau poate nu fi) considerat viciu.
Dar ce zici de expresia "obsedat sexual"? Se poate zice despre cineva ca e obsedat de sex? dar de distractii? Pot banii deveni o obsesie? dar gandurile apocaliptice? Poate preocuparea pentru greutatea corporala (pentru infatisare) deveni o obsesie?
Banii, sexul și distracțiile pot fi dependenţe iar gândurile apocaliptice obsesie căci nu a fost experimentată. Eu cred că am fost destul de explicit cu exemplele. Confuzia vine tocmai din folosirea incorectă a termenilor căci se spune obsedat de calculator și nu dependent de calculator cum ar fi corect. Când spui obsedat de calculator poate fi corect doar în cazul în care nu ai avut niciodată unul și dorința de a poseda un calculator înlocuiește multe alte lucruri mult mai prioritare.
Inteligenta redusa a mintii umane.
Creierul nostru este foarte fragil si se poate scurtcircuita extrem de usor.
Dar poti si, de exemplu, sa spui ca esti obsedat de o melodie, si asta nu se intampla aprioric.
Obiectul obsesiei poate sa fie ceva neexperimentat, dar poate sa fie si ceva pe care din anumite motive l-ai pierdut si il doresti inapoi.
Cum spune şi ceilalţi: plăcerea exagerată, viciul (de a face ceva cu cineva). Obsesiile pleacă din subconştient (părerea mea) şi domină conştientul. Gelozia este un produs al obsesiei. În spatele obsesiei se ascunde o frustrare, o lipsa de încredere, o debilitate... poate şi mintală. Sper că nu am fost prea dur. Obsesivul nu se va vindeca niciodată, indiferent dacă îşi va satisface plăcerile exagerate sau anormale.
Lipsa de control a unei dorințe, o defecțiune a rațiunii în raport cu preocuparea pentru un anumit subiect.
Inferno întreabă: