| Inferno a întrebat:

Ce motive exista pentru care avortul ar trebui considerat o crima dar uciderea altor embrioni nonumani nu?
Ce diferente exista intre embrionul unui om si un embrion de pisica sau al oricarui alt animal.

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Pentru ca nici stiinta, nici religia, nici filosofia morala nu pot stabili certitudini etice, deci problema etica daca un embrion de om este om ramane nerezolvata.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Desi nu se poate stabili daca un embrion uman ar trebui sau nu sa fie tratat ca un om se pot face anumite comparatii sigure.
Una din ele este ca in orice fel ar trebui tratat un embrion uman la fel ar trebui tratati si embrionii altor specii, atat timp cat nu exista diferente biologice intre cele doua organisme care sa implice un tratament diferentiat.

11 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

E precum diferenta dintre un pui de om si un pui de gaina. Intentionezi sa initiezi o falsa dilema, fara ca mai intai sa-ti raspunzi tu insuti la o intrebare simpla. Daca ultima data cand ai facut supa de pui de gaina iti amintesti oarecum, cand oare ai facut un lucru similar cu o fiinta umana?

Scuza-ma, dar, stupiditatea acestui silogism releva intr-un fel stupiditatea intrebarii.

| Inferno explică (pentru milan9):

"E precum diferenta dintre un pui de om si un pui de gaina. "

Nu prea.
Depinde ce intelegi tu prin "pui de om". Un copil de 5 ani clar nu se poate compara cu un pui de gaina. Un nou nascut s-ar putea, dar nu sunt sigur.

Deci ma cam indoiesc ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar ramane la fel si atunci cand embrionul ajunge la faza de maturitate. Aceasta egalitate se pastreaza doar pentru cateva specii similare noua (cum ar fi cimpanzeii), dar in niciun caz pentru majoritatea animalelor.

"Daca ultima data cand ai facut supa de pui de gaina iti adui oarecum, cand oare ai facut un lucru similar cu o fiinta umana? "

Nu vad relevanta intrebarii. Eu nu am facut supa de fiinta umana.
Ar trebuie sa rezulte ceva de aici relevant pentru intrebarea mea?

"Scuza-ma, dar, stupiditatea acestui silogism"
Care silogism?
SILOGÍSM, silogisme, s. n. Tip de deducție în care o propoziție numită concluzie rezultă din două sau mai multe propoziții numite premise.

| milan9 a răspuns (pentru Inferno):

Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia (ar fi mai mica sau mai mare) pe tot parcursul dintre faza conceperii (a schimbului de material genetic) si etapa maturitatii. thinking Exista vreun moment in tot acest parcurs in care diferenta ar fi mai mica decat in rest. Ar fi o ineptie crasa din partea celui care ar putea considera asta. thinking

Tu iti imaginezi ca intre momentul in care deschizi si instalezi doua kit-uri, de Windows si de Fifa sa spunem, exista vreun moment in care kit- ul de windows isi pierde din PARTICULARITATI, inceteaza a fi ceea ce este, sau este mai putin un kit de windows comparativ cu celalalt.

Iesi din absurd, Inferno. Sunt sigur ca tu poti mai mult. sad

Cam incoerent.
Te contrazici singur, intai spui ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni NU variaza (1), dupa care te razgandesti si spui ca de fapt variaza (2).

(1) - "Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia" [...]
(2) - "Exista vreun moment in tot acest parcurs in care diferenta ar fi mai mica decat in rest."

" Ar fi o ineptie crasa din partea celui care ar putea considera asta."
Sa considere ce? Cele doua afirmatii contradictorii de mai sus? laughing

"Tu iti imaginezi ca intre momentul in care deschizi si instalezi doua kit-uri, de Windows si de Fifa sa spunem, exista vreun moment in care kit- ul de windows isi pierde din PARTICULARITATI, inceteaza a fi ceea ce este, sau este mai putin un kit de windows comparativ cu celalalt. "

Intrebarea mea nu era despre kit-uri de Windows si de Fifa, asa ca nu stiu cine ar trebui sa iasa din absurd.

Scuza-ma, Inferno, pentru ce afirm acum, dar se pare ca esti una din doua, ori o persoana tendentioasa cu care chiar nu merita sa-ti pierzi timpul pe TPU (rastalmacind agresiv chiar, spusele interlocutorului), ori, un analfabet functional care nu pricepe pana la capat sintaxa frazei... (iar aici am rezervele mele happy - nu cred in aceasta varianta)

Chiar cum ai putut deduce tu lipsa diferentei pui de gaina - om din afirmatia urmatoare:
- "Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia pe tot parcursul dintre faza conceperii..."
happy Si acum traducere pentru Inferno:
O diferenta colosala exista - SI EA RAMANE CONSTANTA -pe tot parcursul dezvoltarii embrionare.

"Chiar cum ai putut deduce tu lipsa diferentei pui de gaina - om din afirmatia urmatoare"

Ce? Unde am dedus eu "lipsa diferentei" din acea fraza?
Ce am spus eu a fost ca, conform afirmatiei respective, diferenta EXISTA, dar ca NU variaza.
Imi arati si mie unde am "dedus" eu ca nu ar exista nicio diferenta pe baza raspunsului dat de tine?

Nu stiu cine sufera de analfabetism functional.
Ma repet.

Ai afirmat:

(1) "Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia""

Daca ma insel spunand ca diferenta variaza atunci inseamna ca diferenta nu variaza.

Deci exista o diferenta, dar ea nu variaza, este constanta. Asta e ce ai afirmat aici.

Afirmi ca: (1) Exista o diferenta, dar ea nu variaza.

Dupa care, tot tu, afirmi:

(2) ""Exista vreun moment in tot acest parcurs in care diferenta ar fi mai mica decat in rest.""

Daca exista un moment in care diferenta e mai mica decat in rest atunci inseamna ca diferenta VARIAZA.
Deci aici afirmi ca diferenta variaza.
Afirmi ca: (2) Exista o diferenta, dar ea variaza.

Contradictie intre (1) si (2).

(1) Exista o diferenta, dar care nu variaza.
(2) Exista o diferenta, dar care variaza.

Deci ca sa lamurim, NU am scris nicaieri ca in una din afirmatiile astea ai sustine absenta unei diferenta. Asta e doar in mintea ta care nu poate urmari o fraza mai lunga.

Ce spun eu este ca in ambele afirmatii (1+2) sustii EXISTENTA unei diferenta,numai ca intr-una spui ca acea diferenta variaza, iar in alta ca ramane constanta.

Esti tendentios si data viitoare... nu te mai "solicit" sa-mi raspunzi. sad Chiar ne pierdem reciproc timpul. Esti malefic de tendentios.
Imi citezi niste spuse si te opresti exact acolo unde, rupand din context se schimba sensul.

Faci pe prostul, dar desigur ca ai inteles despre ce este vorba. Eu am spus: "Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia PE TOT PARCURSUL..."

Diferenta COLOSSALA exista deci, si ea NU VARIAZA.

Nu vad cum acel "tot parcursul"ar modific sensul afirmatiei.
Nu vad de ce afirmi ca propozitia aia ar avea alt sens din moment ce interpretarea ta a ei este IDENTICA cu a mea.

Interpretarea ta e, si citez din ce ai scris:
"Diferenta COLOSSALA exista deci, si ea NU VARIAZA."

Interpretarea mea a fost:

"Exista o diferenta, dar care nu variaza."

Ti se pare ca am modificat cu ceva sensul?

laughing Tu chiar esti greu de cap... Sau ti se pare ca e amuzant sa glumesti cu asa ceva.

Eu am spus: "Te inseli daca iti imaginezi ca diferenta dintre un embrion uman si alti embrioni nonumani ar varia PE TOT PARCURSUL..."

Diferenta COLOSSALA exista deci, si ea NU VARIAZA.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din ce punct de vedere dorești sa primesti un răspuns? In funcție de dorința ta fiecare raspuns este diferit: social, biologic, etc...suntem limitați.
Dar sa-ți spun părerea mea: suntem specia dominanta și mai suntem și raționali, deci sansa ca cei doi embrioni sa fie tratati in mod egal nu se va întâmpla prea curând. Asta este diferența: unul este de om și celălalt este de pisica.