Ideea asta a aparut in 1887. S-a incercat raspandirea ei dar n-a avut efectul dorit.
Acum vreo 17-18 ani mergeam si eu la un club de esperanto unde se putea studia gratuit. Nu erau prea multi membri. Nici nu stiu daca mai exista acel club.
Intr-adevar e o limba usoara, foarte sistematica, cu terminatii specifice pentru verbe, substantive, adjective. Nu are nici un cuvant neregulat care sa faca exceptie de la regula.
O limba reprezinta insati tara respectiva,mergi in Germania stii ca se vorbeste limba Germana, mergi in Anglia se vorbeste Engleza, vezi tu ca individ te autentifici cu limba respetiva si ca natie, limba este cel mai important element cultural, eu care invat mai multe limbi sunt contra la asemenea idei, e minunat sa afli cum se spune te iubesc in alte limbi sau diferite expresi
Dar de ce trebuie sa facem mereu totul mai complicat? Chiar nu vezi beneficiile unei singure limbi mondiale?
Adica eu sa renunt la limba mea care ma reprezinta si care reprezinta insati cultura din care fac parte? plus ca sunt tot felul de expresi, cuvinte complexe, vezi chiar limba Romana foarte complexa si vocala
Este ca și cum ai întreba "De ce nu trăiesc toți oamenii în pace, egalitate și armonie, fără sărăcie, fără minciună și fără ură?"
Oamenii nu sunt în stare să se pună de acord nici măcar dacă ușa ghenei de la scara blocului trebuie să stea închisă sau deschisă, și tu vrei să impui la 7 miliarde de oameni să învețe de la zero o limbă complet străină?
Limba tine de popor, tine de cultura, tine de traditii. Ideea ar fi una buna, dar imposibil de pus in practica.
Este o întrebare dificilă, sincer să îți spun. Nu este imposibilă învățarea unei noi limbi, dificil este de trecut peste orgoliul național sau unicitatea limbii naționale.
Până la urmă diversitatea lingvistică ne face unici, fapt pentru care Esperanto este doar un mijloc de înlesnire a barierelor lingvistice, nu poate să fie în mod imperativ ceva care să limiteze unicitatea unui popor.
O parere proasta. De la intenție pana la rezolvare e cale lunga.
Tu iti imaginezi China, India cu miliarde lor de oameni sa accepte esperanto? În condițiile în care sunt inca f.multi care nu stiu sa scrie in limba natală?
E din categoria cum ar fi daca...
Demeister întreabă:
AvalohAlyn întreabă: