| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Ce părere aveți de acest citat?
"Dă-mi 6 rânduri scrise de cel mai onest om din lume, iar eu voi extrage din ele un motiv să-l spânzur." - Jean Armand du Plessis, Cardinal de Richelieu (1585-1642)

10 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Nu prea are sens, decât poate unul forţat. Omul a fost foarte inteligent, dar ştii cum prea multă inteligenţă poate da şi în...altceva. Ludovic al 14-lea avea doar câţiva anişori când a murit Richelieu. Sunt curios ce cuplu ar fi făcut ei doi; cum s-ar fi înţeles.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru sabin89):

În realitate, citatul în sine e disputat. Ceva asemănător a apărut întâia oară în 1723 (la 80 de la moartea lui Richelieu), când memorialista Françoise Betraut de Motteville a menționat în treacăt în "Memoriile" sale că Richelieu avea obiceiul de a se lăuda prietenilor că două rânduri scrise de mână îi sunt suficiente pentru a condamna și cea mai inocentă persoană, căci scrisul poate fi interpretat în mai multe feluri.
Cel mai probabil cei doi nu s-ar fi înțeles. Ludovic își dorea să fie monarh absolutist, să aibă putere absolută, iar Richelieu tot putere își dorea. Nu e de mirare că după moartea lui Mazarin (1661), nimănui nu i s-a mai acordat titlul de "Ministru de Stat".

| KR0N5TADT a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Sau... cei doi s-ar fi înțeles de minune dacă scopul ar fi scuzat mijloacele. Cu înțelegerea de tip lasă-mă să te las. happy

| sabin89 a răspuns:

Apropo de personajele astea. Al. Dumas a scris o carte intitulată "Ludovic al xiv-lea şi secolul său", pe care am citit-o şi eu acum câţiva ani. Foarte interesantă istoria aia. Ce personalitate a avut omul acela! S-a impus încă de pe când avea doar vreo şapte ani. Iar despre Mazarin, aş zice că nu a fost cu mult sub nivelul de inteligenţă a lui Richelieu. Ludovic l-a acceptat şi chiar s-a folosit de sfaturile lui. Toată istoria Franţei este captivantă. Coborând doar cu o generaţie în urmă, dăm de vremurile tumultoase din timpul Caterinei de Medici, a evenimentelor din Noaptea Sf. Bartolomeu ş, a. Diane de Poitiers a fost şi ea o figură marcantă cuprinsă în istoria acelei epoci.
Unii poate vor zice: ce rost are să mai umblăm după relicve istorice? E, uite că alţii mai gândesc şi altfel.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru sabin89):

Eu acum citesc "După douăzeci de ani". Excelent roman, ce să mai zic!
Aici, Mazarin e pictat ca fiind urât de micul Ludovic. Scena care reprezintă asta cel mai tare e atunci când Mazarin a intrat s-o vadă pe regina-regentă, mama lui Ludovic (pe atunci de 10 ani), Anna de Austria. Ludovic era tolănit pe covor, citind o carte despre războaie; când a intrat Mazarin, micul rege s-a ridicat îndată, pentru a-l sili pe cardinal să facă la fel.
Sincer, mie îmi place mai mult de Richelieu decât de Mazarin. Richelieu avea un anumit geniu, o inteligență de invidiat. Deși e antagonist aproape tot romanul "Cei trei mușchetari", mie tot romanul mi-a plăcut de el. (Și până la urmă, l-a făcut locotenent pe d'Artagnan, deci nu era așa rău.) Mazarin nu mi-e deloc simpatic.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că îi stătea bine roba de cardinal.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Au fost foarte multi spanzurati si fara motiv in perioada aia. Doar sa vrei...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Extremism nivel maxim.

| Strwberrs a răspuns:

E superb!

| KR0N5TADT a răspuns:

Richelieu era un adevărat campion la căutatul nodului în papură. Avea o inteligență cu adevărat diabolică.