S-ar autodistruge prin suprapopulare. Iar aici nu mă refer doar la "oameni" ci pur și simplu la orice vietate. E nevoie de un echilibru de condiții favorabile și nefavorabile pentru ca viața să evolueze într-un mod propice. Dacă toată planetă p
Pământ ar fi fost ca Jungla Amazoniană, zona cu cea mai mare densitate a biosferei, sutele de miliarde de vietăți ar fi golit pământul de resurse mult mai repede decât în condițiile de acum unde zone extrem de pline de viață sunt balansate cu zone aproape nelocuibile pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Gândește-te așa, îți ia jumătate de oră să faci niște mici cu muștar și 5 minute să-i mănânci. Dacă sunt mai multi oameni care mănâncă decât numărul de mici ce poate fi pregatit de bucatari in timp util, micii se vorba termina cât ai zice pește. Așa și cu o planetă, dacă sunt prea mulți consumatori nu va fi timp ca resursele să se regenereze și negreșit lucrurile vor ajunge la un final juvenil.
Ai cum sa ajungi, ACUM, acolo?!?
NU?
atunci... CUI II PASA?!?
ca sa nu iti spun si altele, pana nu ajungi acolo, e doar PURA TEORIE, iar cand se v-a ajunge acolo, s-ar putea sa te dezumfle rau vreo problema mica, cum ar fi lipsa unui satelit destul de mare (cum avem noi Luna), daca nu stii de ce te dezumfla asta, atunci, poate e prea mult pentru tine sportul asta
Nu am o parere.
Existenta exoplanetelor superlocuibile in zona Goldilocks este o certitudine, aici nu mai e loc de "pareri".
Am vazut sistemul Trappist pe NASA si pe Simbad, (il gasesti cu 2MASS J23062928-0502285), o unica problema exista in termenul "superlocuibil" din zona G:
NU au viata reflexiva.
Indiferent de cate exoplanete gasim, si intr-o zona propice vietii asa cum o cunoastem, acestea nu au viata reflexiva care sa dezvolte tehnologie.
Toata lumea s-ar fi asteptat ca cele sapte exoplanete din Trappist, data fiind vechimea acestui sistem solar (de pana la 9, 8 miliarde de ani), [inca o data vechimea sistemului nostru solar care ne contine pe noi], Trappist a, b, c, d, etc sa contina viata inteligenta. Data fiind distanta mica dintre cele doua sisteme, trebuia sa ne scaldam in emisiile lor radio...
Evident, nu s-a intamplat asa, si cu cat gasim mai multe astfel de exoplanete, prapastia dintre ecuatia de la Green Bank si paradoxul lui Fermi devine si mai adanca.
Probabil exista o "chichita" pe care nu o intelegem inca in legatura cu viata, sau Drake a gresit pe undeva in ecuatia lui.
Am dat cateva raspunsuri in trecut si in legatura cu viata extraterestra,
https://www.tpu.ro/go-to-answer/11743747/
dar variabilele sunt prea multe.
Poate nu cautam cum trebuie, poate nu cautam ce trebuie...sau poate viata inteligenta este atat de rara si de departe in univers, incat nu vom putea niciodata sa o intalnim.