Mie imi pare ca e mai mare oximoronul daca se lauda ca sunt ortodocsi dar totusi cred in farmece si paranormal.
"nu cred în existența divinității, dar cred în existența blestemelor"
păi nu ți se pare că cele două se cam completează reciproc?
Divinitatea poate exista, iar blestemele, farmecele fenomenele paranormale nu sau invers. Existenţa unora nu implică neapărat existenţa altora.
Nu e nici o logica. Sau mai sunt câte unii care se cred superiori spunând ca nu cred în divinitate dar cred în feng shui, energii, legi etc.
Nu are nici o legătură credința în divinitate cu credința în farmece, fenomene paranormale, ocultismul nu are nici o legătură cu divinitatea. Anton LaVey, fondatorul Church of Satan nu credea în divinitate dar practica magia.
"acum 2 ore | Werrich a răspuns:
Nu are nici o legătură credința în divinitate cu credința în farmece"
PE BUNE?!?
deci, religia, magia, farmece, etc. nu sunt aceeasi abureala?!?
faptul ca religia are structura, preoti, biserici, samd si e rodata timp de sute de ani deci e foarte bine facuta, nu inseamna in nici un fel ca nu e TOT O SUPERSTITIE!
Există o carte despre superstiții denumită "Degeaba cântă cucuveaua" și face referire la superstițiile privind moartea (acoperirea oglinzilor sa nu păstreze sufletul mortului) și altele.
https://www.librariadelfin.ro/......cu--i88922
Sunt fricosi. Nu am nicio parere. S-ar putea sa existe si alea, dar de ce sa te concentrezi pe lucruri care sunt negative si nu te ajuta cu nimic sa evoluezi cand poti sa nu le acorzi atentie si sa cercetezi singur si sa te ghidezi dupa propriile forte? Cu ajutorul divinitatii, evident.
Logica este ca e ridicol sa crezi ca exista o entitate suprema care controleaza tot ceea ce se intampla si contabilizeaza pacatele tuturor fiintelor inteligente de pe planeta asta, poate din tot sistemul solar, poate din toata Calea Lactee...ce s-o mai lungim, practic din tot universul.
Nu mi se pare ridicol insa, sa existe persoane care pot manipula sau controla anumite energii, proceduri pe care inca nu le putem explica din punct de vedere stiintific. Nu stiu daca exista, dar asta e o idee pe care nu o resping.
Dacă stai să observi cu atenție, ateii își justifică "necredința" comentând întotdeauna o scriere de acum 2000 de ani (Biblia) care întradevăr are o abordare arhaică corespunzătoare acelor vremuri.
Dar dacă cineva să zicem, ar explica în ziua de azi că Divinitatea e de fapt o formă de energie cuantică pe care deocamdată nu o putem înțelege, dar care controlează tot ce e viață pe bolovanii ăștia care se învârt prin spațiu, câți "deștepți" crezi că ar mai flutura steagurile că ei sunt atei și nu cred nimic?
Pai daca vorbim despre o forma de energie, nu mai e teism, ci e stiinta...si ma indoiesc ca acelei forme de energie ii pasa de pacatele unei fiinte infinitezimale ca mine, sta sa numere cate limbi in pasarica am dat eu aseara si ma arunca la cazanul cu smoala daca am incalcat "poruncile".
De unde știi?
Tu judeci totul prin prisma rațiunii tale de pământean de ființă de pe planeta asta.
Logica gândirii noastre, probabil nu e aceeași logică a întregului univers (sau chiar multivers).
Noțiunile astea de teism, știință, energie etc, etc. nu sunt decât niște noțiuni valabile aici, pentru noi cei care existăm aici, și care le-am creeat.
Dar poți avea pretenția că sunt singurele noțiuni ce pot exista în întreg universul sau multiversul?
Noi, furnicile de pe bolovanul ăsta care se învârte în jurul soarelui, putem avea pretenția că știm totul, de aici de pe firul ăsta de nisip al universului?
Oamenii nu sunt ființe logice. Marea majoritate a oamenilor își aleg credințele și părerile pe baza a ce sună mai bine în momentul respectiv. În ciuda faptului că foarte mulți vor să se creadă cei mai raționali oameni din lume, în majoritatea cazurilor sunt la fel de iraționali în legătură cu multe alte domenii.
Deci dacă o persoană pur și simplu nu consideră religia ca fiind pentru el/ea sau ca fiind ceva stupid dar i se pare că alte superstiții precum astrologia sau tarotul sună ok și par adevărate atunci pur și simplu o să creadă fără să se gândească la logică.
"Oamenii nu sunt ființe logice." - Cum, Einstein nu a fost? Sau Heisenberg?
Ce am vrut să zic e că majoritatea oamenilor nu aleg să gândească rațional și de multe ori își bazează opiniile pe sentimente Evident că nu toți suntem așa, dar e o tendință generală. Plus un om poate să fie rațional în anumite domenii precum profesia dar în alte circumstanțe să fie total irațional. Mulți oameni de știință sunt așa.
I don't know exactly, mă gândesc că poate cred în acele lucruri din frică, merg pe premiza că poate exista poate nu exista dar mai bine sa se ferească, chiar daca exista șanse mici să fie real.
Cand vine vorba de credinte, subiectul este foarte complex si de multe ori sensibil. La urma urmelor, fiecare este liber sa creada in ce doreste. Faptul ca cineva nu crede intr-o divinitate atotputernica nu exclude credinta in supranatural. Deci nu, nu este ilogic.
Personal am ajuns la concluzia ca logica nu isi are locul atunci cand vorbim de credinte si sentimente. Orice argument, oricat de logic ar fi, nu are putere in fata lui "pentru ca asa cred eu".
Si sa fim seriosi... sunt multi care se declara atei fara sa aiba macar habar ce inseamna asta.
Păi stai puțin.
Foarte corect ai spus.
"Fiecare este liber să creadă în ce dorește"
Dar atunci când comentezi/persiflezi/ironizezi existența divinității folosind anumite argumente, cum de acele argumente nu mai sunt valabile când afirmi credința în supranatural?
Ok, poți abandona logica, dar abandonezi și consecvența?
Se abandoneaza tot. O sa observi ca atunci cand folosesti acelasi argument pentru a combate la randul tau credintele comentatorului, acesta se eschiveaza subtil schimband usor subiectul sau revenind cu o intrebare usor diferita . Iar tu, cel care incearca sa foloseasca logica si argumente, ramai frustrat si confuz dupa ore de dezbate inutila. Vorbesc din experienta . Solutia este evitarea subiectelor sensibile. Trebuie sa acceptam ca, atunci cand vine vorba de anumite subiecte, pana si cei mai rationali oameni pot deveni ilogici.
Cristine9595 întreabă: