Eu nu cred in asa ceva aceasta se invata in familie sau in anturaj ...parerea mea!
Cum adica probabila? Eu am ajuns la concluzia aceea inainte sa vad filmuletul cu Dawkins. Chiar daca unii comenteaza, prea incuiati la minte sa inteleaga, tot ce facem are legatura doar cu supravietuirea/reproducerea (e un fel de supravietuire, de aceea e slash si nu "si"), si gandindu-ma de ce e asa si nu altfel, am gasit raspunsul: pentru propria persoana. Chiar si altruismul e egoism, "iubirea"...
Din cauza ca traim intr-o epoca a dezintegrarii, fiecare persoana poarta in corp mostenirea mai multor linii genealogice. Intr-adevar, avem o tendinta spre egoism, insa depinde de tine si numai de tine daca vrei sau nu sa o dezvolti. Pentru ca tu esti in centrul propriului tau univers, tu alegi ce vrei sau nu vrei sa se intample. Egoismul exista si va exista intotdeauna, e o metoda prin care oamenii cred ca isi arata puterea. Pana la urma, pana si viata in sine este un act de egoism, pentru ca traim, avem idealuri pentru care suntem dispusi sa luptam cu toata fiinta noastra, ne gandim in principiu doar la noi insine, sa ne fie noua bine. Inclusiv atunci cand iti planifici ceva, cand iti doresti cu ardoare ceva, este prezent egoismul. Pentru ca nu mai tii cont de nimic altceva, de nicio alta posibilitate, de nicio alta idee, ci doar de ce iti doresti. Eventual te deranjeaza cand ceva iti distruge planurile. Si chiar daca toata acea ambuscada este realizata pentru un plan nobil, fara alte scopuri si motive, inexorabil e prezent egoismul uman.