Psihosomatica e intelegerea faptului ca, intrucat omul are si trup si suflet si minte, ele coexista si inter-relationeaza, asa incat ceea ce se intampla in organism poate avea efecte asupra psihicului si viceversa (de partea cu sufletul se ocupa biserica). Problema psihosomaticii e ca, desi premisa de la care pleaca este corecta, totusi considera in mod eronat ca la orice stare psihica umana contribuie 50% psihicul si 50% trupul, ori lucrurile nu stau deloc asa. Spre exemplu, cineva care primeste o injectie cu adrenalina poate sa faca anxietate (acolo parghia e 99% trupeasca), pe cand altcineva poate avea o anumita stare strict din cauza unui anumit gand (acolo parghia e 99% psihica).Cat despre terapie, aici depinde ce terapeut gasesti, cat de bine pregatit este etc. In principiu, cea mai buna abordare in ceea ce priveste afectiunile psihologice este o echipa de trei persoane: psihoterapeut, medic si preot, asa incat vindecarea sa se produca si la nivel sufletesc si la nivel mental si la nivel fiziologic (daca ignoram unul din aceste aspecte, sansele de vindecare scad si totodata sansele ca afectiunea sa revina sau chiar sa apara si alte afectiuni cresc).
Depinde...
Daca te uiti din directia unei tensiuni psihice care se somatizeaza, atunci da, fenomenul exista si e e pe lista de cauze posibile la multe boli.
Daca te gandesti ca prin modificarea sau imbunatatirea unor variabile pur psihice cum ar fi starea de bine, stresul etc sa vindeci ceva boala somatica atunci raspunsul e ca efectul ar fi limitat si in majoritatea cazurilor interventia medicamentoasa e mai efcienta. Poti sa folosesti asta cel mult ca terapie complementara.
Functioneaza. Dar depinde pentru ce si in functie de ce comportament mental.
S-a demonstrat științific faptul că factorii psihologici au influență asupra funcțiilor organismului și asupra tulburării acestor funcții. Primul pas în cadrul abordării psihosomatice este stabilirea unui diagnostic psihosomatic care este format din diagnosticul medical și examinarea istoricului medical în cadrul general al istoricului vieții pacientului. Interpretarea se bazează pe cunoașterea factorilor emoționali care acționează în fiecare caz precum și a mecanismelor fiziologice prin care factorii emoționali influențează procesul bolii.