Daca stiti engleza va recomand "Esoteric Hollywood: Sex, Cults and Symbols in Film" de Jay Dyer (care poate fi gasit si pe Youtube), o analiza foarta buna a simbolismului ocult din cele mai importante filme hollywoodiene.
https://www.amazon.com/......B01MYXAY85
Simbolismul se invata de la limba romana, iar interpretarea lui e esentiala si pentru viata de zi cu zi daca te pasioneaza cultura sau artele vizuale in general.Dar na, romanii zic ca e inutil sa inveti pentru bac, sunt torturati copiii.)
De unde simbolism? Arhur Schnitzler (evreu austriac) autorul Traumnovelle (Nuvela visului - sursa de inspirație a filmului) a fost un avangardist membru al grupării Tânara Vienă.
De ce le ceri parerea daca tu mi-ai scris mie ca stiai de mult de ce se ascunde in spatele simbolurilor?
In link-ul de videoclip pe care l-am postat, sau poate in alta parte, ar spune ca si Bacovia si alti poeti foloseau de asemenea simboluri si nu numai pentru manipulare si a raspandii negativism.
Dacă chiar te interesează studiul simbolismului, îți recomand cartea Simbolismul, de Alfred North Whitehead.
Autorul a grupat, în cadrul unei teorii generale despre simboluri și funcționarea acestora, două prelegeri de filosofie a percepției și o prelegere de filosofie a civilizației.
Doctrina despre percepție este dezvoltată în această carte. Semnificația și efectul lui se bazează pe o analiză originală a experienței, permițând depășirea empirismului clasic fără a cădea nici în scepticism, nici în idealism transcendental, întemeierea empirică a ideii de cauzalitate și redefinirea activității subiectului percepător ca sintetică, dar totuși neconstitutivă. Whitehead dialoghează astfel atât cu filosofii clasici(Locke, Descartes, Berkeley, Kant, Hume), cât și cu contemporanii săi, membri ai diverselor școli realiste din epoca edwardiană. În prelegerea de filosofie a civilizației, Whitehead subliniază rolul fundamental al simbolismului (lingvistic, artistic, ritualic, instituțional etc.) în funcționarea societăților, în menținerea identității acestora și în progresul lor spre libertate și raționalitate. Combinarea și unificarea unor subiecte atât de diferite sub aceeași categorie speculativă este una dintre mărcile distinctive ale gândirii metafizicianului Whitehead.
RECOMAND cartea celor interesați.
O carte (despre acest subiect) extraordinar de profundă pe care am mai citit-o este Simbolismul Crucii.
Dacă există o carte care arată cât de departe se poate ajunge în înțelegerea unui simbol, acesta este Simbolismul Crucii.
Parcă a fost publicată în 1931, după cele două mari cărți indiene (Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse și Omul și devenirea lui după Vêdânta), este lucrarea în care Guénon a ales însăși imaginea pe care se întemeiază civilizația occidentală creștină pentru a conduce un demonstrație riguroasă și inflexibilă, care ne-ar permite să surprindem „pluralitatea de semnificații incluse în fiecare simbol". Care vor curge aici în fața ochilor cititorului ca niște inele într-un lanț de aur: printre altele, teoria hindusă a celor trei guna (calitățile fundamentale care alcătuiesc lumea), simbolismul țesutului, Arborele Vieții și Arborele Cunoașterii., relația dintre punct și extensie, vortexul sferic universal și, în final, Marea Triada (Cer, Pământ, Om) a Chinei arhaice.
Simbolismul este esential in exprimarea inteligenta. Stiu, nu toti il stapanesc!
Iubesc Simbolismul atât in arta poetica, cat si in artele vizuale. Charles Baudelaire e etalonul meu in poezie. Iubesc că te îndeamnă la a imagina si la introspectie.