Astfel de încurcături, dacă chiar ar exista, ar ieși foarte ușor în evidență, datorită descrierilor culorilor. De exemplu: caldă, rece...
Oricât de greșit ai percepe o culoare, nu ai cum să spui că oranjul (pe care tu, să zicem, îl numește "violet") e rece, iar albastrul - cald.
În concluzie, toți, cu mici excepții, percepem culorile la fel sau similar, cu diferențe infime.
Ai dreptate ca fiecare vede lumea in cu totul alte culori. Uite eu, noaptea, nu disting decit in alb negru.
Nu există diferenţe aşa de mari. Ceea ce spui tu sunt boli dintre care :
Discromatopsia (lipsa de perceptie a culorilor)
Daltonismul
Culorile nu sunt percepute la fel de toate persoanele. Daltonistii sunt cei care au o deficienţă de percepţie a culorilor. Există multe tipuri de daltonism. Cea mai frecvent întâlnita este incapacitatea de a distinge culorile roşu si verde, mai ales la băieţi. etc
Dacă izolezi un copil şi îl înveţi că roşu e verde acest fapt nu este denaturare de percepţie ci doar acceptarea unui cod verbal.
Mai este ceva, un copil percepe mult mai multe nuanţe de culori decât un adult, în schimb prin exerciţiu permanent ( pictor sau altă profesie legată de culoare ) se poate dezvolta şi menţine această capacitate.
Nu. Se dezvolta Aproape identic, cu o diferenta mica. unul vede albastru putin mai deschis decat altul. Oricum este insesizabil acest lucru.
Asta e ca si religia fiecare percepe lumea asa cum a fost invatat de societatea in care a trait.Stiai ca in UK ei nu stiu ca albastrul e albastru il numesc "bule" sau cam asa ceva iar la rosu nu zic rosu ci "red"..ciudati rau.
Cand te nasti vezi culorile asa cum le vede toata lumea chiar daca nu ai habar ca aia e o culoare sau cum se numeste. Teoria nu poate fi corecta, nu ai cum sa iti dezvolti in mod diferit perceptia despre culori, culorile sunt percepute de ochii nu de minte mintea doar isi aminteste si sau retine numele culorii.
Este o teorie atata tot care in anumite conditii ar putea sa fie una foarte corecta.Nevazatorii ar putea spune ca este 100% adevarat doar ca ei nu stiu ce sunt alea culori, ma refer la cei nascuti nevazatori.
E foarte adevarat ceea ce ai dedus tu...parintii daltonistilor ar putea sa-i invete de mici ca, culorii verde i se zice rosu, iar celei rosii verde
Zic bine?
Intersant, dar absurd; n-are nici o demonstrație/explicație. Așa aveam eu o teorie pe la 7 ani când credeam că alți oameni văd prăjituri (jucării, obiecte, etc.) pe stradă în loc de oameni și că doar eu îi văd în formă de oameni, dar pentru ei prăjiturile sunt oameni și oamenii prăjituri, deci e perfect normal pentru ei.
Nu este chiar absurd.Gandeste-te ca pe o planeta exista o specie ca a noastra numai ca ei si au dezvoltat altfel ochiul din cauza conditiilor de acolo a substantelor total diferite de ale noastre, poate chiar exista o specie de extraterestrii care calculeaza viteza intunericului in loc de viteza luminii.
Tu spui ca "Teoretic e posibil, dar ca să fie și practic trebuie demonstrat."
Atunci demonstreaza-mi tu ca e imposibil.
"Teoretic e posibil" dar practic tu crezi teoria ca noi toti vedem aceleasi culori. Bun. O crezi fiindca majoritatea persoanelor au acceptat aceasta teorie.
Dat fiind faptul ca si teoria spusa de mine este "teoretic posibila", ce s-ar fi intamplat daca aceasta teorie ar fi fost acceptata de toate lumea, si tu de cand te-ai fi nascut ai fi fost invatata sa gandesti asa?
Daca e sa crezi in teoria universurilor paralele, chiar si exemplul acesta este cu siguranta posibil.
Adica orice alegere posibila si orice lucru care este o teorie aici, intr-un univers paralel este realitatea.
Daca ajungi la o intersectie: intr-un univers paralel ai facut stanga, in altu dreapta, in altu ai luat-o inainte, in altu ai facut accident, in altul te-ai intors etc etc etc
N-aș fi gândit așa. Dă-mi un exemplu de un lucru posibil doar în teorie cu care am fost învățată de când m-am născut; și eventual, să-l și accept.
Culorile și cam tot ce simți vezi și auzi sunt doar percepții, informații care sunt prelucrate de creier cât timp facem parte din aceiași specie și ne uitam cu aceeași ochi imaginile vor fi și ele aceleași.
(APROXIMATIV)
Ai auzit de Daltonism?
Ochii nostri vad diferit dar putin nu mult daca e verde toti o sa vedem verde doar ca un pic diferit mai inchis mai deschis
Asta se numeste "The Sapir-Whorf Hypothesis". Astia doi lingvisti au spus ca exista o relativitate lingvistica, ceea ce inseamna ca modul in care o persoana gandeste este determinat de limba pe care o vorbeste, de limba nativa. Gandim in functie de ce vorbim. Daca vorbim engleza ca limba nativa gandim altfel decat daca vorbim romana. Teoria asta mai spune ca daca ceva nu are o denumire, nu exista.
Ca sa inteleaga unele persoane la ce ma refeream, am facut o poza in care incerc sa explic ce vroiam sa spun.
Poza o puteti vedea aici:
http://uploadimage.ro/images/80796797168112783634.jpg
Vad ca vorbiti de daltonism.
"Caracteristica daltonismului este absenta perceptiei culorilor rosu si verde. O persoana daltonista nu vede absolut nicio diferenta intre aceste culori."
Adica daltonistul nu vede verde in loc de rosu sau invers cum tind multi sa creada.
Daltonistul indiferent ca vede verde sau rosu, el le vede pe amandoua gri.
Da, o persoana vede culorile asa cum sunt asa cum le vad eu, corect, numai ca pentru acea persoana culorile respective se numesc altfel, asta nu e o boala cum este daltonismul.Nu cred ca exista asa ceva, doar niste parinti nebuni ar invata copilul sa numeasca culorile in mod incorect sau diferit fata de majoritatea sau ca ambii parinti sa fie daltonisti eventual caz in care deja copilul are sanse mari sa fie si el daltonist.
Uita-te aici
http://uploadimage.ro/images/80796797168112783634.jpg
Atunci copilul 2 are o problema din nastere in cazul in care el vede culorile diferit.
Bun, si eu incercam sa zic: " ce-ar fi daca nu ar exista problema din nastere, si fiecare om de pe pamant ar vedea in mod diferit acelasi lucru poate cu unele culori, care pentru altii nici macar nu ar exista"
Adica daca ai arata statueta aia unui esantion de 1 miliard de persoane, fiecare ar vedea o varianta proprie, si total diferita de ceilalti in culori care pentru ceilalti pur si simplu nu ar exista.
Este imposibil asa ceva pentru ca suntem o singura specie in schimb multe animale percep intr-adevar culorile diferit.
WR104 mai sus ai spus "Este imposibil asa ceva pentru ca suntem o singura specie".
M-am gandit la ce-ai spus.
Chiar daca suntem aceeasi specie gandeste-te cat de diferiti suntem ca aspect al fetei de exemplu. ( nu ma refer la pozitionarea ochilor etc care sunt aproape la fel, ma gandesc la trasaturi etc, fata fiecarui om arata diferit )
De ce aceasta neconcordanta in aspectul fetei oamenilor sa nu fie prezenta si in perceptia culorilor?
Diferiti prin detalii dar biologic suntem la fel chiar daca estetic nu chiar.Combinatiile de substante din aer, plante si tot ce ne inconjoara ne au determinat sa ne dezvoltam intr-un anume fel propietatile ochilor.Pentru a supravietui in acest mediu in care traim si evoluam avem nevoie sa vedem culorile asa cum le vedem desi asta nu inseamna ca nu suntem "orbi" de fapt.
Cu tot respectul, nu vad de ce nu am putea supravietui daca am percepe culorile diferit, din moment ce lingvistic intre noi ne intelegem.
Ma asteptam sa iti pui intrebarea asta pentru ca nu am avut un raspuns prea complet.Culorile preferate ale multor oameni este rosu sau albastru, roz care se aseamana intr-o oarecare masura cu rosul.Acum, 70-80 la suta din legumele si fructele care cresc pe planeta au culoarea rosie, apa o percepem ca fiind albastra desi nu este.Negrul produce frica pentru majoritatea exprima ceva rau, singuratete, moartea chiar desigur daca inchizi ochii nu mai vezi nimic, cu ochii inchisi nu prea te poti descurca daca toata viata ai fost obisnuit sa vezi lumina.Eu cred ca totul are o legatura poate ma insel.Nu cunosc asa multe fructe sau legume de culoare neagra.Pe tema asta e mult de gandit si povestit nici eu nu sunt foarte sigur de ce spun nu am o imagine completa despre teoria mea.Lingvistic ne intelegem? Atunci de ce suntem in pragul autodistrugerii?
A naibii psihologie cu cine a inventat-o! Studiati si voi macar procesele psihice senzoriale si cognitive! Odata ce aveti asa ceva in minte va veti da seama in nici 2 secunde ca teoria de la aceasta intrebare nu e nimic altceva decat o idee gandita pe closet. Cei mai multi dintre voi nici nu stiti ce presupune macar o "perceptie"(proces psihic senzorial), care in cazul de fata(exemplu:culoare) este oarecum identica la toate persoanele sanatoase(nu vorbim despre vreo boala), adica o perceptie obiectiva(precum timp - ora, minut, secunda), insa difera doar niste procese cognitive(memoria, limbajul, gandirea) care pot fi oricand alterate pentru exemplul banal din intrebare.
"Si nu ai cum sa-ti da seama de lucrul acesta pentru ca indiferent de culoare pe care tu o percepi, esti invatat de mic de catre parinti cum se numeste, si de cate ori o vei vedea ii vei spune albastru."
Da? Stiam ca suntem pana la urma fiinte sociale, rationale s.a.m.d. Ti-o spune tie taica-tau la varsta de 2 ani ca maro este de fapt mov, insa nu toata lumea care va interactiona cu tine va spune acelasi lucru.
De mult m-am gandit si eu la posibilitatea asta. Dar aici intervine chestia cu "temperatura culorilor", cand ai de a face cu culori calde, tipatoare si culori reci. Si pe langa asta culoriile au diferite efecte asupra psihicului.
Si ca sa fiu mai explicit am sa dau un exemplu de experiment : daca pui doi oameni : unul intr-o camera albastra iar altul intr-o camera rosie o sa descoperi mici diferente intre comportamentul celor doi.
Cel ce se afla in camera rosie o sa aiba cu timpul o mica stare de nervozitate, neliniste, in timp ce
Cel ce se afla in camera albastra o sa fie calm mai tot timpul si relaxat.
Ei bine ca sa iti dai seama daca cineva percepe rosul ca fiind albastru sau albastrul ca fiind rosu trebuie sa studiezi comportamentul omului in situatiile de mai sus. Este la fel si in cazul culorii verde.
N-are cum pentru cineva, sa dau exemplu, sa o bluza albastra, iar pentru altcineva sa fie portocaliu. Sa-ti explic : eu am vazut o bluza albastra, iar prietena mea tot aceasta culoare a vazut-o.
Nu ai inteles ce am vrut sa spun si poate nici eu nu am explicat bine.
In legatura cu ce ai zis:
Prietena ta poate, aceeasi bluza o vede ca si culoare portocaliul tau numai ca de mica a fost invatata sa spuna albastru cand vede culoarea aceea.
AvalohAlyn întreabă: