Ochii nostri vad diferit dar putin nu mult daca e verde toti o sa vedem verde doar ca un pic diferit mai inchis mai deschis
Cu tot respectul, nu vad de ce nu am putea supravietui daca am percepe culorile diferit, din moment ce lingvistic intre noi ne intelegem.
Ma asteptam sa iti pui intrebarea asta pentru ca nu am avut un raspuns prea complet.Culorile preferate ale multor oameni este rosu sau albastru, roz care se aseamana intr-o oarecare masura cu rosul.Acum, 70-80 la suta din legumele si fructele care cresc pe planeta au culoarea rosie, apa o percepem ca fiind albastra desi nu este.Negrul produce frica pentru majoritatea exprima ceva rau, singuratete, moartea chiar desigur daca inchizi ochii nu mai vezi nimic, cu ochii inchisi nu prea te poti descurca daca toata viata ai fost obisnuit sa vezi lumina.Eu cred ca totul are o legatura poate ma insel.Nu cunosc asa multe fructe sau legume de culoare neagra.Pe tema asta e mult de gandit si povestit nici eu nu sunt foarte sigur de ce spun nu am o imagine completa despre teoria mea.Lingvistic ne intelegem? Atunci de ce suntem in pragul autodistrugerii?
Daca e sa crezi in teoria universurilor paralele, chiar si exemplul acesta este cu siguranta posibil.
Adica orice alegere posibila si orice lucru care este o teorie aici, intr-un univers paralel este realitatea.
Daca ajungi la o intersectie: intr-un univers paralel ai facut stanga, in altu dreapta, in altu ai luat-o inainte, in altu ai facut accident, in altul te-ai intors etc etc etc
Astfel de încurcături, dacă chiar ar exista, ar ieși foarte ușor în evidență, datorită descrierilor culorilor. De exemplu: caldă, rece...
Oricât de greșit ai percepe o culoare, nu ai cum să spui că oranjul (pe care tu, să zicem, îl numește "violet") e rece, iar albastrul - cald.
În concluzie, toți, cu mici excepții, percepem culorile la fel sau similar, cu diferențe infime.
N-aș fi gândit așa. Dă-mi un exemplu de un lucru posibil doar în teorie cu care am fost învățată de când m-am născut; și eventual, să-l și accept.
A naibii psihologie cu cine a inventat-o! Studiati si voi macar procesele psihice senzoriale si cognitive! Odata ce aveti asa ceva in minte va veti da seama in nici 2 secunde ca teoria de la aceasta intrebare nu e nimic altceva decat o idee gandita pe closet. Cei mai multi dintre voi nici nu stiti ce presupune macar o "perceptie"(proces psihic senzorial), care in cazul de fata(exemplu:culoare) este oarecum identica la toate persoanele sanatoase(nu vorbim despre vreo boala), adica o perceptie obiectiva(precum timp - ora, minut, secunda), insa difera doar niste procese cognitive(memoria, limbajul, gandirea) care pot fi oricand alterate pentru exemplul banal din intrebare.
"Si nu ai cum sa-ti da seama de lucrul acesta pentru ca indiferent de culoare pe care tu o percepi, esti invatat de mic de catre parinti cum se numeste, si de cate ori o vei vedea ii vei spune albastru."
Da? Stiam ca suntem pana la urma fiinte sociale, rationale s.a.m.d. Ti-o spune tie taica-tau la varsta de 2 ani ca maro este de fapt mov, insa nu toata lumea care va interactiona cu tine va spune acelasi lucru.
AvalohAlyn întreabă: