| Paulla a întrebat:

Ce părere aveţi despre tradiţii?
Trebuie ele respectate sau sunt doar o pierdere de timp şi bani? De ce?

31 răspunsuri:
| wales a răspuns:

Există două forme de tradiție. 1. Cele personale " obiceiuri " ritmice, legate de viața de zi cu zi " mă trezesc dim, mă spăl, citesc etc ". 2. Acele tradiții, " obiceiuri " izvorâte dintr-o percepție greșită a Cuvântului Lui Dumnezeu și au un caracter idolatru.
Orice tradiție cu caracter idolatru este o erezie!

| FucktheSystem a răspuns:

Nu știu ce să zic, unele merită respectate altele nu.
Acum nu o să respectăm ca papagalii tot ce e ste considerat tradiție ci doar ce ni se potrivește sau ne face plăcere nouă.
Mie așa mi se pare normal.

| carminaburana43 a răspuns:

Traditiile sunt radacina fiecarui om. Fara traditie fara o tara de care sa apartina e ca unul fara radacini. Poporul nostru are foarte multe traditii frumoase si daca aceste traditii frumoasearfi respectate ar fi cu mult mai buna lumea in care traim.

| miradoniz a răspuns:

Tradițiile,de genul sărbătorilor? știai că nu încă nu a existat niciodată vreo societate care să nu fi dezvoltat sărbătorile ei?
asta înseamnă, că atunci când cineva spune"vom scăpa de tradiția acestei sărbători"-de fapt spune-"o voi înlocui cu asta sau cu cealaltă".
în sensul acesta-eu consider că tradiția sărbătorilor nu are nevoie de îmbunătățiri.

| miradoniz a răspuns:

Omul a fost dintotdeauna un animal social.
P.S. creștinii au fost inteligenți la timpul lor-nu au încercat să distrugă vechile obiceiuri,ci au luat formele lor,îmbogățindu-le,dându-le un înțeles,o profunzime creștină. ACUM au revenit din nou la păgânism, când unii din cei care le promovează nu mai le apreciază valoarea, ci vechimea.

| Dumnezău a răspuns:

Traditiile,si motivele ce se invart in jurul lor,mie mi se par un bullshit complet.O pierdere de timp si o topaiala fara rost,si acum le vezi peste tot,si la diferite personake,ca dom'le,sunt niste valori culturale cu care noi ne identificam...Dar totusi,pot include in aceste traditii si anumite legende ce prezinta traditii? OK,romanii au ca legenda cu repercursiuni in traditiile nationale Miorita,grecii Iliada,Odiseea,si Legendele Olimpului.Ce mai putem spune dupa asa ceva?
Noi avem Dragobete,care le rapeste pe fete si literalmente,le fu*te in padure,francezii il au pe Vercingetorix(sa ma iertati daca am scris gresit,ceea ce e posbil). Traditiile sunt idioate,pentru ca sunt incurajate doar in perioada cea mai apropiata lor,si nu au niciun inteles, au fost demult, acum se modernizeaza lumea si nu o mai arde aiurea cu Boboteaza sau alte caca*turi.Si nici nu incurajez asa-zisele traditii noi c00l si smechere venite din USA, ca si alea sunt de toata jalea.In loc de sarbatorit traditii din astea, oamenii ar putea face ceva ce sa le aduca prosperitate adevarata, si nu o scaldare in idiotenia obiceiurilor astea.Tot respectul pentru ce a scris Wooden,sarbatorile existentiale romanesti sunt retardate,rigide si de prost-gust,mai ales inmormantarile.Da' lasa,te trezesti si maine,cu un zambisor din acela acru pe fata, it's Ro-fuckin-mania, baby! Geniala tara...

| Ecea a răspuns:

Depinde de traditii.
La Romani sunt o porcarie,toate se bazeaza pe tuici,cefe de porc si mici.
Ele in sine sunt frumoase,am vazut foarte multe in alte tari. Oamenii se costumeaza,la fiecare traditie poarta o anumita vestimentatie, anumite culori, etc.Lumea se distreaza,se joaca piese de teatru,se canta, se danseaza, etc.
Din pacate la noi este doar o pierdere de bani.
Ies taranii sa se bata si sa se calce in picioare pentru 2 sarmale.
Sincer mie nu imi plac din motive personale.

| miradoniz a răspuns (pentru Ecea):

"Ies țăranii sa se bată și sa se calce în picioare pentru 2 sarmale"-îți aprob indignarea-cred ca toți o simțim,mai mult sau mai puțin.
E cred și mai grav,când știi cât de frumos simbolice sunt acele tradiții-și le vezi literalmente călcate în picioare-de cei care nu le înțeleg.
Dar dacă le abandonăm cu toții, pierdem o parte din noi, sufletul românesc.Mai bine le redescoperim,le reinventăm dacă vrei,le traducem în limbajul drag sufletului nostru.
Uite-te dacă au fost abandonate de oamenii inteligenți, întreprinzători-cum au ajuns!
Și nu privi numai la ce e în afară, acum.Mai bine, înveți de la ei-că și ei au avut aceleași probleme de "inflație" a tradițiilor-și le-au rezolvat cum au știut mai bine.Și noi ar fi bine dacă am lua exemplu.

| mgtow a răspuns:

Nu e obligatoriu sa le respecti, cine vrea sa petreaca ca pe vremuri bine, cine nu sa isi cumpere o bere si sa o bea singur sau poate folosi banii pentru uz casnic.

| KyraW a răspuns:

Neh.Traditiile sunt o pierdere de timp foarte.hobby-type.E o sursa de entertaimnent.Mai ales pe paranoici/superstitiosi ii gadila in ceafa traditiile. Cele mai gononate sunt cele mai.orgasmice pentri ei,daca-mi permit."Hai sa punem usturoi de sfantul (daca o incurc,ma scuzati, dar mi-am iesit din mana) Andrei, ca sa nu vina harciogi si varcolaci sa ne mance". Bani? De ce ai pierde bani? Ce investitii faci in...ciocnirea unor oo?(ca poti sa le furi de la altii).E doar o sursa buna de amuzament, cum spuneam...

| Paulla explică (pentru KyraW):

'Bani? De ce ai pierde bani? Ce investitii faci in...ciocnirea unor oo?'
De Crăciun de exemplu: cumpără brad, cumpără aia, dă bani la colindători...

| SENEX a răspuns:

Pastrand traditia, pastram legatura cu istoria.

| Dina a răspuns:

Poti avea propria parere,imaginindu-ti ca nu am respecta traditiile proprii,atunci unde-i patria, neamul? Cine esti? Ce folos ai pe univers? Daca n-am resprecta traditiile ar fi un haos, dar haosul nu e alt ceva decit un sfirsit.

| Paulla explică (pentru Dina):

Am propria părere deja, am întrebat doar din curiozitate.
Sunt cine sunt, cu tradiţii sau fără. Chiar crezi că tradiţiile au vreun rol cât de mic în formarea caracterului nostru? Atâta timp cât nu eşti patrior, nu prea cred.
'Daca n-am resprecta traditiile ar fi un haos, dar haosul nu e alt ceva decit un sfirsit.' Greşit, pentru asta sunt legile. Sunt mulţi oameni ce nu respectă tradiţiile şi nu e haos nicăieri din cauza asta.

| Dina a răspuns (pentru Paulla):

Corect,sunt multi dar prin multi nu inseamna toti.Si caracterul nostru-el nu se formeaza,el apare odata cu nasterea, doar ca se dezvolta treptat, si nu depinde de traditii.Traditia este poporul,neamul,patria,strabunicii,trecutul,istoria ta,daca nu-ti stii trecutul, si nu-l respecti(doar ca trecutul sunt traditiile), n-ai de unde sa-ti stii viitorul.

| Paulla explică (pentru Dina):

Nici n-am spus că asta ar înseamna. Ce am vrut eu să scot în evidenţă e faptul că deşi multă lume nu le respectă nu s-a întâmplat nimic din cauza asta.
Caracterul se formează treptat, degeaba ai în tine gene bune, dacă spre exemplu în timpul copilăriei vei suporta abuzuri, e foarte probabil ca la maturitate să abuzezi la rândul tău, sau de ce nu, ai putea dezvolta o tulburare de comportament antisocială.
Poţi să cunoşti istoria şi fără să respecţi tradiţiile.

| Dina a răspuns (pentru Paulla):

Istoria poti sa o cunosti, doar ca va fi una straina.Si lumea care nu respecta traditiile deja nu e nimeni in lume.doar ca asta nu se observa.

| Paulla explică (pentru Dina):

Nu tradiţiile fac omul, nu mai generaliza, dacă nu respecţi tradiţiile nu înseamnă că eşti un nimeni. Eşti doar cineva care nu le vede importanţa.
Sunt atât 'nimeni' care nu le respectă cât şi 'nimeni' ce le respectă. Nu asta te face un 'nimeni'.

| Dina a răspuns (pentru Paulla):

Toti suntem un "nimeni",doar ca cu carari diferite,depind de traditii nu te ingrijora, eu mi-am spus doar parerea, ceea ce ai si dorit.Impaca-te cu faptul ca nu esti genul de persoana care respecta traditiile, de aici trage si concluzii.Si n-are toata contrazicerea asta intre noi este in zadar,fiecare cu parerile lui,nu sunt contra parerilor tale,eu vad alt fel traditiile, tu alt fel... observa si singura genul de oameni care le respecta si care nu, trage concluzii.

| Dina a răspuns (pentru Paulla):

Toti suntem un "nimeni",doar ca cu carari diferite,depind de traditii nu te ingrijora, eu mi-am spus doar parerea, ceea ce ai si dorit.Impaca-te cu faptul ca nu esti genul de persoana care respecta traditiile, de aici trage si concluzii.Si toata contrazicerea asta intre noi este in zadar,fiecare cu parerile lui,nu sunt contra parerilor tale,eu vad alt fel traditiile, tu alt fel... observa si singura genul de oameni care le respecta si care nu, trage concluzii.

| Paulla explică (pentru Dina):

Am înţeles că ţi-ai spus doar părerea, doar că vroiam să aflu mai exact ce înţelegi tu prin nerespectarea tradiţiilor.
Tocmai asta fac, trag concluzii. Am pus întrebarea asta pentru a observa mai bine ce gen de oamenii le respectă şi ce gen nu. Desigur, nu pot să generalizez, mai ales cu nişte păreri trase dintr-un spaţiu virtual, dar curiozitatea nu a omorât pe nimeni.
Discuţia noastră în contradictoriu nu a fost în zadar. Discuţiile în contradictoriu niciodată nu sunt în zadar(mă refer strict doar la cele logice nu cele gen 'verdele e mai frumos ca albastrul), după o asemenea discuţie e posibil ca un participant la ea să-şi schimbe părerea despre un anumit lucru. Niciodată nu strică să priveşti şi din altă perspectivă.

| Ecea a răspuns (pentru Dina):

De fapt este fix contrariu la ceea ce ai spus tu.
Respectand traditiile o sa murim calcati in picioare.
Eu nu am patrie,nu am neam, sunt cine vreau si am lucruri mult mai interesante de facut decat sa ma imbrac in costume populare si sa joc sarbe si hore.
Nu este vina mea ca m-am nascut roman, daca puteam alege locul nasterii iti garantez ca nu era porcaria asta de tara.

| Dina a răspuns:

Sunt moldoveanca,avem alte taditii,sincer,foarte diferite de ale voastre,si poate unele chiar le exagerati.Mi-am spus parerea, merci, dar n-am nevoie de comentarii.

| Dina a răspuns:

:d amuzant.chiar foarte.

| conu a răspuns:

Tradițiile nu sunt o pierdere de timp și bani deoarece reprezinta valorile și crezurile unei națiuni, ele sunt sunt mostenile unei tari. Fara tradiții un popor este ușor de infuentat și devine gol în valorii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai intrebat ai primit raspunsuri, ai inceput sa comentezi si sa te contrazici.care e problema? conteaza ce facem noi in comparatie cu tine? tu nu le respecti, eu le respect.pe mine ma definesc ca om apartinator unei culturi,natii,regiuni, imi foloseste mai mult sau mai putin, exact asa si tie care nu le respecti.

| Paulla explică (pentru anonim_4396):

Tu nu înţelegi rostul unei discuţii în contradictoriu, o vezi doar ca pe o ceartă. Schimbul de păreri e mereu folositor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din cauza lor lumea involuează. Nu face aia nu ştiu când, că nu te lasă tradiţia.

| Termopile a răspuns:

După părerea mea orice tradiție / obicei romanesc vechime de de sute de ani trebuie respectat și dus mai departe nu există scuze de genul "Suntem în secolul XXI nu m-ai avem nevoie de așa ceva", sau "Nu am timp de prostii din astea", etc. Aceste tradiții și obiceiuri într-adevăr nu trebuie să le respectam din obligație dar nici să le ignoram. Din păcate observ că sărbătorile noastre dispar încet dar sigur și după mine este păcat că se întâmplă așa ceva, mulți subestimează și le cred neimportante, numai copii mai copii le respectă și nici ei nu le mai respecta în ultimul timp. Eu zic că în scoli copii ar trebui învățați despre tradiții, obiceiuri sau sărbători și la TV să fie mai bine promovate și părinți ar trebui să acorde mai multă importantă acestor lucruri.

| BrokenAngel a răspuns:

Cred ca traditiile ne ajuta sa aflam mai multe despre oamenii care au trait in trecut. Nu mi se pare ceva care trebuie respectat, dar macar sa-ti aduci aminte de strabunicii tai. :*

| izaaa677 a răspuns:

Pai mie mi se pare un lucru frumos traditia ca prin traditie ne aratam dragostea fata de tara si de popor.

Întrebări similare