Eu zic că fiecare pentru el, dacă alegi să fi moral eu cred totuşi că este alegerea bună, şi nu iti limitează neaparat libertatea de gandire, dar oricum eu nu pot să iţi zic cum sa fi tu pot doar să imi dau cu parerea.
Îi exact ca in legendele olimpului nu ştiu dacă ai citit, ca atunci cand Heracle a fost pus să aleaga dint.re calea virtutiei si calea destrabaralii, exact aşa ii şi aici fiecare işi croieşte propriul drum.
Deci ca să nu ne abatem de la intrebarea care ai pus-o, eu consider că libetertatea NU ne limitează de gandire.
"sa fi" se scrie "sa fii"; "dint.re" se scrie "dintre"; "virtutiei" se scrie "virtutii"; "destrabaralii" - "destrabalarii"; "limiteaza de gandire" - "limiteaza gandirea".
Nu le lua ca pe o critica, ci ca pe un ajutor.
Nu neaparat, dar poti lasa o fereastra deschisa moralitati si sa vii putin la balaceala in jacuzzi, am niste pozitii noi de experimentat si in combinatie cu niste psalmi pe care ii vei incanta va fi totul perfect, vei vedea luminita de la capatul tunelului.
Eu ti-am mai dat o gramada de exemple despre oameni mari de stiinta care in acelasi timp au fost si buni crestini.Dar se pare ca tie iti intra pe o ureche si iti iese pe alta.Stii una si buna:Batma si Batman!
Eu te scuz, dar sa stii ca m-a durut foarte tare faptul ca m-ai acuzat pe nedrept. Eu nu fac reclamatii decat atunci cand cineva intrece masura si injura. Stiu si eu de gluma.
Fun fact: moralitatea nu este un caracter exclusiv omenesc.
Are 16 minute, dar merita vazut http://www.youtube.com/watch?v=GcJxRqTs5nk
Nuuu. Moralitatea este o parte importanta din codul de valori necesar unei persoane deoarece fara valori acea persoana isi limiteaza cu adevarat libertatea, nu numai cea de gandire. Daca ar fi doar o filozofie, nu ar mai fi la fel de importanta asa cum este acum, nu crezi? Si in ce masura ne-ar putea ea limita? Fireste, nu putem stabili doar noi ce este moral si ce nu este, acest lucru se bazeaza pe o multitudine de indivizi, pe o societate dar, pentru a intelege sensul deplin al moralitatii ar trebui sa ne lipsim putin de ea. Nu este moral sa boicotezi munca unui coleg de-al al tau pentru a putea fi concediat, nu este moral sa furi, sa impingi pe scari sau pe strada persoanele care merg prea incet, nu este moral sa faci toate lucrurile care te provoaca sa spui ca "nu este bine asa". Gandeste-te putin, am fi mai liberi din punct de vedere al ideilor daca am renunta la moralitate, ne-ar ajuta in vreun fel acest lucru? Eu una, nu cred.
Depinde despre ce lucru vorbesti? I-ai spune unui copil de 15 ani ca mama lui castiga banii deja putini facand lucuri urate? I-ai spune unuia care si-a pus viata in mainile lui Dumnezeu ca Biblia este cea mai mare inventie a omului. Sunt lucuri care nu ar trebui sa fie spuse deoarece mintea omului este destul de limitata si nu ar intelege anumite fapte reale. totusi, sa nu confundam moralitatea cu dorinta unora de a crede orbeste intr-un lucru din pura prostie.
In filosofia morala se poate afirma orice, atat timp cat este bine argumentat. Asa ca filosofia morala n-are nicio limita. Nu exista consens in materie de filosofie morala, fiecare filosof moral poate afirma contrariul a ceea ce a afirmat un alt filosof moral.
Depinde care moralitate. Dacă alegi să trăieşti după legile morale ale altor persoane,considerând că au fost ei destul de deştepţi încât să gândescă şi pentru tine,da,te limitezi din multepuncte de vedere.
Dacă-ţi impui propriile reguli morale,la care tu le-ai stabilit bine limitele, atât cât poţi tu să duci, nu-ţi limitezi nimic. si la urma urmei, dacă le încalci nu păţeşti nimic. Nu eşti mai puţin moral dacă ţi-ai propus să renunţi la ţigări, dar încă fumezi. Asta este o prostie.
Moralitatea in acceptiunea societatii ar trebui sa fie un echilibru intre instinctul animal si statutul social, de exemplu in democratie e valabila filosofia sociala; nu deranja ca sa nu fii deranjat!
Inteleg unde bati dar avem o problema: aceea ca morala exista dar filosofie nu. Desigur ca sunt unii care ar sustine exact contrariul. Eu cred ca Morala, vine din credinta iar credinta sta departe de filosofie. Ateii se lipsesc cu usurinta de Dumnezeu si motiveaza fiecare lucru moral cu o teza filosofica. In pragmatism va lipsi intotdeauna mobilul unei atitudini etice. Asa cred eu numai...
anonim_4396 întreabă: