| sabin89 a întrebat:

Ce poate şi ce nu poate explica biologia evolutivă? Comentând despre ştirile negative în campaniile politice, autoarea Cathleen Hall Jamieson spune că "there appears to be something hardwired into humans that gives special attention to negative informations". Şi apoi adaugă: "I think it's evolutionary biology".
Se poate explica prin biologia evolutivă comportamentul uman? Se pot explica lucruri precum războiul, agresivitatea masculină, sensibilitateai pentru frumos, bârfa, dragostea, altruismul, căsătoria, gelozia, adulterul, frica de şerpi...şi multe, multe altele? Dacă da, ce nu poate fi explicat prin biologia evolutivă?

29 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Te astepti la o lista exhaustiva cu tot ce poate si ce nu poate explica teoria evolutiei?

E ca si cand ai intreba:

"Ce poate si ce nu poate explica matematica?
De ce nu poate explica matematica acele lucruri?"

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Nu m-am gândit neapărat să fie "exhaustivă". Mai de grabă la nişte liste parţiale. Şi, bineînţeles, legat doar de comportamentul uman.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Toate emotiile umane au o explicatie evolutiva.
Faza cu oamenii e ca sunt si inteligenti. Putem sa folosim inteligenta pentru a actiona impotriva instinctului.

Daca natura biologica ne indeamna sa facem X, eu pot face fix opusul. Am aceasta abilitate.

| RAY a răspuns:

Atenție mare la ceea ce scriu, in prezent avem cunoștințe despre cauzele care au determinat, DAR nu pot spune ca știm totul sau ca ceea ce știm e bătut in cuie.

In fapt nici eu nu știu prea știu multe, dar am salvate multe link-ul-rii despre natura umana

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_behavior
https://gaz.wiki/wiki/ro/Physical_anthropology

Ieri am văzut o carte la librărie =ultima îmbrățișare a mamei, este vorba despre emoțiile animalelor, foarte interesanta

| Apokales a răspuns:

De ce materia din care suntem facuti este muabila. De ce evoluam? De ce nu ramane intr-o stare statica permanenta?

| Inferno a răspuns (pentru Apokales):

Pentru ca modul de copiere al ADN-ului este imperfect.
Dupa fiecare diviziune celulara cromozomii schimba segmente intre ei, modificand informatia genetica.
ADN-ul interactioneaza cu virusuri, este expus la radiatii, chimicale, etc.
Chiar si daca toate acestea nu ar exista, reproducerea in sine creaza mereu ceva noi prin simplul mod in care functioneaza: Jumatate din informatie provine dintr-o parte iar alta jumatate din alta parte.

| RAY a răspuns (pentru Apokales):

Pentru ca exista selecția sexuala si ceea influențata de mediu, genetica, mutați.

Doar celule rămân la fel dar ADN ul nostru conține informație dubla

| Apokales a răspuns (pentru RAY):

Da, dar de ce exista mutatiile? Care este acea forta care determina schimbarea? De ce nu am ramas simple maimute, sau doar forme de viata unicelulare? Cine sau ce determina schimbarea?

| Apokales a răspuns (pentru Inferno):

Interesant. Nu stiam asta si ma face mai curios. Dar intrebarea era ce face toate aceste lucruri sa se miste. De ce lucrurile nu raman statice si sunt puse mereu si mereu in miscare, evolueaza, se modifica, nu doar ADN-ul.
Uite o alta intrebare. De ce avem ganduri? Putem controla fluxul gandurilor?

Deci care e intrebarea? De ce avem ganduri sau de ce lucrurile se misca?

Da laughing. Raspunde la intrebarea de ce avem ganduri, te rog. Nu controlam noi celulele creierului, deci nici dorintele, actiunile, niciun gand. Si ma gandesc ca totul este o reactie si ca exista ceva care a impins totul catre locul in care am ajuns. Dar, ma rog, de ce avem ganduri?

| sabin89 explică (pentru Apokales):

"Nu controlam noi... niciun gand." - Cum nu? Dar cine le controlează? Ai vrea să-ţi controleze altul gândurile? Fiecare este stăpân pe gândurile lui.

| Apokales a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu ce sa zic... cred ca este o intrebare buna. Suntem stapani pe gandurile noastre? Spre exemplu, astazi am avut o zi proasta si nu pot sa nu ma gandesc la asta, chiar daca vreau sa uit sau sa ma gandesc la altceva, nu pot.
Pentru mine suna ca si cum ai spune "fii fericit" si gata, esti fericit. Nu cred ca functioneaza asa. Dar chiar, cum ar fi sa ma duc la psiholog, iar el sa imi spuna: "fii fericit!", as fi ceva de genul "ce prost sunt! cum de nu m-am gandit la asta?! laughing". Din nou, nu cred ca functioneaza asa straight face.

| sabin89 explică (pentru Apokales):

Eu dacă vreau acum să mă gândesc la definiţiile dintr-un careu de rebus, cine mă opreşte? De asta spun că suntem stăpâni pe gândurile noastre. Ne gândim la ce vrem. Sau, poate vreau să rezolv o problemă de matematică. Din nou, cine mă opreşte? Fac abstracţie de tot ce e în jurul meu şi îmi concentrez gândurile asupra problemei respective.
Ca să mă exprim mai ca la carte, aş spune că gândul este un proces intermediar între perceperea unei probleme şi producerea răspunsului. În cadrul acestui proces, pentru rezolvarea problemei, mă organizez şi folosesc experienţele acumulate de-a lungul timpului, care sunt stocate în memorie.

| Apokales a răspuns (pentru sabin89):

Dar cine/ce iti da gandul sa faci un careu de rebus?
Oricum, faza cu concentrarea, pentru mine unul, se duce dracu' cand am o problema. Deci, nu stiu cum sunt altii, dar la mine nu merge asa.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Evolutia nu vizeaza doara omul,ADN-ul interactioneaza cu virusuri,cine tia mai spus si balaria asta?,Este expus la chimicale,wow asta da,pai daca e ste expus la chimicale sau radiatii se duce de suflet,nu mai are ce evolua, radiatiile si chimicalele omoara ADN de vine in contact nul modifica.
Jumate din info este dintr-o parte, alta din alta parte zici tu, dar sunt animale care nu se inmultesc sexual laughing acolo cum sta treaba juma juma?
Plante balamuc care se inmultesc vegetativ si asa mai departe, animale care se inmultesc partenogentic si etc.
Nu este imperfect copiera ADN pentru ca vine in contact cu virusuri pe care nu le-a vazut nimeni, sau ca se mixeaza ADN ci din alte motive

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Daca ar fi cum spui tu nu ar fi nevoie de medici psihiatri sau de psihologi. Iar tranchilizantele isi fac lucrarea atat in cazul celor intelepti cat si in cazul celor mediocri. Intrebarea este cum de si inteleptuul cat si neinteleptuul ajung sa aiba nevoie de ele?

"Nu controlam noi celulele creierului, deci nici dorintele, actiunile, niciun gand. "

Exact. De asta liberul arbitru, cel mai probabil, nu exista.

Eu stiu sa iti explic cum functioneaza neuronul. laughing
Inca nu am ajuns la ganduri.

Tot ce se intampla in interiorul unui neuron este dirijat de procese fizice si chimice.
Este interesant cum mai multi neuroni pot crea comportamente dintre cele mai complexe.

Dar faptul ca se poate ajunge la constiinta, la abilitatea de a gandi, sunt lucruri pe care nu le-as fi ghicit niciodata.
Probabil ca totul este doar o iluzie.

Nu stiu ce este cu viata ta. Dar daca nu esti profesor sau ceva de genul, atunci fa-te unul tongue.

Da. Mama imi lasa televizorul pe Discovery cand eram mic in carucior. Probabil ca in acel timp subconstientul meu a acumulat toata aceasta informatia. La varsta de 5 ani deja il desenam pe Stephan Hawkings.

Este o gluma, nu? Nu?!

Tu ce crezi? laughing

Cred ca esti in stare laughing.

| dinaprilie a răspuns:

Aha..mai bine iti pui problema de ce o mare bucata dintre noi doar ne uscam curul dupa ce defecam si nu ni-l spalam.

| sabin89 explică (pentru dinaprilie):

Interesantă reflecţie filosofică!

| dinaprilie a răspuns (pentru sabin89):

Ihi..nu cu tontii ne pricepem?

| FreddieM a răspuns (pentru dinaprilie):

Serios? Este omul care nu se spala?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Antropologie evolutiva comportamentala
antropologie socială
antropologie economică
antropologie religioasă
antropologie politică
antropologie urbană
antropologie simbolică
antropologie vizuală

| chuckmanson a răspuns:

"Se poate explica prin biologia evolutivă comportamentul uman? Se pot explica lucruri precum războiul, agresivitatea masculină, sensibilitateai pentru frumos, bârfa, dragostea, altruismul, căsătoria, gelozia, adulterul, frica de şerpi...şi multe, multe altele?"
Dap! Absolut toate. Sigur, mai avem mult de aflat în privința multora din astea, dar știm multe lucruri despre tot ce ai spus și toate pot fi explicate prin biologie evolutivă.
"Dacă da, ce nu poate fi explicat prin biologia evolutivă?"
Tot ce ține de biologie poate fi explicat prin biologie evolutivă. Sigur sunt lucruri pe care nu le știm acum și probabil nu le vom știi niciodată, dar și acele mistere au o explicație rațională care ține de teoria evoluției.