Te astepti la o lista exhaustiva cu tot ce poate si ce nu poate explica teoria evolutiei?
E ca si cand ai intreba:
"Ce poate si ce nu poate explica matematica?
De ce nu poate explica matematica acele lucruri?"
Atenție mare la ceea ce scriu, in prezent avem cunoștințe despre cauzele care au determinat, DAR nu pot spune ca știm totul sau ca ceea ce știm e bătut in cuie.
In fapt nici eu nu știu prea știu multe, dar am salvate multe link-ul-rii despre natura umana
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_behavior
https://gaz.wiki/wiki/ro/Physical_anthropology
Ieri am văzut o carte la librărie =ultima îmbrățișare a mamei, este vorba despre emoțiile animalelor, foarte interesanta
De ce materia din care suntem facuti este muabila. De ce evoluam? De ce nu ramane intr-o stare statica permanenta?
Pentru ca modul de copiere al ADN-ului este imperfect.
Dupa fiecare diviziune celulara cromozomii schimba segmente intre ei, modificand informatia genetica.
ADN-ul interactioneaza cu virusuri, este expus la radiatii, chimicale, etc.
Chiar si daca toate acestea nu ar exista, reproducerea in sine creaza mereu ceva noi prin simplul mod in care functioneaza: Jumatate din informatie provine dintr-o parte iar alta jumatate din alta parte.
Interesant. Nu stiam asta si ma face mai curios. Dar intrebarea era ce face toate aceste lucruri sa se miste. De ce lucrurile nu raman statice si sunt puse mereu si mereu in miscare, evolueaza, se modifica, nu doar ADN-ul.
Uite o alta intrebare. De ce avem ganduri? Putem controla fluxul gandurilor?
Da . Raspunde la intrebarea de ce avem ganduri, te rog. Nu controlam noi celulele creierului, deci nici dorintele, actiunile, niciun gand. Si ma gandesc ca totul este o reactie si ca exista ceva care a impins totul catre locul in care am ajuns. Dar, ma rog, de ce avem ganduri?
Nu stiu ce sa zic... cred ca este o intrebare buna. Suntem stapani pe gandurile noastre? Spre exemplu, astazi am avut o zi proasta si nu pot sa nu ma gandesc la asta, chiar daca vreau sa uit sau sa ma gandesc la altceva, nu pot.
Pentru mine suna ca si cum ai spune "fii fericit" si gata, esti fericit. Nu cred ca functioneaza asa. Dar chiar, cum ar fi sa ma duc la psiholog, iar el sa imi spuna: "fii fericit!", as fi ceva de genul "ce prost sunt! cum de nu m-am gandit la asta?! ". Din nou, nu cred ca functioneaza asa .
Eu dacă vreau acum să mă gândesc la definiţiile dintr-un careu de rebus, cine mă opreşte? De asta spun că suntem stăpâni pe gândurile noastre. Ne gândim la ce vrem. Sau, poate vreau să rezolv o problemă de matematică. Din nou, cine mă opreşte? Fac abstracţie de tot ce e în jurul meu şi îmi concentrez gândurile asupra problemei respective.
Ca să mă exprim mai ca la carte, aş spune că gândul este un proces intermediar între perceperea unei probleme şi producerea răspunsului. În cadrul acestui proces, pentru rezolvarea problemei, mă organizez şi folosesc experienţele acumulate de-a lungul timpului, care sunt stocate în memorie.
Evolutia nu vizeaza doara omul,ADN-ul interactioneaza cu virusuri,cine tia mai spus si balaria asta?,Este expus la chimicale,wow asta da,pai daca e ste expus la chimicale sau radiatii se duce de suflet,nu mai are ce evolua, radiatiile si chimicalele omoara ADN de vine in contact nul modifica.
Jumate din info este dintr-o parte, alta din alta parte zici tu, dar sunt animale care nu se inmultesc sexual acolo cum sta treaba juma juma?
Plante balamuc care se inmultesc vegetativ si asa mai departe, animale care se inmultesc partenogentic si etc.
Nu este imperfect copiera ADN pentru ca vine in contact cu virusuri pe care nu le-a vazut nimeni, sau ca se mixeaza ADN ci din alte motive
Daca ar fi cum spui tu nu ar fi nevoie de medici psihiatri sau de psihologi. Iar tranchilizantele isi fac lucrarea atat in cazul celor intelepti cat si in cazul celor mediocri. Intrebarea este cum de si inteleptuul cat si neinteleptuul ajung sa aiba nevoie de ele?
"Nu controlam noi celulele creierului, deci nici dorintele, actiunile, niciun gand. "
Exact. De asta liberul arbitru, cel mai probabil, nu exista.
Eu stiu sa iti explic cum functioneaza neuronul.
Inca nu am ajuns la ganduri.
Tot ce se intampla in interiorul unui neuron este dirijat de procese fizice si chimice.
Este interesant cum mai multi neuroni pot crea comportamente dintre cele mai complexe.
Dar faptul ca se poate ajunge la constiinta, la abilitatea de a gandi, sunt lucruri pe care nu le-as fi ghicit niciodata.
Probabil ca totul este doar o iluzie.
Aha..mai bine iti pui problema de ce o mare bucata dintre noi doar ne uscam curul dupa ce defecam si nu ni-l spalam.
Interesantă reflecţie filosofică!
Ihi..nu cu tontii ne pricepem?
Serios? Este omul care nu se spala?
"Se poate explica prin biologia evolutivă comportamentul uman? Se pot explica lucruri precum războiul, agresivitatea masculină, sensibilitateai pentru frumos, bârfa, dragostea, altruismul, căsătoria, gelozia, adulterul, frica de şerpi...şi multe, multe altele?"
Dap! Absolut toate. Sigur, mai avem mult de aflat în privința multora din astea, dar știm multe lucruri despre tot ce ai spus și toate pot fi explicate prin biologie evolutivă.
"Dacă da, ce nu poate fi explicat prin biologia evolutivă?"
Tot ce ține de biologie poate fi explicat prin biologie evolutivă. Sigur sunt lucruri pe care nu le știm acum și probabil nu le vom știi niciodată, dar și acele mistere au o explicație rațională care ține de teoria evoluției.