| StimabiluI a întrebat:

Ce popor sau popoare credeți că sunt descendenții cei mai apropiați ai vechilor triburi ilirice din Balcani?
Albanezii, popoarele italice prelatine sau chiar germanii ori vikingii după cum sugerează unele teorii?

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Și eu cred că albanezii. Sunt mai multe argumente - în special toponimele - care duc spre ipoteza asta.

| StimabiluI explică (pentru sabin89):

O ipoteză interesantă mi se pare aceea că popoarele germanice de astăzi, în special cele scandinave, reprezintă o ramură îndepărtată a triburilor ilirice.
Deși din punct de vedere lingvistic nu prea există asemănări, harta genetică a Europei indică o apropiere între genele populațiilor scandinave și cele balcanice (I1, respectiv I2)
https://ro.pinterest.com/pin/297167275410757713/
Plus că ruta geografică de migrație cea mai practică dinspre Balcani este de-a lungul malului drept al Dunării către Austria și Bavaria de astăzi (iar în decurs de cel puțin 1000 ar fi fost timp suficient pentru o astfel de migrație).
Iar un aspect foarte curios este că denumirea de barbari pe care grecii le-o atribuiau străinilor la origine nu însemna tirani sau necivilizați cum este înțeles astăzi, ci se referea stric la popoarele din nordul Greciei, iar termenul original "barbaros" se referea la înfățișarea lor (bărbile roșii). Unde mai întâlnim o fizionomie asemănătoare în Europa de astăzi?
Desigur, este greu de dovedit această teorie, dar mi s-a părut chiar surprinzător că albanezii și scandinavii ar putea fi mai înrudiți decât se credea inițial (până și limbile lor, dacă stai să le asculți cum sună, sunetele lor par mai mult mieunate decât vorbite).

| sabin89 a răspuns (pentru StimabiluI):

Problema originii limbilor...veșnic subiect de cercetări și dileme.
Mi se pare interesantă fustanela aia a lor. Costum național grec? sau albanez? Cert este că fustan înseamnă îmbrăcăminte în albaneză.

| StimabiluI explică (pentru sabin89):

Totuși ar fi oarecum mai ușor de descoperit originea unor națiuni decât originea miilor de cuvinte din limba lor.

| EestiSodalane a răspuns (pentru StimabiluI):

Vreau sa precizez că harta aceea cu haplogrupurile I1 și I2 nu arată ce crezi tu că arată. I1 și I2 sunt haplogrupuri extrem de vechi, de dinainte de invazia pastoraliștilor proto-indo-europeni. Ei au invadat Europa oarecum "în linie dreaptă" adică fără să se stabileasca in numar foarte mare la extremele tangentiale cu drumul lor (adica Balcanii și Scandinavia) și de aia astazi vedem o "linie" de la vest la est de haplogrup R1b și R1a asociate cu proto-indo-europenii și I1 și I2 asociate cu cei mai vechi europeni.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Grecii.

| StimabiluI explică (pentru Bula):

Grecii se refereau la iliri ca fiind niște popoare străine.
Crezi că aheii, dorienii, ionienii, erau descendenții unor vechi populații balcanice înrudite cu ilirii și care au cucerit teritoriul Greciei în perioada prehomerică?

| Bula a răspuns (pentru StimabiluI):

Ilirii s-au referit la alte popoare TRIBALE, pe aceea vreme.
In epoca antica, "opoarele" au fost triburi, formate din doar cateva familii. Membrii acestora au fost in cautarea permaneta de locuri noi, mai prietenoase.
Asa s-a ajuns sa se intaneasca "popoarele", care ori sau unit, ori s-au razboit intre ei pentru ocuparea unor locuri.

| gabicoo a răspuns:

Albanezii. 100%

| ReddY25 a răspuns:

Cred că albanezii

| EestiSodalane a răspuns:

Se crede că albanezii sunt continuitorii macar lingvistici ai ilirilor si probabil si genetici

| Koba12345 a răspuns:

Albania, Romania si intr-o mica masura Bulgaria