| antelina a întrebat:

Ce putem face pentru a-i face pe romani mai responsabili in privinta problemelor ecologice?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Organizarea unui EuroBingo ecologic cu premii ecologice, raspunsuri ecologice.Pentru ca alta varianta nu ai.Sa fie ceva de genul.Reciclezi cutare lucru, primeste un talon si participi la concursul cutare unde castigi premii fantastice de tip ecologic.

9 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Intrebarea aceasta imi aminteste de o campanie dusa in Franta acum cativa ani.In ciuda renumelui de oameni foarte civilizati, autoritatile aveau probleme in a-i face pe cetateni sa inteleaga ca dejectiile animalelor de companie polueaza spatiile publice; oricate informatii se dadeau despre possibilitatea de imbolnavire, despre raspandirea unor anumite boli, oricate sfaturi despre mijloace de protejare a acelor spatii, totul nu avea niciun efect.Si atunci edilii au inteles ca numai o campanie agresiva, cu imagini concrete i-ar putea sensibiliza pe cetateni.Au alcatuit un colaj de imagini socante:o fetita ce se juca in iarba unui parc, alunecand si cazand cu manuta intr-un cacatel de caine, un domn elegant ce pasea agale pe un trotuar si, surprinsa talpa pantofului arata cam in ce calcase domnul, fecale de caine filmate de aproape in mijocul unui strat cu flori, etc.Imaginile socante i-au umplut de oroare si dezgust pe francezi si i-au facut sa nu mai plece la plimbare cu animalul favorit fara punguta, lopatica si manusile de rigoare... O asemenea campanie agresiva poate i-ar face si pe romani sa inteleaga cat de importanta este pastrarea curateniei in spatiile unde merg sa-si petreaca timpul liber sau oriunde in spatiul public.Ar trebui alocata o suma de bani pentru realizarea unor imagini terifiante despre gramezile de gunoaie ramase la marginea unor paduri dupa week-end, cu kilometri intregi de de deseuri raspandite de-a lungul caii ferate pe orice traseu din tara, tonele de gunoi menajer aruncate in apele tarii.Derulate saptamana de saptamana, cu imagini exacte si cu, cadre care sa surprinda in flagrant cetateni iresponsabili poate ca ar avea un impact mai puternic.Doar cu vorbe nu se reuseste mare lucru...Pana nu s-a scris pe pachete ca fumatul ucide toti auzeau dar nimeni nu credea.Si fiindca tot am ajuns la fumat n-am sa inteleg niciodata cum de si-a inchipuit cineva ca imaginea unei tipe in chiloti, asezata pe burta ar fi convins pe cineva.stupiditate costisitoare...In fine, vorba lui Creanga:am scris mult fiindca n-am avut timp sa scriu putin... Cea ce voiam sa spun e ca vazul e cel mai convingator dentre simturi iar perseverenta e mama invatarii...

| psiholoaga a răspuns:

Cred ca e necesar sa le dai ceva in schimb. Iesi si faci gratar in parc, organizat, sa hranesti sute de oameni, sau tarte sau eu stiu ce... Si vin oamenii la stand. Pentru un pachet hartie sau peturi primesc o tarta. Altfel, bla blauri cu responsabilitate si salvarea mediului nu ajung pana la urechile masselor. Ajung la 20-50-1000 de voluntari care nu pot schimba lumea.

Bula
| Bula a răspuns:

Trebuiesc invatati copii mici, chiar din gradinita, IMPREUNA cu parintii (in cadrul intalnirilor cu acestia). Se fac diferite excursii pentru curatarea mediului, plantari de arbori si se afiseaza la vedere si numele si varsta participantilor. Se pot acorda diplome de participare, respectiv de merit pentru cei care au participat mai activ, de multe ori. Si pentru adulti!
Ar putea fi deductibile cheltuielile aferente unei asemenea actiuni, organizate de firme.
Totodata, s-ar putea institui amenzi foarte drastice pentru nerespectarea igienei stradale (resturi aruncate aiurea, scuipatul pe jos etc).
Din bine sau din rau, tot ar invata romanu!

| juniper a răspuns:

Oamenii din zilele noastre sunt foarte incapatanati.Eu zic sa creem propria noastra Organizatie sa zic asa.

cristian
| cristian a răspuns:

Omul cand face ceva o face din interes si din constrangere.
Daca s-ar si aplica amenzile prevazute pentru poluarea mediului la toti cei care polueaza iar banii rezultati sa fie folositi pentru actiuni specifice de protectia mediului s-ar face un prim pas.
Tinerii trebuiesc educati in acest sens inca de mici.

| oooooooo a răspuns:

E un lucru imposibil, avand in vedere importanta pe care romanii o acorda pamantului, si datorita lipsei de cultura, de educatie...
ar putea sa fie obligatorie colectarea deseurilor separat, pentru a putea fi reciclate, dar cine? romanul? probabil e prea greu pentru el sa puna sticla separat de hartie... daca am constientiza cu totii cat de important este Pamantul...

| gabriellas a răspuns:

Educatie in scoli, campanii de informare, concursuri cu premii, documentare TV si de ce nu politie ecologica

| mioara_1431 a răspuns:

INFORMAND POPULATIA MAI MULT

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doar prin legi drastice! Asta e unica metoda. Cand vor da jumate din salariu pentru ca au lasat dezastru in natura dupa un picnic, sau cand arunca gunoaie aiurea pe strazi NUMAI ATUNCI tara asta va fi curata.

Întrebări recente