Viteza sunetului este de 331 m/s iar un avion nu stiu daca poate sa depaseasca aceasta viteaza... iar de viteza luminii nu mai zic care e de 300. 000 km/s.
Viteza sunetului sau viteza lumini nu stiu sigur care din ele dar din teoria lui Aistain(nu stiu daca ma scris bine) ajunge la o greutate infinita... ceva in genu asta
Daca trece un avion de viteza sunetului se produce asa zisul bang sonic si trece la viteza super sonica(1024KM/H).
Viteza luminii e de 300. 000 de km/s ( da secunda) si nu cred ca exista inca avioane sa treaca de viteza asta .
Cea mai mare viteza e cea a rachetelor undeva de 19000 km/h.
Aproximativ 1200 km/h e viteza sunetului in aer, la nivelul solului. nu se intampla nimic special cu acel avion, doar un bang sonic. cat despre viteza luminii, nu poate fi atinsa de niciun obiect fizic - afara de fotoni, bineinteles. fizica ne spune foarte clar ca un corp ce s-ar deplasa cu viteza luminii ar avea o masa infinita (sunt ecuatii de transformare pentru asta), lucru bineinteles absurd
Viteza luminii este de 300. 000 km/sec... Depasirea vitezei luminii ar da insa peste cap actualele convingeri privind intelegerea spatiului si timpului, conducand la o serie de efecte bizare, considerate pana acum ca fiind fictiune, cum ar fi calatoria in timp. Spre exemplu, un astronaut care ar calatori cu o viteza mai mare decat viteza luminii ar ajunge teoretic la destinatie inainte de a fi plecat.
Din cate stiu, depinde de temperatura (am avut si eu referat de genul asta 2 saptamani in urma).
La 0 grade, e undeva la 331 m/s.
Din cate am aflat rasfoind wikipedia formula pentru. a calcula viteza exact a sunetului este:
(331, 5 + 0, 607 x t ) m x s ridicat la puterea -1.
1 mach = 1225 km/5
Viteza luminii in vid, e mult mai usor, iti zic fara gugal.
300, 000, 000 m/s (aproximativ)
[299. 792. 458 asta e numarul exact].
Cand un avion ajunge trece de viteza sunetului hmmmm, se propaga sunetul, se provoaca diferite vibratii, se deformeaza volumul, nu prea ma pricep.
Iar la viteza luminii...nimeni nu a ajuns sa treaca de acea limita.
Sunetul se propaga prin unde(ca acelea cand arunci o piatra in apa) ce sunt receptionate de urechile noastre si transformate in senzatia de auz.Viteza de propagare a sunetului depinde de mediul in care se propaga:1000 si ceva de km/h, apa in jur de 2500 km/h(cred), otel 5000 si ceva km/h.Cu cat mediul este mai desn cu atat se propaga mai repede deoarece moleculele sunt mai apropiate unele de altele.Densitatea este egala cu masa supra volum.Cand un avion atinge viteza sunetului se producu un bang sonic(se aude sub forma unei bubuituri).
Viteza luminii este viteza maxima posibila(in jur de 300. 000 km/s), iar pentru ca un atom, obiect, persoana sa poata atinga viteza luminii ar fi nevoie de o cantitate infinita de energie.Doar unele particule pot atinge viteza luminii:fotonii(lumina propriu-zisa), electronii(curentul electric) si altele mai putin cunoscute.
RikarDo,
viteza sunetului masurata la nivelul marii in conditii normale de presiune si temperatura, este de 1225 Km/h. Datorita compresibilitatii aerului, in momentul atingerii vitezei sunetului in fata avionului (la "bordul de atac") se formeaza o unda de soc, iar dupa depasirea acestei viteze, unda de soc se desprinde de corpul aeronavei supersonice si aerul comprimat expandeaza (se destinde) cu mult zgomot- acesta fiind asa-numitul "bang sonic".
La nivelul solului, viteza maxima ce poate fi atinsa de o aeronava conventionala capabila de atingerea vitezelor supersonice, este de cca. 1, 1 Mach, unde 1 Mach = viteza sunetului. Cu cat creste inaltimea si descreste presiunea, valoarea lui 1 Mach exprimata in m/sec sau Km/h, difera. Asadar, 1 Mach = 1225 Km/h este valoarea LA NIVELUL MARII, aceasta valoare diferentiindu-se functie dde inaltimea de zbor. Prima viteza cosmica este de cca. 28500 Km/h iar viteza luminii IN VID (atentie, in diferite medii de propagare a luminii, viteza lumini difera ca valoare!) este de 299 792, 5 km/sec adica aproximativ 300 000 Km/sec.
La atingerea ipotetica a acestei viteze, masa ar tinde catre infinit ceea ce este de neconceput in domeniul fizicii clasice. Ar fi multe de comentat pe marginea vitezei luminii, dar nu cred ca este de nivelul tau asa ca lasam pe alta data.
Viteza suntelui intr-un gaz ( in acest caz aerul ) este influientata de temperatura Ex: 0 grade C = 331, 3 m/s iar la 20 grade C = 343, 4 m/s. Numarul lui Mach este unitatea de masura folosita in aerodinamica Mach1 =1225 km/h. Acest numar este o marime adimensionala care arata de cate ori este mai mare viteza unui mobil ( in acest caz avion ) decat viteza suntetului in acel mediu. Despre viteza lumini pot spune ca nici particula subatomica nu poate decat, daca nu ma insel, so egaleze. Orice forma de materie se distruge cand ajunge la o viteza apropiata de viteza luminii. Pentru mai mult c.iol_loi@yahoo.com
@hd04wbw stiu ca nici un avion nu poate sa treaca de viteza luminii dar am intrebat care este fiind ca am intrebat si de cea a sunetului.
Viteze supersonice sau atins de multişor. Sunt avioane care merg şi cu de 4 ori viteza sunetului (Mach 4) sau chiar mai rapid. În afară de bang-ul sonic, nimic nu e special.
Viteza luminii nu poate fi atinsă (300000 km/s) dacă se porneşte de la 0 km/s. Însă, teoretic se poate circula cu aproape viteza luminii, caz în care masa obiectului ar fi 0 iar dimensiunile acestuia ar fi observate ca fiind mai reduse.
Există exemplul clasic cu tubul care se "micşorează" când V=c. (c= viteza luminii în relativitate)
Einstein spunea (şi momentan nu l-a putut contrazice nimeni) că viteza luminii poate fi depăşită cu condiţia ca atunci când se începe procedeul, viteza obiectului să fie deja egală cu viteza luminii.
Nu există prea clar definit ce se poate întâmpla atunci când V=xc (x - coeficient real, pozitiv, mai mare decât 1) însă e clar că distanţele între sisteme solare şi între galaxii ar fi mai uşor de parcurs.
Dacă se va inventa tehnologia prin care se poate depăşi viteza luminii, atunci "a deschide o fereastră de hiperspaţiu" va deveni ceva comun şi nu de domeniul SF cum este astăzi.
Ah... şi mai e o consecinţă: Timpul în acel obiect va "trece" mai greu pentru că acolo se va crea o mică discontinuitate spaţio-temporală.
S-a făcut experiment cu asta: Două ceasuri atomice identice puse să măsoare un interval de două ore. Unul pe pământ şi unul la bordul unui supersonic circulând cu Mach4. Când s-a anunţat că au trecut două ore pe pământ, în avion trecuseră doar 1 oră, 59 de minute şi 58, 5 secunde.
Fă calculele şi dă-ţi seama că e o dilatare chiar mărişoară când se discută de 300000 de km pe secundă.
Viteza luminii are 300. 000 km pe secunda iar un avion daca trece de viteza sunetului explodeaza nu ai invatat la scoala?
lSarcastiquel întreabă: