Esenta invataturilor stoice,cred eu,este principiul filosofic care determina taria emotionala in fata vicisitudinilor vietii.
Adica "ceea ce nu este sub controlul meu nu ma poate afecta".
Nu controlez starea materiala, casa in care m-am nascut, bolile, decesul cuiva drag, etc.Nu am de ce sa ma plang,nu am de ce sa ma stresez,pentru ca nu are logica sa ma tulbur pentru ceva care si asa nu puteam impiedica.
Stoicii aveau anumite tehnici pentru a se antrena,pentru a face fata problemelor. Obisnuiau sa vizualizeze o catastrofa care,in mod normal, te-ar darama sufleteste, precum moartea cuiva drag.
Marii filosofi stoici, precum Seneca, nu aveau nici cea mai mica retinere in fata unor probleme de viata si de moarte.Seneca a acceptat sa se sinucida, la porunca lui Nero, fara niciun fel de impotrivire emotionala.
"Sună bine, nu?"
Da.
"De ce nu ar fi potrivite astfel de idei şi în zilele noastre?"
Marcus Aurelius, zic eu, e destul de citit in zilele noastre.Vad oameni cu "Meditatii" in mana,Carturesti are o intreaga colectie de filosofie stoica(in special Marcus si Seneca).
E si normal, avand in vedere ca traim in era stresului si a depresiei, si ca nu mai stim ce sa facem sa scapam de bolile mentale care au asaltat umanitatea.
In ceea ce priveste virtutea si abstinenta, iti dai seama ca nu e cazul Nu in zilele noastre, cand hedonismul e pe culmile culmilor.
Filosofia stoică are destui adepți printre studenții de la Jilava, Rahova, Poarta Albă!
Am auzit de filozofia stoica la un podcast celebru in urma cu ceva timp si mi-a imbunatatit perceptia asupra vietii. Favoritul meu este Epitectus, a dobandit dorinta cunoasterii cu toate ca s-a nascut sclav, dar il gasesc interesant si pe Marcus care a ales aceasta cale in ciuda desfraurilor ce se petreceau in acele vremuri.
Fructele dintr-o gradina reprezinta o buna etica. Pentru a avea fructe sanatoase este nevoie sa tratam gradina cu nutrienti buni. Apoi trebuie sa ingradim bine gradina pentru ca altfel va fi invadata de ierburi si nimic bun nu va creste in ea.