Să vă spun cum am ajuns să pun această întrebare. Am citit cum a fost calculată valoarea unei secunde. Și am găsit că o secundă ar fi egală cu o fracțiune (nu mai știu exact cât) din durata anului tropic considerat la data de 0 ianuarie 1900, ora 12 a timpului efemeridelor. Observați că aici apare "timpul efemeridelor".
Știu că ulterior s-a mers pe o altă cale pentru stabilirea mărimii unei secunde, dar voiam să înțeleg prima definiție.
1 Vorbim despre insecte care trăiesc de la câteva ore până la o zi.
OK, copil de cinci ani?
1. Sunt insecte care apar de Rusalii. 2. Se mai numesc efemeride și tabelele care se folosesc de către astronomi și astrologi pentru a contabiliza aștri și planetele din Univers cât și tabelele folosite cu același scop a sateliților artificiali.
Efemeridele sunt pozițiile unui obiect celest (de exemplu, o planetă sau un asteroid) în spațiu, definite în raport cu poziția acestuia față de Soare, Pământ sau alte obiecte celeste. Aceste poziții sunt exprimate în funcție de coordonatele celesti, cum ar fi ascensiunea dreaptă și declinatia. Efemeridele sunt utilizate pentru a prezice poziția unui obiect celest la o anumită dată în viitor sau trecut.
Timpul efemeridelor este data sau momentul pentru care sunt calculate pozițiile efemeridelor. În general, acest timp este exprimat în Universal Time (UT), deoarece acesta este un standard internațional acceptat pentru măsurarea timpului în astronomie.
Efemeridele sunt utilizate în diferite aplicații, cum ar fi navigarea spațială, planificarea observațiilor astronomice, sau predictiile eclipselor.
Acestea sunt obținute prin metode matematice și astfizice, cu ajutorul unor software specializate, cu care se pot face predicții si simulări de poziții din trecut, prezent si viitor.
Care crezi că e diferența între UT și timpul nostru clasic?
Notițe de ziar, de calendar etc. (sau scrieri) care cuprind evenimente petrecute la aceeași dată în ani diferiți.
asa zice dictionarul:
https://www.qdictionar.com/definitie-dex/efemerida.php
Efemeridele sunt date sau evenimente care au loc în fiecare an la aceeași dată sau în jurul aceleiași date. Ele pot include sărbători naționale, zile comemorative, aniversări istorice sau evenimente astronomice, cum ar fi eclipsa de soare sau trecerea unei comete.
Timpul efemeridelor este un sistem de măsurare a pozițiilor planetelor, stelelor și alte obiecte din sistemul solar în raport cu un punct de referință fix.
Acest punct de referință este de obicei poziția unei planete sau a unei stele în momentul unei date specifice, cum ar fi poziția Soarelui la prima meridiană a observatorului din Greenwich la ora 12:00, la 1 ianuarie 2000.
Timpul efemeridelor se bazează pe calcule precise realizate de astronomi și matematicieni, care permit previzionarea pozițiilor planetelor și stelelor cu ani sau chiar decenii înainte.
Acest timp este utilizat în navigarea spațială, precum și pentru determinarea poziției obiectelor din sistemul solar, precum sateliți, asteroizi, și comete.
Eclipsele de soare cad în fiecare an la aceleași date?
În fiecare an din secolul al XXI-lea se produc cel puțin două eclipse de Soare. În anii 2018, 2019, 2036, 2038, 2054, 2057, 2058, 2069, 2083, 2084, 2087 și 2098 se produc câte trei eclipse de Soare, iar în anii 2011, 2029, 2047, 2065, 2076 și 2094 se produc câte patru eclipse de Soare.
Daca esti pasionat de eclipse... uite aici https://ro.wikipedia.org/......al_XXI-lea