Eu sunt de parere ca emotiile sunt mecanisme de aparare si de adaptare in raport cu mediul inconjurator, dezvoltate pe parcursul a milioane de ani.
1. Frica: te pregateste de pericol. Creierul in acel moment secreta hormoni si conexiuni neuronale special sa iti antreneze corpul instant, pentru a fugi sau a lupta cu acel pericol.
2. Dragostea fata de sexul opus: te pregateste pentru imperechere, pentru a perpetua specia. Creierul transmite din nou semnale neuronale si secreta hormoni special pentru excitare si pregatirea "semintei" pentru perpetuare.
3. Iubirea fata de copii ( platonica) : Te face sa devi grijuliu cu urmasii tai pentru a le asigura o durata de viata sporita, ca apoi si ei sa transmita mai departe materialul tau genetic.
4. Atasamentul fata de lucruri : Te face sa ai grija de ele si sa le pretuiesti pentru ca in subconstient, creierul tau stie ca acele lucruri/servicii, iti sunt de folos pentru calitatea pozitiva a vietii tale.
5. Gelozia: De obicei apare pentru a preveni o eventuala frica de a nu pierde ceva sau pe cineva. Creierul tau iti transmite asta pentru a lua masuri atunci cand tu crezi ca e posibil in urma a ce ai vazut sau observat, sa actionezi si sa elimini acea "amenintare"
Si sunt multe alte sentimente care au in spate un mecanism adaptat special pentru orice situatie. Nu e nimic magic sau sfant in asta. Este fix logica si stiinta pura la nivel complex.
Eu nu m-am referit însă la scopul și mecanismul prin care simțim acele sentimente și strict la esența, substanța lor. Ce sunt ele? Materie sau unde? Și un mecanism e compus din ceva, din pistoane de materie, din unde electro-magnetice... Care e deci substanța gândului? Imaginează-ți ceva, ascultă dangătul unui clopot, îl auzi aproape aevea, îi simți vibrația în oase... Dar ești conștient că totul e doar în imaginația ta. Care a fost substanța acestui dangăt de clopot deci, am reprodus unda în propriul creier sau este un șablon întipărit în celulele corticale care se activează la acest gând?
Pai un sentiment este alcatuit din hormoni si ganduri care declanseaza anumite sisteme de secretii hormonale. Gandurile sunt doar observatii ale creierului, traduse si interpretate. De exemplu:
imagine: o femeie goala
sunet: un geamat
miros: ceva parfum sau feromoni
tactil: o atingere, o mangaiere
Toate astea sunt bagate buluc in creierul tau, traduse, interpretate si stocate sub forma de ganduri.
Mai pe scurt, gandurile sunt strict informatii puse cap la cap. Odata format gandul, el este comparat cu alte ganduri din aceeasi experienta in domeniu pentru a sti creierul ce hormoni sau substante sa secrete in acel interval de timp.
Materie, tot ce se intampla este rezultatul unor reactii chimice. faptul ca se elibereaza si energie normal, orice reactie este urmata si de chestia asta.
In tot corpul asta se intampla, iar spre final, acele reactii chimice is convertite in semnale electrice si asa ajung la creier sub forma de semnal electric.
Neuronii si celulele din corp is materiale, sintem alcatuiti din atomil deci sintem materiali.
Orice reactie chimica, aduce dupa ea un rexultat, un efect care se resimte sau care da un rezultat anume.
Acel rezultat este perceput diferit, pentru ca is rezultate diferite, reactii diferite.
Gindul este rezultatul unor reactii chimice, sau fizice.
Referitor la ureche, aia receptioneaza unde sonore, adica vibratii ale aerului care de fapt tot materiale sunt, este aer care vibreaza.
In absenta aerului nu am mai auzi nimic.Aerul vibreaza, loveste timpanul care este material, ala bate ca o toba, duce vibratia la acele oase micute ce spui, de acolo la alte membrane si fluide, apoi acele miscari, vibratii ale fluidelor is convertite in semnale electrice si merg la creier.
O sa spui semnalele alea electrice nu-s unde? Nus, is electroni, ioni ce mai is aia, de aia avem nevoie de minerale, sa faca chestiile astea, Ca- Mg+, etc elemetele astea asta fac.
Bine, daca nu esti informat, daca nu ai cunostinte mai amanuntite, ti se pare cine stie ce altceva.
De exemplu nu poti avea sentimente daca nu vezi, nu mirosi, daca nu simti, daca nu pipai, astea toate is chestii materiale, nu vedem unde, vedem o persoana, simtitm mirosuri care la fel is materiale, acea imagine care este reala produce in organism o reactie care da un rezultat, te indragostesti, sau simti furie, ori ce mai simti.
La fel si daca cineva iti vorbeste, acele vorbe, sau daca atingi ceva, pe cineva la fel, toate astea is informatii care duc la aceste reactii chimice in organism.
Putem spune ca organismele vii is de fapt recipiente umplute cu chimicale care clocotesc, care bolboresc incontinuu, ca o oala care pusa pe foc mic, fierbe acolo, cand mai tare cand mai incet uneori da pe afara, mai scoate abur, mai scoate si un sunet, magarii de genul asta.
Îți recomand Antreneaza-ti creierul de Joe Dispenza, practic îți explică cum funcționează creierul și chimia acestuia.