Ti s-a intamplat vreodata sa intri pentru prima data intr-un magazin si sa ai senzatia ciudata c-ai mai fost acolo? Sau purtai o conversatie cu cineva si brusc ai avut impresia ca ai auzit exact aceeasi replica inainte, avand certitudinea ca n-a fost asa? Se numeste Deja Vu.
Deja vu este un termen frantuzesc si se traduce prin deja vazut si are cateva variatii, incluzand deja vecu, adica deja trait, deja senti, adica deja simtit, deja visite, adica deja vizitat.
De exemplu ai facut o actiune sau ai vazut auzit ginditceva etc. si in acel moment iti reamintesti de parca ai mai facut vreodata acest lucru.sper ca eu te-am ajutat
Un sentiment de deja-vu este atunci cand ai impresia ca un lucru care ti se intampla s-a mai intamplat deja inainte.
Adica simti ca parca ai mai facut o data lucrul pe care il faci sau ai vzut deja acel lucru undeva insa nu stii unde
Deja-vu(in franceza, vu=vazut, se citeste viu(aprox, e u franc.), nu vu cum citesc taranii din america)...probabil ca ai mai patit sau ai vazut, auzit, ceva asemanator...
prima data poate a fost inconstient si nu ai sesizat, dar a ramas in memorie si a 2-a oara ai constientizat mai bine, sau nu a fost nimic din toate astea...
Deja vu este un fenomen greu de studiat pentru ca apare spontan, dureaza putin si nu are manifestari fizice. Din cauza asta nu i-a fost stabilita inca o explicatie definitiva.
Teoria mai interesanta este asa numita atentia impartita/perceptie divizata.
Pentru a lansa aceasta teorie, Dr. Alan Brown a facut un experiment in care un grup de subiecti trebuia sa priveasca niste fotografii cu locatii si sa spuna care le sunt familiare. Inainte de asta, subiectilor le-au fost aratate o parte din fotografii la viteza foarte mare – 10 fotografii in 20 de milisecunde – suficient pentru creier sa le inregistreze dar insuficient pentru subiecti sa le constientizeze.
Rezultatul experimentului a fost ca fotografiile neconstientizate, dar inregistrate, le-au fost familiare intr-un procent mult mai mare decat celelalte fotografii aratate in experiment.
Asta inseamna ca atunci cand atentia ne este distrasa de la o anumita activitate, inregistram totusi tot ce este in jurul nostru, dar nu constientizam. Apoi cand putem sa ne concentram pe ceea ce facem, lucrurile din jurul nostru ni se par deja familiare chiar daca nu ar trebui sa fie.
E o bucla temporara in timp, viata fiecaruia se scurge, deja-vu-ul apare cand viata ti se scurge intr-un timp trecut pentru putin timp. Dupa aceea te intorci in prezent(cum s-ar zice).
Acest sentiment il ai din cauza imaginatiei. Si mie mi se intampla de cateva ori pe luna. Incearca sa il ignori si te vei obisnui cu acest sentiment, crede-ma pe cuvant.
P.S.:A fost raspuns la intrebarea ta : "Dar din ce cauza am acest sentiment?"