Depinde de situatie; dar cum e nevoie de ambele in anumite momente ale vietii noastre,,, deci nu ma pot rezuma numai la prima stare de suflet ci la cele2stari...
Depinde de gravitatea situatiei.In majoritatea cazurilor e mai simplu sa fi iertat decat sa ierti
E greu sa iert dupa ce sunt inselat. Dar mai greu imi e cand cer iertare cuiva si am gresit atat de mult incat respectiva persoana sta in dubii. Sa ma piarda cineva nu doare asa mult, dar sa pierd eu pe cineva ar durea foarte mult.
Nu-mi este foarte greu sa iert deoarece nu pot sa stau suparata pe cineva mult timp.Mai grele sunt remuscarile si asteptarea sa fiu iertata mai ales cand realizez ca am gresit.
Ambele variante sunt grele, daca ai fost ranit foarte grav de cineva care te-a tradat, va fi foarte greu sa ierti acea persoana, iar daca ati facut ceva care sa supere o persoana intr-un mod foarte grav, persoana aceea te va ierta cu greu.
E usor să ierţi, îţi stă la îndemână. E uşor să fii iertat, stă la îndemâna celui ce iartă. Mai greu este *să uiţi*.
Ce este, în fapt, iertarea? Este o convenţie socială care nu dă timpul înapoi, aşadar nu schimbă cele împlinite, ci doar îi permite celui iertat să abuzeze din nou ori celui care iartă să abuzeze de cel iertat.
-privind în om asta vom găsi
@alexandra: Fiind sceptic cu sine nu înseamnă că şi ceilalţi vor fi sceptici cu ei înşişi, astfel lecţia lui Pope îmi seamănă a "întoarce şi celălalt obraz" şi apoi "întoarce-te în rugăciune". Impredictibilitatea omului este, în fapt, trăsătura sa definitorie - pentru cazul nostru, astfel exemplul rigidităţii cu sine îi va determina pe ceilalţi să exploateze aceasta slăbiciune. O numesc slăbiciune pentru că nu aştept ca ceilalţi să aibă abilitatea de a motiva moral şi pe bună dreptate o faptă trecută dincolo de graniţa binelui. Cu toate că în spatele oricărei acţiuni exista un bine – caracteristic scopului: fericirea - acesta poate fi uşor invocat, dar şi manipulat, în funcţie de necesităţile contextuale, iar asta poate determina un om să înţeleagă un alt om care îi greşeşte, dar astfel ideea abuzului, de ambele părţi, nu se reîntemeiază chiar pe argumentele tale?
Chiar daca de multe ori ni se pare greu sa iertam pe cineva, trebuie sa fim in stare sa iertam, pentru ca atunci cand rostim rugaciunea "Tatal nostru" spunem asa: "Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri"...Deci daca vrem ca si Dumnezeu sa ne ierte trebuie intai sa-i iertam noi pe cei care ne-au gresit.
In privinta abuzului de iertare merg pe principiul:,, iarta multe lucruri celorlalti, nu-ti ierta nimic tie''(alexander pope). este bine sa fim sceptici cu propria etica astfel nu vom profita de iertarea cuiva. (o spun desi cred ca voi primi un raspuns contradictoriu dar de calitate de la edoru)
Mai greu e sa iert. Atunci cand o persoana la care tin mult imi tradeaza increderea, este foarte greu sa mi-o recapete.
Invata sa ierti! Este imposibil ca cineva sa nu greseasca fata de tine la un moment dat. Daca il ierti sau nu, pana la urma, e alegerea ta.
In preajma marilor Sarbatori crestine, de Craciun si de Pasti, suntem indemnati, mereu, sa iertam. Preotii spun ca asta e voia lui Dumnezeu, psihologii ca sufletul are nevoie de pace, medicii spun ca fara iertare ne imbolnavim. Cu toate astea, nici un alt sentiment nu se invata atat de greu, nu se plateste cu-atata chin, nu seamana cu o nedreptate nepedepsita. Dar fiindca vine Craciunul si trebuie sa-l primim cu suflet curat, ne-am gandit ca o ancheta despre iertare ne-ar fi tuturor de folos.
- Sunt multe motive ca sa iertam. In primul rand, iertam pentru a ne gasi linistea sufleteasca. Toti avem nevoie de ea, de pace, de tihna interioara. Dar ca sa ierti, nu e suficient sa vrei sa ierti. Ca sa ierti, trebuie sa poti ierta, iar lucrul acesta se dobandeste treptat, nu se poate realiza de pe-o zi pe alta. Este un proces foarte greu, care trebuie practicat, exersat permanent. Dar cand ai reusit sa ierti, cand simti ca poti sa ierti - te cuprinde inlauntrul tau o satisfactie care nu se poate reda in cuvinte.
Ambele mi se par la fel de grele. Nu poti ierta pe cineva care ti-a facut mult rau, dar si atunci cand am vrea sa fim iertati si nu se poate este si mai greu. Dar trebuie sa inveti sa ierti, asa poate si ca altii te vor ierta pe tine
Ambele mi se par destul de grele dar parca e mai greu sa fii iertat, eu m-am obisnuit sa iert si sa trec cu vederea foarte multe chestii, dar toate pana la o limita anume unde daca se ajunge o sa imi fie foarte greu sa mai iert pe cineva.
Ambele, e greu si sa ieri, dar si sa fi iertat. E greu sa recastigi increderea pe care ai pierdut`o!
Dupa parerea mea cred ca sa fii iertat e mai greu, trebuie sa faci multe sacrificii pentru respectiva persoana pentru ai demonstra ca esti schimbat, ca numai esti copilul de demult, odata cu sacrificiile nu iti garanteaza nimeni ca poti fii iertat pentru ele, le poti face insa de multe ori degeaba. Cel mai bine e sa fii sincer d la inceput sa nu tradezi increderea pentru a nu`ti fi tradata si tie increderea atunci cand te astepti mai putin... iarta si vei fii iertat!
Alexxiax98 întreabă:
Ana_6509 întreabă: