| Superior a întrebat:

Ce ziceti de ipoteza asta :
-Noi toti traim un vis,o fantezie in aceasta dimesiune iar dupa moarte,vom cunoaste adevarata viata,care va fi nelimitata si indferent ce-ai face,nu ai muri. Si cand murim,indiferent de cauza, practic noi ne-am trezi din vis.

20 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Visul face referire la niște procese psihice iar noi nu dispunem de același psihic. Psihicul nostru e dependent de factorii din jur, nu invers, deci greu de crezut așa ceva. Mai ales că fantezia ne-o creăm noi însă sunt o grămadă de lucruri ce le învățăm, lucruri constatate de alții pe baza unui univers necunoscut în întregime. Pentru mine această ipoteză este aproape imposibilă, chiar dacă într-un fel pare frumoasă. Tindem să iluzionăm viața ca să ne simțim mai bine însă nu știu cât de corect e față de noi, dar și față de cei din jur, să ne desprindem de realitate. Indiferent că trăim într-un adevăr parțial sau într-o minciună, tot murim, însă aici intervine dorința sau nu de a trăi într-o posibilă minciună. Specific posibilă căci oricum am fi suntem departe de adevărul absolut. Dorința de a trăi în întregime într-o posibilă minciună și în a ajunge la concluzii pripite fără a avea dovezi ne face să stagnăm. Omenirea a avansat pe baza dorinței de cunoaștere pe baza unor dovezi concrete. Tu poți crede căci în asemenea incertitudini se scuză însă nu ți se scuză dacă ai convingeri atât de înrădăcinate încât să spui că deții adevărul absolut sau incontestabil. Și cu asta m-am cam îndepărtat de întrebare însă e un fapt general pe care majoritatea cred că ar trebui să îl conștientizeze și care se leagă oarecum de asemenea ipoteze existențialiste.

| reihiuke a răspuns:

Noi traim in vis, dar nu ne dam seama cum. Pentru asta trebuie sa devenim constienti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E interesanta teoria
Cica sunt 20% sa traim intr-o lume gen Matrix

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt curios cum a calculat cineva aceste șanse și a ajuns la concluzia că sunt 20%.
Și mai sunt curios care ar fi fost șansele dacă nu ar fi apărut filmul Matrix.

| anonim_4396 a răspuns (pentru johnnny123):

Http://www.descopera.ro/......o-simulare
Eu am vazut pe alt site, dar poate e si aici

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu mă interesează foarte mult ce scrie în articol, pentru că sunt convins că nu conține nici o explicație convingătoare pentru afirmația "sunt 20% șanse să trăim în Matrix"

Sunt complet de acord că sunt 20% șanse ca dintr-o pălărie cu 4 bile negre și o bilă albă să extragi la întâmplare bila albă. Aici calculul probabilistic este clar, pentru că se operează cu lucruri observabile, calculabile și raționale: cinci bile într-o căciulă, fiecare cu șanse egale de a fi extrase.

Întrebarea este însă: Cum poți să calculezi probabilitatea unui eveniment pur teoretic imposibil de observat, imposibil de calculat și care depășește granițele rațiunii noastre?

| anonim_4396 a răspuns (pentru johnnny123):

NU stiu, dar poate e o minciuna

| Cristian36 a răspuns (pentru johnnny123):

Frate,stiu ca ma cunosti, as dori mult sa imi raspunzi la intrebarea asta si sa stii ca te respect dai mereu raspunsuri foarte bune si ai inteles gresit eu nu sunt speriat de moarte, ci sper sa nu existe nimic dupa moarte! o ultima intrebare legata de asta sa presupunem ca am trai intr-un matrix, doar presupunem, crezi ca ne-ar putea controla cei de acolo sau sa ne ofere vieti dupa moarte sau sa dea timpul inapoi ceva? sau nu ar putea face niciunul din astea?

Deci poti sa-mi spui, ti-as ramane vesnic recunoscator si repet nicio intrebare in plus aia e ultima! chiar daca nu e nu mai raspunzi simplu, dar gandeste-te ca totusi nu putem stii 100%ca nu suntem intr-o simulare si eu unul n-as vrea asta!

Te-am rugat frumos, stiu ca par nebun, dar un raspuns scurt si atat!

| johnnny123 a răspuns (pentru Cristian36):

Da, cu riscul de a-ți pierde respectul, pari nebun.

Pentru că pui niște întrebări de om nebun sau de copil de 10 ani care a văzut prima oară Matrix și a fost profund impresionat. Numai că de regulă copiilor le trece după două zile. La tine este o fixație nesănătoasă.

Cu ce te-ar ajuta (sau ce valoare ar putea avea) opinia mea legată de un lucru a cărui existență este imposibil de demonstrat și care nu poate fi perceput prin niciun mijloc pe care oamenii îl au sau îl vor avea vreodată la dispoziție?

Ca să-ți dai seama de absurdul situației în care te poziționezi când pui întrebări de genul ăsta, să presupunem că la un moment dat chiar te-ai trezi ca Neo din Matrix la realitate, și ai descoperi că toată viața ai stat adormit într-o cuvă.

Chiar și atunci, următorul tău gând ar fi "dar dacă și această realitate în care m-am trezit este la rândul ei un matrix?".
Și tot așa... până unde? Vei merge pe un șir infinit de matrixuri în matrixuri in matrixuri in matrixuri?

Ce rost are să tot inventezi lucruri "localizate" în afara percepției noastre și să ceri oamenilor să-și dea cu părerea despre ele?

Vrei opinia mea? Poftim: Existența unui Matrix este posibilă.
Numai că probabilitatea ca aceasta să existe este aceeași cu probabilitatea ca ORICE ALTCEVA să existe. Inorogi care se hrănesc cu găuri negre în fundul lui Zeus. Ființe interdimensionale care folosesc pentru propulsie strudele cu mere. Un univers paralel in care rostirea cuvântului "conopidă" curbează spațiul.

Toate acestea au exact aceeași probabilitate ca și existența unui Matrix. Vrei să le luam pe rând și să le analizăm? Doar avem o veșnicie la dispoziție și nimic altceva de făcut cu viața noastră.

Inteleg ce zici,da, iti dau mate dreptate si am mult respect pentru tine, sincer, dar matrix e ceva stiintific adica o simulare intr-un pc si noi facem simulari si ne ajuta, NeildeGrasse si Elon musk mai cred in astea, bu synt tampiti.Vezi? matrix e ceva ce sunt sanse sa existe, inorogi unicorni roz, nu! mai gandeste putin, doar atat sunt o multimeoameni de stiinta care sustin asta si oricum are logica! ce spui Elon Musk di NeildeGrasse sunt nebuni? Pace!

NeildeGrasse e nebun ca a zis ca sunt sanse mari sa fim intr-un matrix? doar atat intreb, e nebun?

| johnnny123 a răspuns (pentru Cristian36):

Nu, nici Neil de Grasse Tyson, nici Elon Musk nu sunt nebuni.

Amândoi spun același lucru: Teoretic este posibil să fim într-o simulare, dar având în vedere că nu putem niciodată să dovedim asta, să-i conștientizăm în vreun fel existența, să evadăm din ea sau să-i "suprascriem" regulile, nu ne afectează în niciun fel. Este realitatea "noastră" și este suficient. Mecanismele externe care controlează această realitate, DACĂ acestea există, se află într-un plan care ne este inaccesibil prin intermediul simțurilor noastre și prin cele patru dimensiuni în care existăm. Așadar, analizarea lor nu este altceva decât un exercițiu de imaginație.

Și amândoi observă problema pe care ți-am expus-o mai sus, cea a șirului infinit de "matrix-uri". Cu alte cuvinte, dacă accepți că ești într-o simulare, atunci nu mai poți accepta niciodată nimic ca fiind "realitate".

Îți garantez însă că nici pentru Neil deGrasse Tyson nici pentru Elon Musk problema "posibilei simulări" nu este altceva decât o distracție intelectuală, în niciun caz o obsesie permanentă cum este pentru tine. Oamenii țin această idee undeva într-un colț al minții, și o mai discută la modul relaxat și distractiv din când în când, atunci când cineva ridică problema.

În marea majoritate a timpului ambii se ocupă cu problemele concrete ale acestei realități, nu cu întrebarea "dacă suntem într-o simulare".

Mda,perfect de acord aici,de ce ma tem eu? poate ei sunt mai puternici, dar atata timp cat stiu ca am putea fi intr-o simulare, se poate intampla absolut orice si nu am de gand sa fiu un experiment, gen cum facem noi pe animale de le drogam sa vedem ce afecte au, asa poate au de gand si cei cu Matrix...de asta ma tem eu! Cred ca esti psiholog asa imi pari, eu vreau doar sa stiu fara sa fiu mintit,nu am gasit niciun documentar sau ceva in legatura cu daca ar fi real acest lucru ce s-ar intampla, as vrea sa fiu am putea fi oarecum controlati aceste superfiinte? sau nu pot sa intervina in simulare? fiecare om are o frica, daca frica mea e ca nu vreau sa fie nimic afterlife pentru ca m-ar speria gandul cand as stii ca e ceva anume, sau de matrix ca nu vreau sa fiu un experiment, e o frica care necesita un psiholog. orice om normal are asa ceva

Plus ca si Einstein zicea Sper sa nu fim vreun vis de-al lui Dumnezeu ceea ce eu cred ca inseamna ca nu ar fi realitatea noastra, adica ar fi sanse ..deci na, acum te las, mersi mult! poti sa-ti dai cu parerea si de ce zicea Einstein aici, promit ca nu mai scot niciun cuvant indiferent daca mai zici ceva. Respect si noroc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu prea cred in aceasta teorie, mai degraba e posibila reincarnarea in alte corpuri, si in acest caz moartea nu exista, doar experimentezi mai multe vieti, fie pe Pamant sau pe alte planete.

| TabletaSB a răspuns:

Asta e metafizica sau viata vesnica dupa moarte

| keseru a răspuns:

Sau mai este teoria că totul ar fi creat pentru tine sau acum suntem în test pentru a ne pregăti pentru noua viata

| NobodyForYou a răspuns:

Sa spun drept pare o ipoteza foarte buna dar vom afla doar dupa muarte