Dacă numărul calităţilor este mult mai mare, defectele ies mai uşor în evidenţă şi invers.
Dar depinde foarte mult şi de doza de subiectivitate a privitorului şi dacă aceasta este pozitivă sau negativă.
Omul tinde să observe mult mai uşor defectele la cei pe care nu-i simpatizează (pentru că efectiv le caută) şi aproape să nu vadă calităţile. Se numeşte "atenţie selectivă".
Pentru inceput, cred ca ar trebui sa indreptam observatia inspre propria persoana. Privind la tine insuti, ce iti retine in primul rand atentia? Eu cred ca defectele. Pentru ca astea te stanjenesc in aspiratiile tale spre mai bine. Cand e vorba de o alta persoana, cred ca observam in aceeasi masura si calitatile si defectele. Dar nu ar fi indicat sa ii scoatem in evidenta defectele, nici cand discutam "face to face", nici cand discutam cu altii (barfa). Este bine sa incurajam persoana, sa o laudam pentru calitatile pe care le are, dar, in mod prietenos putem sa ii atragem atentia si asupra acelor parti de personalitatea care consideram ca trebuie indreptate.
Da. Mai ales ca lumea prefera sa critice decat sa laude.
Uite un exemplu: cand faci curatenie in casa, sau cand faci mancare. In bucatarie poate de dimineata pana seara maturi de 3 ori, stergi masa de 2-3 ori, mai speli o farfurie doua de mai multe ori. Dar cand vine cineva la tine, nu observa lucrurile astea pe care le faci de multe ori. Observa faptul ca aragazul nu este curat, sau ca farfuriile nu sunt puse la loc.
Uite un banc dragut, care are legatura cu intrebarea:
Ajuns acasa tatal isi gaseste cei 3 fii inca imbracati in pijamale, jucandu-se in noroi. Cutii de carton si hartie de impachetat stau imprastiate peste tot. Portiera masinii sotiei sale este deschisa, la fel si usa de la casa si nici urma de caine. Intra in casa unde gaseste o dezordine si mai mare. O lampa este sparta, vopseaua este spoita pe pereti. In living, televizorul urla foarte tare pe desene animate, pe jos sunt insirate jucarii si haine. In bucatarie, chiuveta-i plina cu vase, mancarea este imprastiata pretutindeni, usa frigiderului larg deschisa, mancarea cainelui este pe toata podeaua, sub masa zareste un pahar spart. Urca scarile in graba calcand peste jucarii si haine cautandu-si nevasta. Ingrijorat, gandindu-se la ce este mai rau, vede iesind apa pe sub usa de la baie. Intra, gaseste prosoape ude, kilometri de hartie igienica insirati pe jos si cu pasta de dinti desenata oglinda. Se grabeste spre dormitor unde sotia sta in pat cu parul pe bigudiuri citind o carte. Ea se uita la el si zambind se intereseaza cum a fost ziua.
- Ce s-a intamplat azi aici? intreaba el consternat.
Ea zambind din nou, raspunde:
- Stii cum in fiecare zi te intorceai acasa si ma intrebai :"Ce Dumnezeu ai facut tu azi?"
- Da, raspunde sotul.
- Ei bine, astazi nu am mai facut.
Foarte tare bancul!
Depinde.Daca stie omul sa-si acopere defectele, si sa lase la suprafata calitatile lui individuale, exista o probabilitate ca tu sa-i descoperi intai calitatile, apoi defectele.
Defectele ne zgârie la ochi nu calitățile iar omul reacționează mai repede la ce-l deranjează și doar apoi la ce-i place.
Percepem mult mai repede defectele celor din jurul nostru, dar se spune că de obicei atribuim acele însuşiri(pozitive sau negative) care de fapt ni se potrivesc nouă.
Parerea mea este ca defectul iti sare in loc prima data si pe urma calitatea.
Da. E mai uşor. Pentru că ne e mai uşor să vedem defectele şi foarte greu să spunem cuvinte frumoase şi să mulţumim. E în natura umană şi nu prea avem ce să'i facem.
In caz ca vorbesti de o persoana apropiata o sa se orienteze in prima faza dupa calitati iar defectele o sa se obisnuiasca cu ele, in caz ca e o persoana nou cunoscuta o sa ti observe defectele inaintea calitatilor, si in caz ca acestea sunt prea accentuate o sa se concentreze pe ele ne mai avand ocazia sa remarce si calitatile.
Te-am ajutat?
Din ce am observat oamenii observa mai repede defectele decat calitatile. Sau oamenilor le e mai usor sa vorbeasca de defetcele celor din jurul lor decat de calitatile acestora.
Parerea mea este ca amundoua sunt usor de observat. totul depinde de cine le priveste