Hai sa incerc sa iti explic si eu, ca vad ca nu ai priceput.
Pamintul are sarcina pozitiva electric vorbind, deci e ca un nul, si asta inseamna ca absoarbe electricitatea. De aceea avem fenomenele de descarcare electrica numite traznete. Nori incarcati negativ, fac "masa", datorita atmosferei incarcate electric cu pamintul, care e pozitiv, si asa apare tensiunea, descarcarea, sau mai bine zis scurtcircuitul. La fel a fost si la tine, doar ca la o scara mult mai mica. Undeva, la robinet, sau pe teava, ai un contact de curent neizolat care atinge acolo, sau poate fi chiar lipsa de impamintare de la boiler sau un alt aparat casnic din zona care atinge vreo teava de apa (ceea ce cam tot aia este). Asta e sarcina negativa. Fiind fara slapi, avind contact cu pamintul, e normal sa o simti, pentru ca curentul trece de la fir, sau aparat, prin teava si apa pe miinile tale, si se scurge prin corpul tau in pamint. O simti la apa, pentru ca sarcina negativa genereaza tensiunea. La priza, daca e sa bagi un cui e periculos, insa ai 50% sanse sa scapi (una din doua), caci doar o gaura duce la contactul negativ, care genereaza tensiunea si te electrocuteaza (pe aceeasi chestie - curentul trece prin tine in pamint, insa il simti la cuiul bagat in priza), iar cealalta gaura e pozitivul, nulul, care, daca il atingi nu patesti nimic, pentru ca nu genereaza tensiunea (care apare doar la contactul intre negativ si pozitiv). Acum, daca tu ai avut slapi in picioare, e normal sa nu simti curentul la apa. Slapii izoleaza oarecum, fiind din material care nu conduce curentul electric, si de aceea descarcarea de tensiune nu apare, si nu simti ca te curenteaza. Simplu: nu ai contact intre negativ - apa, si pozitiv- pamintul.
Eu nu as vrea doar sa stiu de ce e asa, cum ai zis tu. E o problema grava undeva. Mai ales daca apa te curenteaza, si a facut-o deja de mai multe ori. Apa conduce foarte bine curentul electric, si electrocutarile la apa sunt dintre cele mai urite, pentru ca permite sa treaca mult mai usor curentul prin ea decit alte materiale conductoare. Eu nici nu as mai umbla la acel robinet, pina ce nu as chema un electrician sa vada despre ce e vorba. Nu e de glumit! Nu iti doresc sa fii trintit la pamint vreodata de curentul ce poate aparea prin apa la care te speli, iar daca e la cada, iar tu faci baie in ea, e moarte sigura in cazul unei descarcari serioase, care poate aparea oricind (de aceea se face impamintarea la obiectele electrice, care nu e altceva decit un fir ce duce de la aparat, sau mai bine zis carcasa lui, la un tarus infipt serios in pamint. Fara ea, riscul de a te electrocuta accidental la atingerea aparatului e mare, si e exact ca si in cazul tau cu apa, doar ca firul conductor preia sarcina, nu corpul tau, si el o transfera pamintului, si asa tu poti atinge linistit aparatul, si asta pentru ca firul conductor conduce mai bine curentul electric decit o face corpul tau).
Corpul tau are o sarcina, de aceea omul a descoperit EEG si EKG (EEG e electroencefalograma, iar EKG e electro cardiograma) care se bazeaza pe impusurile electrice din creier, respectiv inima pentru a stabili un diagnostic, deci omul are o anumita sarcina, insa ea e mult mai mica decit ce avem noi in retelele de curent electric, deci e neglijabila in raport cu curentul din retelele noastre. Chestia e ca omul, in ce priveste curentul electric generat de el (sau chiar de traznete, atunci cind e lovit de ele) se comporta ca si un conductor, ca ceva care permite sa treaca curentul prin el. Daca observi, ti-am zis ca apa e un foarte bun conductor electric. Daca mai stii si ca omul e 75% apa, atunci logica e simpla: conduce foarte bine curentul prin el, curentul trece usor datorita apei aflate in cantitate mare in corp. De aceea e atit de usor sa te electrocutezi cind vii in contact cu curentul. Unei mumii i-ar fi mai greu, datorita corpului uscat. Dar nu suntem mumii, suntem vii, si chiar deshidratati fiind, tot avem o cantitate suficienta de apa ca curentul sa fie ceva serios cind venim in contact cu el.
Un vecin mai isteț a legat împământarea casei de țeava de apa si are are boilerul defect, sau fura curent.
Ar fi bine sa chemi un electrician sa lege la pamant teava de apa.Costa mai putin decat cheltuielile de înmormântare.
Daca se intimpla ce spui pune un aparat de masura si masoara ce curent trece prin apa ta.Singura explicatie este cea cu boilerul data decineva pe aici, pentru ca boilerul avind un element electric, ma refer la boilere electrice, acea camasa care acopera elementul se corodeaza in timp si deocamdata na patruns de tot ca s-ar fi ars, dar este destul de aproape de sirma.Ca urmare cind treci un curent printr-un element si pui mina uscata, incaltat pe acel element nu ar fi trebuit sa te corenteze.De ce? pentru ca acelcurent este f slabdar totusi destul deputernic sa simti cedva atunci cind [pui mina uda pe acel elemetsau cum ii mai spun oamenii rezistenta.Alta explicatie nu preaeste, deoarece daca ai fi avut un cablu care ar fi atins conducta de apa atunci ai fi ramas deja cu mina lipita de robinet.Acum tu nu ai spus daca ai boiler. Daca nu ai boiler si cumva face atingere un fir dar ceva fdeparte de tine asta ar fi trebuit sa simta si altii locatari si eu cred ca deja s-ar fi facut ceva sesizari.Restu cu electrostatic si bla bla povesti.Nu ai de la ce sa te electrizezi si sa patestice spui tu. Daca ai boiler electric pune si schimba e; lementul ca deja este pe duca.Nu exista riscul sapatesti ceva grav, pentru ca daca elemetul se va sparge si apava intgra la rezistenta aia se va arde automat.Este un curent slab dar care totusi se resimte ca asa este normal atunci cind elementul secorodeaza si sa zic asa poate ingtra ceva umezeala deja la rezistenta.
Se cheama Electrocutare.
Faptul ca-l simti mai putin sau deloc
tine de gradul de izolatie al obiectului pe care stai si de la caz la caz de gradul de umezeaza al lui.
(papucii pot fi uscati sau umezi).
- citeste aici si vei intelege mai bine:
http://www.scientia.ro/......tarea.html
Cum sa curenteze apa? poate ai vreun fir electric neizolat sau topit prin zona.
dar daca era asa, te curentai nasol!
probabil ai o senzatie pe care tu o asemeni cu curentarea, dar nu este nici vorba de asa ceva!
Curenteaza pentru ca si mie mi s-a mai intamplat ..cred ca vine de la boiler, oricum, si trece in apa la robinet.
Este vreo defectiune.
Pai e o scapare de curent la boiler! asa e logic! dar el nu a specificat daca are sau nu boiler! ce am vrut sa spun, e ca apa singura nu curenteaza, decat daca se scurge curent electric in ea!
Da, normal. Problema este ca se scurge curent electric de undeva, de la boiler sau cine stie de unde.
Corpul tau poseda un camp de electricitate statica foarte puternic, rar intalnit, iar slapul o absoarbe (nu pe toate, doar o parte).Nu trebuie sa te sperii pentru acest fapt.
Cand ai slapi te izolezi de pamant si nu mai trece curentul prin tine
Gandeste-te la un bec: daca e legat cu ambele fire (faza si nul) el functioneaza, dar daca intre unu dintre contacte (faza sau nul) pui un cauciuc, acesta nu va mai avea un contact direct si nu va functiona (nu va trece curentul prin el).
Sau, o cioara sta pe un fir de inalta tensiune. Nu moare. Dar daca va atinge si stalpul de metal si firul in acelasi timp, va muri ca trece curentul prin ea
Sper sa iti poti face o idee din explicatiile astea
E o defecțiune gravă, o scurgere de curent. Dacă există un boiler pe circuit e aproape sigur că e de la el. Sau e un fir prost izolat atinge țevile de apă. Normal că dacă porți încălțăminte izolatoare e mai bine. Cheamă un electrician și un instalator. E foarte periculos să nu înlături cauza.
Pai : 1. cum a zis si alt utilizator te izolesti de pamant
2. DEFECTIUNE!
Posibil ca ai putat haine de stofa sau ceva si s-au electrizat si pe gresie e umed si cum tu esti incarcat su o sarcina electrostatica mare normal ca, curenteaza si cu slapi ei te protejeaza de descarcarea curentului in pamant sau gresie.
Sper ca te-am ajutat