| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Charles Maurras (1868-1952), un gânditor francez, a pus o dată întrebarea:
"Pentru ca o monarhie să funcționeze, e de-ajuns ca un singur om să fie înțelept. Pentru ca o democrație să funcționeze, trebuia ca o majoritatea populației să fie înțeleaptă. Care dintre cele două evenimente e mai probabil?"
Voi ce răspunți i-ați da?

Răspuns Câştigător
| CostinAlamariu a răspuns:

Că are dreptate. Un om poate fi înțelept, dar o majoritate va fi întotdeauna idioată

13 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Daca in monarhie omul nu e intelept, cum e? Ai la monarhie sanse de 50% sa fie bine (50 pentru intelept, 50 pentru neintelept). Ori unul, ori altul. Daca mai pui si ca sunt putini oameni intelepti, din care sa ajunga unul monarh, atunci sansele scad simtitor. La democratie, numarul mic de intelepti face situatia si mai si. Deci nicicum nu e bine happy. Doar daca ajunge un intelept monarh.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru cristi202):

În monarhie ai un om care din fragedă copilărie e pregătit să conducă, i se aduc cei mai buni profesori din toată țara și are un părinte ca exemplu.
În republică, în schimb... nici nu vreau să încep. Vezi și tu cum e, uite-te în jur. Ce politician mai iubește România cum a iubit-o, de exemplu, regele Mihai?

| RAY a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

De unde știi ca acei profesori nu sunt corupți sau îți fac treaba bine? Pana la urma el va decide de capul lui nu profesori lui de ce oameni sa aibă puterea de a alege? Dacă ala e pshiopat degeaba îl învață profesori de mic

| cristi202 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

E adevărat...
Cred că îl jignești pe regele Mihai daca îl compari cu politicienii de acum. Cît a trăit, as fi fost de acord cu intoarcerea la monarhie... A fost singura opțiune serioasă la conducerea acestei țări.

| RAY a răspuns:

Cum găsești acel înțelept? Oare el va fi mai înțelept ca cel votat de majoritatea?

| gabicoo a răspuns:

Nici unul!
Monarhia absolută (că la ea se referea) a fost sortita eșecului! Ultimul autocrat, Nicolaie al II-ea, a sfârșit împușcat de bolșevici în casa Ipatiev! Iar democrația in stricto senso nu există! Despre înțelepciunea majorității populației nu putem vorbi! Ar fi o utopie!

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru gabicoo):

"Ultimul autocrat, Nicolaie al II-ea, a sfârșit împușcat de bolșevici în casa Ipatiev!"
Execuția familiei Romanov a fost unul din cele mai grotești, cele mai dezgustătoare evenimente din istoria omenirii. Îmi provoacă greață numai să mă gândesc la ea. Niște țărănoi analfabeți, orbiți de sloganul propagandistic "Monarhia e rea", au împușcat un om care a făcut tot ce e mai bun pentru țara lui.
"Istoricii" de pe internet (care de fapt nu sunt istorici, ci doar niște terminați de 30 de ani, triști și singuri, care trăiesc cu părinții și n-a văzut vreo carte în viața lor) laudă așa numitele "realizări" ale partidului privind "industrializarea" (și aia făcută prost) a Rusiei. Îmi vine să râd când îi aud cum îi ling fundul lui Stalin. Știai că un economist francez a prezis în 1914 că, dacă Rusia urmează același traseu economic, va domina economic Europa în 1950? Rusia a experimentat sub Nicolae al II-lea o crește economică comparabilă cu cea a Chinei moderne, de după reformele lui Deng Xiaoping - adică după ce-au renunțat la economia marxistă. În 1914 capacitatea agricolă a Rusiei întrecea lejer Canada și S.U.A. combinate. Și iobăgia? Te rog! Rusia a abolit iobăgia în 1861 și ar fi avut o constituție deja în 1881 dacă Alexandru al II-lea nu era asasinat.
Pe scurt, Rusiei i-ar fi fost mult mai bine dacă rămânea o monarhie.

| gabicoo a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nicolaie al II-ea a fost un autocrat. Nu a vrut să piardă puterea absolută și i-a sabotat pe cei doi prim miniștri care au încercat să facă ceva: Serghei Witte a fost schimbat, iar Stolîpin a fost asasinat cu acordul țarului!
Da! Dacă ar fi liberalizat regimul Rusia ar fi ajuns prima putere a Europei. Dar în istorie nu există dacă!

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru gabicoo):

Ideea că Piotr Stolîpin a fost asasinat din ordinele țarului e o conspirație și nimic mai mult. Nu există dovezi în sensul ăsta; în plus, asasinul a fost spânzurat zece zile mai târziu.
Iar Serghei Witte s-a retras de bună voie, în 1906, după ce a ajutat la scrierea primei Constituții a Rusiei.

| gabicoo a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Serghei Witte a fost acuzat de eșecul măsurilor economice luate de guvernul său și a fost silit să se retragă "de bună voie"! El a fost cel care a salvat onoarea Rusiei după înfrângerea din războiul cu Japonia!

Stolîpin a început să deranjeze și a fost eliminat! A fost lovitura ohranei, cu acordul țarului. Arestarea și executarea asasinului într-un timp foarte scurt e cel mai puternic argument al compotului!

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

De mentionat si faptul ca infrastructura se dezvolta accelerat atunci.

| doctorandus a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Să știi că Marx n-are de fapt nicio legătură cu economia statelor socialiste. Nu el a gândit sistemul lor economic. O fi fost el mare gânditor economic, dar n-a cunoscut economia sovietică.

| EliLeli a răspuns:

I-as spune ca mi se rupe ce gandesc francezii. Nu prea ii suport.