Sa luam o bila si 3 stari/moment ale acesteia:A, B si C.
Sa presupunem ca-n starea A i-am dat drumul bilei. Ea poseda energie potentiala : Ep= m*g*h.
Starea B fiind in ''cadere'', teoretic are atat energie potentiala, cat si cinetic.
Starea C: starea finala, unde corpul nostru a ajuns pe o suprafata si acesta va avea energie cinetic: (m*v^2)/2.
Asta in cazul in care consideram frecarea cu aerul neglijabila si miscarea fiind accelerata. Daca spre exemplu i-am fi dat drumul de jos in sus, atunci ar fi posedat miscare incetinita. Ma rog, analog se proceda si-n acelasi caz in cazul conservarii energiilor, doar ca difera miscarea accelerata fata de cea incetinita.
"Starea B fiind in ''cadere'', teoretic are atat energie potentiala, cat si cinetic."
Este fals, nu sunt egale. Suma lor este egala cu energia totala, atat. Din contra, energia cinetica tinde sa creasca pana ce atinge summumul.
"Starea C: starea finala, unde corpul nostru a ajuns pe o suprafata si acesta va avea energie cinetic: (m*v^2)/2"
Mai corect va avea energie cinetic zero, sau mv^2/2=0.
"unde corpul nostru a ajuns pe o suprafata si acesta va avea energie cinetic: (m*v^2)/2."
Pai corpul are mereu energie cinetica egala cu mv^2/2, nu numai cand atinge solul, asta e formula energiei cinetice, nu ai spus nimic cantitativ.
SI eu ce-am zis? AM zis ca sunt egale in starea B? NU, n-am zis asa.
AM crezut ca ma intelegi
In starea C, cand a atins suprafata, ARE DOAR ENERGIE CINETICA ( de fapt provenita din potentiala).
La starea B, am zis ca ''are atat energie cinetica, cat si potentiala''.
NU AM ZIS CA SUNT EGALE. Si da, e o energie totala, suma dintre cea cinetica, si cea potentiala.
Faci confuzie. IN starea initiala are potentiala, si in cea finala are cinetica. Asa spune fizica newtonian din clasa a 9-a.
La CADEREA LIBERA ( miscare accelerata_ sa luam 3 stari :
In A: Ec= 0, iar Ep =mgh => Etotala=Ep=mgh
In B: Ec=m*v(b)^2/2=m/2 *2g(h-h'),iar Ep=mgh' si Ep=0=> Etotal=mgh
In C: Ec= m*v(c)^2/2=m/2*2gh => Etotal=mgh.
h' sa fie inaltimea intre pozitia B si pozitia C, iar h sa fie inaltimea maxima.
Nu exista nici-o diferenta intre starea initiala (in care obiectul statea inert in camp si cea finala in care obiectul sta inert in camp.
Cand obiectul a atins solul enrgia cinetica dispare. Daca dau drumul lao piatra, in cadere ea are energie cinetica. Cand atinge solul enrgia cinetica dispare. Sau toate pietrele si obiectele de pe strada au energie cinetica?
Nu prea te pricepi la fizica.
LA corp inert. Cand am dat bac-ul la fizica, accentul se punea pe corpuri inerte.
n A: Ec= 0, iar Ep =mgh => Etotala=Ep=mgh
In B: Ec=m*v(b)^2/2=m/2 *2g(h-h'),iar Ep=mgh' si Ep=0=> Etotal=mgh
In C: Ec= m*v(c)^2/2=m/2*2gh => Etotal=mgh
In majoritatea problemelor de fizica, se pune conditia Ep=Ec.
Neglijam frecarea cu aerul.
Asa e, energia cinetica o au corpurile aflate in miscare)
Dar vorbind de caderea libera.
NU stiu de ce ma contraizic ca ceea ce spui e evident adevarat, dar nu ma intelegi unde bat. Nu stiu, poate m-am exprimat prost, dar in niciun caz nu am spus nimic gresit. SI sunt sigur ca inca mai tin minte.
Un corp se afla suspendat la inaltimea h deasupra solului. Daca este lasat liber, sub actiunea propriei greutati strabate pana la sol distanta h. Lucrul mecanic efectuat de forta G este L=Gh=mgh. Deoarece un corp suspendat deasupra pamantului este capabil( daca este liber bineinteles) sa efectueze un LUCRU MECANIC, spunem ca el poseda energie potentiala, a carei valoare, in starea initiala, este Ep(A)=mgh.
Hai sa luam punctul B solul. Deoarece punctul B SE AFLA PE SOL, Ep(B)=0
L(AB)=Ep(A)-Ep(B)= egal cu un delta Ep. De fapt, minus delta Ep
La asta ma refeream. SI da, corpurile care se misca poseda energie cinetica, dar vorbind acum de miscare pe verticala de la o inaltime h sub actiunea unei greutati.
"n A: Ec= 0, iar Ep =mgh => Etotala=Ep=mgh"
Corect.
"In B: Ec=m*v(b)^2/2=m/2 *2g(h-h'),iar Ep=mgh' si Ep=0=> Etotal=mgh"
Exista npunct "B" pentru care ce ai spus mai sus sa fie valid.
"In C: Ec= m*v(c)^2/2=m/2*2gh => Etotal=mgh"
Pai vezi ca-mi dai dreptate?
Etotal=mgh
Ep=mgh
----------
Etotala=Ep. Rezulta Ec=mv^2/2=0
Chiar nu vezi?
In A:Etotala=Ep=mgh
In CEtotal=mgh=Ep.
Sunt identice.
"Are energie potentiala, iar cea cinetica este zero. Asta incercam sa va explic "
LOL, LOL, LOL.
Asta incercam EU sa explic, de asta m-am si bagat in discutie.
Inferno:"Daca a atins suprafata nu mai are energie cinetic ci energie potentiala."
Nu stiu ce incercai tu sa-mi explici cand eu am afirmat clar ca NU ARE energie cinetic, dar in schimb ARE potentiala.
Fals.Cu cat sari de mai de sus, pe drum, creste energia.De aia nu e totuna daca sari de pe bordura sau daca sari de la 50 de metri. Energia potentiala chair aproape de impact e aproape 0 iar cea cinetica e aproape maxima.