As putea incerca eu, nu ma aflu pe o arie semnificativa a electromecanicii si electrotehnicii, dar poate pot ajuta
Scuze ca mai lungesc putin. Daca crezi ca am insistat prea mult, poti sa ignori comentariul. Chestia asta cu "de la catod la anod" ma cam deruteaza. Care catod, care anod? Concret: Apas pe intrerupatorul de la mine din dormitor - se aprinde becul; e clar deci ca a avut loc o deplasare de electroni. De la ce la ce? In dormitot nu am nici catod, nici anod. Se duc ei, electronii, pana hat departe, la hidrocentrala si se intorc de unde au plecat? si asta intr-o fractiune de secunda?
Ba chiar te rog, prin catod si anod am luat modelul standard generator/baterie-conductor-consumator.
In acest context, catodul si anodul nostru poate fi unul generalizat, desi practic nu mai exista niciunul din cauza modalitatii de transmitere a energiei prin liniile de curent: centrala electrica-transformator de la mic la mare-linii de inalta tensiune-transformator de la mare la mic-consumator, catodul in cazul asta fiind polul negativ al transformatorului, sau nul-ul, si anodul cel pozitiv sau faza.
Mai trebuie mentionat ca sensul natural al trecerii electeonilor prin conductor este de la minus la plus iar cel conventional, folosit de industria electrica, este fix invers dar un pic mai logic intrucat sarcinile electrice "stau pe fir", pe faza.
De notat, dar nu este un aspect relativ relevant, curentul de la priza este curent alternativ, adica electronii sunt trimisi in pulsuri (in Romanica noastra, pulsurile sunt de 50 Hz, adica de 50 de ori pe secunda)
Daca mai alte intrebari, sunt mai mereu aici
MihaelaCaty întreabă: