Am suficiente cunoștințe și la sigur mai multe ca tine, dacă am adresat o întrebare pe TPU nu înseamnă că nu cunosc, dar înseamnă că am un semn de întrebare, un spațiu pe care aș dori să-l completez. Totodată vreau să mai adaug că răspuns la această întrebare nici un profesor universitar no să-ți poată da exact, nimeni nu știe ce a apărut prima, Moldova sau România, și Ștefan cel Mare vorbea limba română sau moldovenească...
Tu nu știu ce istorie ai învățat dar nu există limba moldovenească ci limba pe care o vorbesc moldovenii este româna, limba oficială în Moldova este o română cu influențe rusești. Niciun student la facultate nu pot să cred că ar confunda o limbă cu un dialect. Eu nu neg că în istoria noastră nu există semne de întrebare dar tu omule nu ai învățat de descălecate? România s-a format prin unire nu a existat înainte. Sau poate confunzi Țara Românească, pe harta pe care ne-ai dat-o numită Valahia, cu România ce ar fi iar o mare greșeală.
Sunt de la Chișinău, vină tu în Moldova și spune aici că noi vorbim româna, mai ales dacă dai de un rus precis că iei vo două la ureche!
Noi avem istorici care ne spun că uite da, Moldova e România, e o țară, suntem același popor, pe când avem și istorici care neagă această informație, și de fiecare dacă încep cu ideea că țara lu Ștefan era Moldova, că Ștefan nu vorbea limba română ci moldovenește, că Moldova nu a făcut parte din Imperul Roman nici o dată, și multe alte argumente, pe cine eu să cred? de aia și am mai multe variante, exact așa și la facultate, avem atât profesori pro români și pro ue cât și pro ruși, iată și poza care ți-am aratat-o mai sus este o poză cu care unu la noi scoate ochii la toți că Moldova era până a apărea România, și că Moldova nu are nimic cu România (dovadă fiind poza) și multe alte prostii de acest gen....degeaba tu mă critici
Aveți istorici slabi și inculți atunci. Caută pe site-urile oficiale. Oficial vă spun, voi vorbiți limba română, trebuie să fii un dobitoc și incult notoriu să afirmi că nu vorbești română. Păi tu nu știi istorie omule. Tu ai auzit de teoriile etnogenezei, acele teorii ale originei nației noastre? Cu cine vorbesc? Vrei să îți povestesc eu istoria de la început să îi povestesc eu unuia care vorbește românește și neagă asta? Cum poți să spui că nu are nicio treabă Moldova cu România când vorbim aceeași limbă și vorbind aceeași limbă e clar că ambele sunt limbi latine? Ești ilogic frate, ai o îndoctrinare în cap, o îndoctrinare rusească(că ruși sunteți jumate după ce vă deportau pe voi românii moldoveni, deși nu cred că ești decât un rusofil, în Siberia și aduceau oameni care erau din ăia, săraci ori infractori, din Rusia) Tu ești doar un tip îndoctrinat cu ce ți-au băgat rușii în cap, deci nu am cu cine vorbi. Eu pe un om care afirmă că moldoveneasca și româna sunt limbi diferite(care culmea au aceeași gramatică și reguli de scriere) îl consider foarte prost și incult. Fără supărare, nu trebuie să crezi pe nimeni ci să judeci, că atât să gândești și tu ar trebui să te ducă capul. Nici de România Mare nu ai auzit, deci "proștii" ăia de strămoși erau nebuni la cap și ăia din străinătate la fel că îi lăsau să facă o unire cu niște state care nu avea nicio treabă între ele, iar poporul de la adunările alea din Moldova erau și ăi dobitoci că majoritatea susțineau unirea? Trebuie să fii cretin să spui așa ceva, iar fără supărare, dar nu am cu cine discuta. Rămâi îndoctrinat cu aberațiile tale dacă nu ești în stare să judeci singur. Creierul trebuie folosit, și nu numai pe partea realistă ci și pe cea umanistă, că altfel ești doar unul care crede că știe istorie dar de fapt tocește niște aberații pe care nu le trece prin filtrul gândirii sale.
Ăla care ți-a arătat poza vă crede niște idioți. Vezi sub Ungaria de atunci un stat numit Valachia. Acel stat este Țara Românească căci Țara Românească a avut mai multe nume de-a lungul istoriei iar străinii foloseau nume diferite pentru acel stat. Deci eu nu pot să cred că vă prostește așa pe față...Deci pentru mine e ceva șocant.
Și să te mai întreb ceva că poate, poate dacă ești deschis reușesc să te iluminez. Pe teritoriul Moldovei cine trăiau? Nu dacii? Dacii strămoși comuni ai țărilor române. Romanii au stat în cucerire 200 de ani, cum crezi că se putea asimila o limbă atât de repede? Oare nu și dacii erau vorbitori de limbă latină? Acum istoria tracilor este una destul de vagă, dar poți să citești Iliada și Odiseea.
Și ca un adaos dacă nu crezi că dacii erau popor latin, poți prelua teoria care e cea și oficială, în România și oriunde. Legăturile între civilizația daco-romană și populația dacă de pe teritoriul Moldovei erau foarte strânse și așa s-a răspândit limba și la voi. Asta e altă teorie. Dar nicio teorie nu există care să susțină că moldovenii de azi nu vorbesc o limbă latină, asta e cert și de asta îți poți da seama și singur dacă îți folosești capul.
Sfatul meu pentru tine e să nu mai crezi pe fiecare ce spune ci să citești singur și să filtrezi și să judeci fiecare argument. Dar pentru asta ai nevoie și de detalii istorice și trebuie și să te preocupi de asta. Așa se ajunge la concluzii cât mai bune și vezi care aberează și care nu. Eu atât am avut de zis. Tot ceea ce am spus reprezintă un adevăr istoric, poți să cauți detalii dacă vrei și te vei lumina și mai tare. Eu atât am avut de zis deocamdată deoarece să îmi combați ceea ce am zis ar fi foarte aiurea căci ai contrazice izvoarele istorice în sine.
Omule mai asculta si ce spun altii nu doar ce ti se spune tie la scoala aia a ta ruseasca.Scuze dar te asigur ca acolo pe voi din asa numita republica moldova va invata numai ce vor ei nicidecum adevarul.Deci aia va indoctrineaza cu tot felul de povesti, dovada esti chiar tu.Ai iesit in lume si strigi in gura mare Moldova nu era Romania nu era bla bla niste ineptii de care sincer ar ride si pisicile.inainte sa spui ceva cauta, studiaza dar altundeva decit in republica aia a ta.Si asa ca pentru tine afla ca republica aia a ta moldova n-a existat niciodata, acel teritoriu cunoscut astazi ca republica moldova facea parte din moldova ailanta din RO de azi.Stefan cel mare conducea o tara sau un teritoriu rupt din vechea dacie si vorbea aceiasi limba ca si cei care locuiau in valahia sau transilvania.Deci la inceputuri a fost o tara numita Dacia, asta asa ca pentru tine, apoi dupa ce a fost cucerita de romani sa dezmembrat in mai multe bucati si au luat diferite nume ce le stii si tu daca le stii.Printre ele se numara si moldova, dar Moldova asta nu era moldova in care traiesti tu astazi, era aia plus moldova din RO pricepi? Deci rusii tai au venit si au luat cu japca o bucata din vechea moldova, o bucata aproape cit jumatate din ea, iar acum cind v-ati separat de rusi o parte din acea moldova s-a dus la ukrainieni pricepusi.Cam asa stau lucrurile in mare.E bine ca intrebi pe aici dar nu nega chestii ce vorba unuia pe aici stiu mai toti care este adevaru.numai bine
Cum sa apara Romania pe harta din anul 1360, cand statul roman s-a format abia in 1859? Ce sa fie de comentat aici? Normal ca Moldova si Valahia apar pe harta, pentru ca la acea vreme existau deja ca tari independente. Daca asta e o intrebare cu tenta nationalista moldoveneasca, atunci inseamna ca ai invatat o istorie care vine de la Moscova, si care promoveaza interesele Rusiei, lasand adevarul deoparte. N-ai auzit ca Romania s-a format atunci cand s-a unit Valahia cu Moldova, inclusiv cu o parte din sudul Basarabiei? Restul Basarabiei a fost ocupat de rusi, si din acest motiv nu a avut cum sa se uneasca cu Romania. Asta nu inseamna ca nu au fost romani pe ambele parti ale Prutului, care vorbeau aceeasi limba cu cei din Valahia sau Transilvania, adica romana. Simplul fapt ca noi doi vorbim aici in aceeasi limba, si ne intelegem perfect, desi eu sunt din Maramures si tu din Basarabia, arata ca stapanim amandoi limba romana.
Alooo, mai jos de Moldova se vede o tara numita Valachia. Aceea ce o fi, actuala Elvetie?
Nu inteleg ce vrei sa spui si oricum nu vreau sa intru in dispute nationaliste cu tine, pe mine ma intereseaza subiectul celor doua tari asa cum sunt acum, adica doua mari zerouri din care cetatenii emigreaza puhoi!
Esti constient ca in anul 1360 Romania nici nu exista, no? Tu vrei sa demonstrezi ce, ca nu prea inteleg... ai spus ca " nimeni nu stie exact ce a aparut - Romania sau Moldova"... vai de capu' meu, asta e tot ce pot zice exact.
"Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor : Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. "
"După dezintegrarea Imperiului austro-ungar și a Imperiului Rus, Regatului României i-au fost recunoscute noile granițe prin Tratatul de la Versailles. Armata română a pierdut aproximativ 400.000 de soldați: morți, răniți, dispăruți sau prizonieri iar pierderile cumulate ale germanilor, austriecilor, bulgarilor și otomanilor au fost estimate la aproximativ 60.000 de oameni."
"Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea comemorează Adunarea de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României."
Sursa : Wikipedia.
Ungaria a cucerit Transilvania, iar Moldova si Tara Romaneasca au ramas independente.Asta vad eu de acolo.
De acord cu intrip, si daca nu stiai, Wallachia e Tara Romaneasca. Nu e asa de greu.
nothingselsematters întreabă: