| ViseInCulori a întrebat:

Cine imi spune si mie specii protejate de gimnosperme si cateva curiozitati despre gimnosperme? am cautat pe net, dar nu am gasitstraight face

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

Gimnospermele sunt plante lemnoase, arbori sau arbuşti care apar în pădurile de conifere din zone montană, la care apar pentru prima dată florile grupate în conuri (de unde şi denumirea de conifere) bradul, molidul, zada, tuia, tisa. Ele se înmulţesc prin seminţe, care sunt libere, neînchise în fruct. (gimno- liber; sperme- sămânţă;=> gimnosperme= plante cu seminţe libere). Lemnul este format predominant din traheide mai perfecţionate structural decât la ferigi care alături de liber formează fascicule libero-lemnoase dispuse concentric. În mijlocul fasciculelor se află cambiul, care spre interior
produce lemn si spre exterior liber.
Reproducerea este numai sexuată. În ciclul lor de dezvoltare alternează două generaţii: una sporofitică, diploidã, şi una gametofitică, haploidă. După fecundare, rezultă zigotul, din care va lua naştere sămânţa, care va începe generaţia sporofitică.
Generaţia sporofitică este reprezentată de un corm bine dezvoltat, format dintr-o rădăcină puternicã, ramificată la suprafaţa solului datorită substratului stâncos. Tulpina este dreaptă, lemnoasă, iar coroana are aspectul unui con. Tulpina produce o substanţă cleioasă şi lipicioasă, numitã răşină (de aici şi numele
de răşinoase), care în contact cu aerul se întăreşte.

1 răspuns:
| Malphas a răspuns:

Gimnospermele sunt copaci măi. Copacii cu sămânţa neintegrată în fruct.