Soarele reflecta raze solare pe pamant si il incalzeste, iar chestia cu campia si muntele: la sol e mai cald ca in aer, daca ai fi vazut un "raportaj" sau un film vezi ca se urca in cer pana cand ingheata.
Soarele incalzeste pamantul si intotdeauna temperaturile sunt mai scazute la munte din cauza altitudinii inalte
Pentru ca cu kit te indepartezi mai mult de pamint cu atit e mai frig.De asta pe virfurile muntilor poti gasi zapada.Cel mai cald este pe suprafata terestra.Pe cind in aer, e mai rece.
Soarele, evident! E singura sursa de lumina si caldura din Sistemul nostru solar!
La munte e mai frig pentru ca se afla la o altitudine mai mare, intr-un alt strat a-l atmosferei, unde aerul e mai rece!
Cel putin asa e logic si asa am invatat eu la geografie, nu stiu voi...
Soarele incalzeste Pamantul prin intermediul razelor. Iar la campie este mai cald pentru ca pamantul este incalzit de soare, deci la nivelul solului aerul este mai cald pentru ca este mai aproape de pamant.
1-Soarele(durata 8 minute pana ajung razele la noi)
2-Altitudine.Daca vrei sa intelegi mai bine http://geografilia.blogspot.ro/......at-la.html
Soarele este o stea imensa care ne ofera caldura si lumina. Noi suntem la o distanta potrivita fata de soare ( suntem a III-a planeta). La munte este mai frig ca la campie deoarece muntii sunt inalti si cum urci mai mult in inaltime aerul este mai rarefiat si mai rece. La campie relieful este mai jos. Te rog funda! Te rog rog rog mult de tot!
Astia tio zis, cand esti la campie e cald, si cand urci la deal e mai frig.La sol tot e frig si cald, nu poti zice.Si la inaltime esti mai aproape de atmosfera si acolo sunt nori si brizele mai mari
Si continui raspunsul:
Dupa cum stii, centrul pamantului este foarte cald datorita lavei care se afla acolo. Deci campia e mai aproape de lava decat muntele, deci la campie e mai cald!
Da? Si atunci de ce in desert ziua e foarte cald iar noaptea e foarte frig? e aceeasi distanta fata de lava.
Soarele incalzeste pamantul, iar pamantul incalzeste atmosfera, in spatiu e frig, pentru ca nu exista atmosfera, de exemplu.
Pentru ca desertul e la ecuator, iar ziua cand bate soarele e cald. In schimb noapte, cand soarele nu mai bate, nu mai e nici cald, e la fel ca in toate(aproape) celelalte zone.
Noaptea e mai frig decat la noi, desi ziua e mult mai cald. Pai lava nu mai incalzeste? Parca asa ziceai.
Soarele transmite radiatie. Atmosfera este cea care o "traduce" in caldura. La munte aerul (atmosfera) este mai rarefiat, forta de frecare mai mica si curentii mai puternici. Cauta pe net despre temperatura sau incalzirea inegala. Trebuie sa gasesti ceva. Sunt mai multe chestii care provoaca fenomenul inclusiv forma pamantului, axa de rotatie etc.
Lava n-are nici o treaba cu caldura de la suprafata, asta era ideea, iar in desert e foarte cald ziua si foarte frig noaptea din cauza sau datorita nisipului, care se incalzeste repede si se raceste repede. Primul raspuns era ok, cel cu lava e buba.
Soarele ne încălzește direct iar pământul indirect; simplu!
În cazul celeilalte întrebări, primul factor îl constituie diferența de presiune a zonelor mai înalte față de cele joase urmat de o serie de alți factori pe care cred că-i poți găsi detaliat cu un simplu search pe Google.
Am vazut pe aici fel de fel de explicatii care mai de care mai "destepte". Naspa. Uite cum sta treaba.Ce ne incalzeste pe noi? Si soarele si pamintul.Pamintul degaja caldura proprie chiar daca putina, dar are caldura proprie si asta se invata la gradinita cred sau scoala generala.Soarele cum incalzeste el pamintul? Nu asa cum au spus unia sau cred cei mai multi.De la soare nu ne vine absolut nici un pic de caldura, dar absolut nimic.Atunci cum de ne incalzeste? Simplu prin razele ce le trimite.Razele de la soare(fotonii)ajung pe pamint, patrunde in atmosfera si loveste aerul cit si corpurile solide.Atunci cind fotonii sau radiatiile lovesc ceva acel ceva se incalzeste.De ce? Pt ca acel ceva de ex cum am spus aerul, sau suprafata pamintului, sau orice corp de pe pamint se opune acestor radiatii, acestor fotoni de lumina care de fapt nu sint calzi deloc.Ba sint la minus 0 grade kelvin.Insa atunci cind tu lovesti ceva observi ca se incalzeste.Asta este caldura de acolo vine din contactul a doua chestii ce se ciocnesc.Fotonii vin cu viteza f mare adica cu viteza luminii si cind se izbesc de pamint sint opriti, fenomenul petrecinduse cu degajare de caldura.Incearca tu sa te izbesti de o usa inchisa si asa repetat sa vezi ce o sa se intimple cu tine.Te vei incalzi si usa se va incalzi si ea.De ce e mai frig la munte ca la cimpie? Pt ca la munte fotonii cad pe o suprafata mai mica comparativ cu cimpia si apoi si unghiul sub care cad pe o suprafata determina ca acel corp sa fie mai cald sau mai putin.Cu cit lumina ia in sters un corp cu atit temp este mai mica.Aerul nu se incalzeste asa de mult, pentru ca el nu poate opri fotonii din miscarea lor, insa ceva ceva se incalzeste, pentru ca totusi are loc o frecare acolo. Apoi caldura de pe pamint incepe sa radieze sa se ridice si de aia aveam diferente de temp pe verticala.Caldura mea mai mare fiind la suprafata pamintului e normal ca la altitudini mai mari pe masura ce urcam tem. sa scada ca ne departam de sursa de caldura.Cam asa stau treburile.La caldura asta se adauga si cea proprie pamintului si uite asa ne incalzim.Aici nu este vorba de inmagazinat caldura cum spune cineva ca muntele nu stiu ce face mai putin ca si cimpia.Este vorba de cantitatea de fotoni care lovesc acea suprafata si unghiul sub care loveste.Desigur ca un corp cu cit este incalzit mai mult, hai am putea sa spunem ca se incarca cu caldura dupa care incepe sa o piarda daca se ia sursa de caldura.Deci soarele incalzeste indirect Pamintul.Nici pe Mercur caldura de la soare nu poate ajunge, pentru ca soarele intr-adevar emite si caldura dar nu ajunge prea departe de unde se afla, deoarece in spatiul sint zero grade kelvin.Deci caldura sa ajunga de la soare la noi nici o sansa, zero. Sper sa intelegi ceva.Numai bine
Pe scurt datorita FRECARII ne incalzim.Intre FOTONII proveniti de la Soare. atmosfera si suprafata Pamintului are loc o frecare si asfel apare caldura.La asta se adauga si caldura provenita de la magma Pamintului si gata neam incalzit. Diferenta este data de unghiul sub care are locacea frecare.Bti cu ciocanul un fier si vei avea caldura.Bate perpendicular si vei avea caldura mare si bate in sters, in unghi si vei avea caldura mai putina.
Soarele încălzește în mod indirect, adică încălzește suprafața Pământului și suprafața Pământului încălzește atmosfera, e oarecum similar cu o seră sau o mașină care stă la Soare.
E mai frig la munte decât la câmpie fiindcă aerul se rarefiază cu înălțimea. Dacă ai o masă de aer cald care se ridică, ea se răcește adiabatic (adică prin extindere), are legătură cu forța gravitațională și presiunea atmosferică. Poți să ai un platou la înălțime, cum ar fi podișul Tibet, nu va fi la fel de cald ca la o câmpie din aceeași zonă.
În deșert e fierbinte ziua și frig noaptea fiindcă deșerturile sunt în general la tropice, adică zone de anticiclon (presiune mare). Mai exact, aerul rece coboară de la înălțime. Culmea, deșerturile există tocmai datorită diferențelor de temperatură dintre zi și noapte, nu invers. Diferențele de temperatură duc la fisurarea rocilor, care se transformă în praf în timp.
În caz că te întrebi de ce e deșertul fierbinte în timpul zilei, deși coboară aer rece peste el, e fiindcă Soarele are o putere foarte mare de încălzire a suprafeței, din cauza unghiului razelor și fiindcă e senin tot timpul, efectul de încălzire e mult mai puternic decât cel de răcire. E oarecum similar cu iernile geroase, cu cer senin, când oamenii zic că-i "Soare cu dinți", singurul motiv pentru care e frig și ziua e că Soarele nu are putere suficientă să încălzească Pământul, din cauza unghiului razelor, evident.
E adevărat că diferite suprafețe au diferite proprietăți de încălzire/răcire, adică nisipul se încălzește și se răcește mai rapid decât apa, spre exemplu.
Ca dispunere pe planetă, ecuatorul e "cel mai aproape de Soare", dar nu are vreo relevanță. La ecuator nu sunt deșerturi, ci păduri ecuatoriale. Tu de fapt te referi la unghiul razelor Soarelui, dar și aici ecuatorul e plasat cel mai bine.
Scuze că am scris un adevărat eseu, dar meteorologia nu e un subiect ușor. Ca s-o înțelegi cât de cât ar trebui să citești multe cărți.
Stii ce e amuzant? Probabil toti profesorii au explicat la fel insa nu toti elevii sunt ca tine. M-am crucit citind raspunsurile unora. Nu inteleg de ce trebuie sa te invarti atat in jurul pomului ca sa dai un raspuns simplu. Nu inteleg mintea intortocheata a unora. In fine, oi fi eu proasta- si asta e posibil.
PS abia acum am observat ca tu ai postat intrebarea. Trebuia sa-ti dai funda singur desi am inteles ca nu se poate. Las' ca postez si eu o intrebare numai ca sa-ti dau tie funda. O meriti, esti baiat destept.