@alllinna
Vazi daca copiezi de pe net ce spun altii despre Jung? Nu e bine, nu se potriveste la intrebarea asta. Arhetipurile lui Jung sunt congenitale, instinctuale, si se manifesta indiferent de timp si de context. In timp ce normalitatea si devianța sunt normative si impuse de fiecare societate si timp in parte. De exemplu, eu fiind baiat, tu fata, arhetipic te voi curta ca un porumbel. Dar daca astazi poti sa iti spun din prima seara: Hei, gagico, la mine sau la tine? si poate reusesc sa te seduc, intr-o societate puritana de secol 19, sa zicem, gestul ar fi fost considerat imoral si as fi putut fi chiar tras la raspundere. Sper ca incepi sa intelegi.
Normele morale formeaza acel arhetip despre care iti spune @Alllinna. Ele se invata prin educatie, prin experienta, prin dorinta fiecaruia de a se integra intr-un grup.
Pe baza acestei normalitati, sunt facute legile unei societati.
In momentul in care apar deviatii de la norma, legislatia se adapteaza condamnand aceste deviatii, aceste incalcari ale normei.
Totul se bazeaza pe principiul deosebirii binelui de rau.
Nimeni nu o stabileste, tu alegi pe ce parte vrei sa fii, in zilele noastre cei "anormali" se cred "normali, iar cei normali care respecta regulile sunt considerati "anormali" si sunt luati peste picior, daca nu facem ceva repede nu va mai ramane nici o farama de bun-simt.
Harciog - asta spun si eu. Ca exista legi mai de sus puse gandite de Dumnezeu. Ca o buna parte a societatii le respinge, o priveste. Dar societatile care ajung sa se dezintegreze ajung aici tocmai prin calcarea normelor venite mai de sus. Raspunsul meu este ca bine, normal, ok este ceea ce stabileste Dumnezeu.
Nimeni nu stabileste nimic. Exista o notiune de ARHETIP, un element al inconstientului care se formeaza pe parcursul mai mult generatii si se transmite ereditar. In realitate NORMALITATE, este comuna pentru intreaga civilizatie. Alta problema este ca multe popoare deja au inceput sa perceapa ANORMALITATEA ca NORMALITATE. Aici deja putem vorbi de degradare si dezintgrare a unei societati
User252426 întreabă: