Înainte de invenția radierei din cauciuc, tablete de ceară erau folosite pentru a șterge urmele de mină de creion sau de tuș de pe hârtie. De asemenea se spune că se folosea miez de pâine pentru a șterge urmele de mină; e posibil, dar pâinea s-ar dezintegra rapid și ar fi destul de costisitoare înlocuirea ei.
Pe 15 aprilie 1770, filozoful și teologul englez Joseph Priestley descria o gumă vegetală cu proprietatea ca la frecare să șteargă urmele de mină de pe hârtie: „Am văzut o substanță excelent adaptată pentru a șterge de pe hârtie urma lăsată de creionul negru." A numit această substanță rubber (în engleză to rub = a freca, a șterge prin frecare).
În 1770, Edward Naime, un inginer englez, fabrică prima radieră din cauciuc crezând că se desfășura un concurs pentru a se găsi cea mai originală invenție. A început să vândă radiere naturale pentru pe atunci scumpul preț de 3 șilingi pe cubul de jumătate de țol. După cum spune Naime, el a luat neintenționat o bucată de cauciuc în loc de miezul de pâine pe care îl folosea de obicei și astfel a observat această calitate a cauciucului. Neintenționat, aceasta a fost prima utilizare a cauciucului în Europa în acest scop.
Totuși, cauciucul așa cum era vândut pe atunci avea aceleași inconveniențe cu pâinea, fiind sfărâmicioasă și și-ar fi pierdut utilitatea în timp. În 1839, inventatorul Charles Goodyear a descoperit procesul de vulcanizare, o metodă care a fost folosită pentru a face radiera mai rigidă și mai durabilă. Astfel radierele au devenit populare.
Pe 30 martie 1858, Hymen Lipman din Philadelphia, SUA, a primit primul patent de atașare a unei radiere mici la capătul unui creion. Patentul a fost însă respins, întrucât consista în două produse combinate, nu în un produs cu totul nou.
„Guma este mama proștilor"
Apăi,dragul meu,asta e o întreagă poveste!
Se spune că odată,demult, un copil tembel a desenat pe o foaie de hârtie un monstru, o dihanie de creatură cu 7 mâini, 23 de picioare, 42 de ochi si limba de foc scuipătoare de acid sulfuric.Și cum din nu știu ce dracu motiv,monstrul a fost dat afară din foaia de hârtie pentru că era prea urât! Și uite așa a început să terorizeze copiii care își scriau temele, copiii care se uitau în cartea de fizică la problemele cu atracția universală și pe copiii care mestecau Hubba Bubba.Și uite așa, marii ingineri ai lumii și-au stors mintea ce să creeze ca să invingă această dihanie.Se spune că însuși Einstein a participat la crearea unui dispozitiv complex numit „RADIERĂ"(Adică te RAD din ERĂ).Și uite așa s-au creat multe astfel de dispozitive, care puse cap la cap au dat naștere unui alt montru care l-a învins după o bătălie de 7 zile și 7 nopți pe dihania care aducea în disperare copiii.Iar noi în ziua de azi purtăm radierele în penare în semn de victorie asupra Dihaniei Disperatoare de Copii.Cu placere.
User252426 întreabă: