| Inferno a întrebat:

Citisem intrebarea de mai jos postata de userul "Anamaria9818" si mi-am pus la randul meu urmatoarea intrebarea.

Daca ai doua vase umplute aflate la inaltimi diferite, in cate moduri poti face apa din primul vas sa urce in cel de al doilea vas?

O prima metoda ar fi sa crestem presiunea in vasul aflat la o cota mai mica. In acest fel, datorita diferentei de presiune apa va urca in cel de al 2-lea vas.

O a doua metoda ar fi sa scadem presiuena din vasul aflat la o cota mai mare.
In acest fel ne folosim de presiunea atmosferica pentru a ridica apa in cel de al 2-lea vas.
Aici avem si anumite limitari. Nu putem ridica apa la mai mult de 10 metri, inaltime pentru care coloana de apa exercita o presiune egala cu cea atmosferica.

O a treia metoda, cea regasita in intrebarea userului "Anamaria9818" ar fi sa folosim presiuena osmotica. Introducem o membrana semitransparenta intre cele doua vase si creste concentratia di nvasu laflat la cota superioara. Apa va trece din vasul cu o concentratie mai scazuta catre cel cu o concentratie mai ridicata. Fenomen ce are loc in mod natural in interiorul celulelor.


O a patra metoda ar fi sa folosim forta de suctiune capilara. Pentru un tub cu diametrul extrem de mic, datorita aderentei fluidului la peretii tubului, apa va urca in mod natural in lungul tubului. Cam asa reusesc copacii sa ridice apa la inaltimea frunzelor.

Ce alte metode mai cunoasteti?

1 răspuns:
Răspuns utilizator avertizat