anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Civilizatia romana si ulterior si cea europeana,pana prin sec. XI,folosea cifrele si nmerele romane in efectuarea calculelor.
Imagineaza-ti ca esti un roman si esti pus in situati de a inmulti urmatoarele numere:
CXXI inmultit cu XXXVI Interezeaza nu rezultatul care este M(V)CCCLVI ci modul de desfasurare a calculului pana la obtinerea rezultatului. Dupa ce iti reamintesti semnificatia numerica a fiecare litere si cele cate reguli de aranjare a lor ca ordin da marime (le poti gasi si pe net),cu putin rationament logic, dupa maximum 10 operatiuni ajungi la rezultat. Mult mai complicat este insa sa faci proba,adica sa imparti M(V)CCCLVI la XXXVI ca sa obti CXXI.
Incerca si te vei convinge ca nu era la indemana oricui sa faca socoteli in acele timpuri.
Se incumeta cineva?
PS: Nu am postat la "Amuzamente", intrucat cred ca este ceva mau mult.

5 răspunsuri:
| anonim_4396 explică (pentru SkyPilot):

Este cel mai simplu sa trimiti la un site.Asta nu inseamna ca tu cunosti problema respectiva. Si ca sa nu ma acuzi, iti voi si explicita: ce se spune in site-ul respectiv nu este rezolvarea cea mai. simpla, tinand cont de regulile cifrelor romane (am banuiala ca nici nu le cunosti).In exemplul:

17 x 42
XVII XXXXII
VIII LXXXIIII
IIII CLXVIII
II CCCXXXVI
I DCLXXII

= DCCXIIII
= DCCXIV
714
se putea rezolva mult mai siplu:
XVII XXXXII
--------------------------
DCCXIV
Ca sa-mi demostrezi ca ai inteles rezolva inmultirea 14x61 numai prin 2 operatiuni. Totodata da un raspuns problemei date de mine. Altfel, ajungem la vorba lui Eminescu:E usor a scrie versuri, can nimic nu ai a spune.

| Inferno a răspuns (pentru SkyPilot):

Nu-l lua in seama. El nu posteaza intrebari pentru a afla raspunsul. Tu ai vrut doar sa-l ajuti.

| anonim_4396 explică (pentru Inferno):

Vezi cat esti de limitat cand rautatea si invidia prevaleaza? Daca citesti calm problema ridicata de mine si intrebarea, constata pana si Gaga ca era o PROVOCARE, deci rezulta clar si din comparatia dintre dificultatea impartirii fata de inmultire, ca eu cunosteam raspunsul.
Mai sunt convins de ceva:daca ai fi fost in STARE sa rezolvi problema ridicata de mine (inmultirea si impartirea) ai fi postat. NU ESTI INSA CAPABIL, DA NU ESTI CAPABIL.La tine cultura tehnica se reduce la accesarea netului si copierea unor raspunsuri de acolo.Restul este spoiala. Daca vrei iti pot dovedi cu exemple concrete. Din ce in ce ma convingi mai mult de cine esti in realitate.

| Inferno a răspuns (pentru Inferno):

Daca i-as raspunde utilizatorului metania ar insemna ca imi incalc promisiunea data :
http://www.tpu.ro/......jutat-dar/