| TamplaruAnisoara a întrebat:

Cod Genetic - un fel de CNP? Să nu fie nici măcar două coduri genetice identice la oameni? Și dacă este unic cât de mare trebuie sa fie numărul cifrelor și al literelor ținând cont miliardele de oameni că probabilitatea sa fie 0?

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Intreaba unu care le are bine cu matematica, ala iti poate face un calcul cate combinatii se pot face.Cred ca o sa iti arate o cifra pe care sigur nu o sa o intelegi laughing adica una f mare.

Dar persoane,indivizi animali,vegetali cu acelasi cod sunt. Exemplu iei o bucata dintr-o planta si obtii o alta planta,cele doua plante is identice.
ADN-ul este ca si o caramida,toata lumea vie este alcatuita din aceasta caramida ADN,ce face diferenta? Numarul de caramizi,felul cum is arenjate etc.
E ceva gen cum is cuburile alea ce se joaca copii.Din X cuburi poti face o casuta, poti face un elefant, etc.

Bine zic asa in mare ca idee, sa iti dai seama macro.

La fel ca si la plante daca un ovul este fecundat de un spermatozoid, apoi se separa in 2, vor rezulta 2 oameni identici genetic, deci cu acelasi cod ce spui tu.

| johnnny123 a răspuns:

Dar realizezi că în realitate codul genetic nu este format din litere și cifre? Din moment ce pui întrebarea asta, evident că nu realizezi...

| Floridori a răspuns:

Exista ADN-uri perfect identice.Un exemplu ar fi gemenii monozigoti.

Mai exista si ADN-uri aproape identice, de peste 99% in cazul verilor primari de acelasi sex, nascuti din tati veri primari si mame verisoare primare, dar in cazul acesta se regasesc mai putine persoane decat in cazul gemenilor monozigoti, deoarece este dificil ca doua verisoare primare sa se cupleze fix cu doi veri primari si sa aiba si copii de acelasi sex.

Cat despre notare...
Exista 4 nucleotide de baza (adenina notata cu A, citozina notata cu C, guanina notata cu G si tiamina notata cu T), notate cu cate 3 litere fiecare, una pentru fiecare compus al nucleotidei (un heterociclu, o pentoza si o grupare de fosfat).
In acest stadiu de baza, exista 64 de variatii posibile, notate cu litere.
Aceste secvente simple sunt numite chiar asa, "baze".
Un singur genom, format dintr-o pereche de cromozomi (23 in total), contine 3, 2 miliarde de perechi de astfel de baze.

| Eireann a răspuns:

Nu inteleg care e intrebarea.