Pe aceeasi tema: http://gandirelogica.blogspot.ro/2011/03/paradox-1.html?m=1 in caz ca nu o știai...
Nu stiu ce calcule ai facut tu, dar acel 8 apare doar cand inmultesti 0.99... La 2, iar numarul de 9 e mai mic de 11.
Daca inmultesti 0.999... Cu un nr de 9 mai mare de 11 la 2, rezultatul e pur si simplu tot 2.
Idem si cu 3, daca pui suficienti de 9 (mai multi de 11) rezultatul e 3.
Mi se pare că ai răspuns singur la întrebare. Adică, da, ce ai scris la urmă așa e. Numărul acela diferit de 9 nu apare, stă ascuns undeva. Unde? nu știu. Universul are încă multe mistere neelucidate.
Nu sta ascuns, pentru ca nu exista
Chestia e ca intre 0, 999... si 1 sau intre 1, 999... si 2 nu poate exista nici un numar si de aia 0, (9) egal 1 si 1, (9) egal 2.
Poate acel număr se află oarecum în afara infinității. E ceva care ar trebui să existe dar totuși nu există. Probabil chiar ceva ascuns.
În exemplele pe care le-ai dat tu se merge pe același raționament, cred. Ca să ajungi de la 0, (9) la 1 trebuie un infinit de 0 și la capăt un 1, iar capătul nu există sau cine știe. Mi se pare interesant. De aceea am pus problema, parcă se omite ceva. În mod normal dacă numărul în sine este mai mic decât altul, nu contează ce zecimale are, ar trebui ca tot numărul să fie mai mic. Oricum dacă o luăm altfel, ar trebui să fie 0, (9) mai mic ca 1, dar totuși este egal cu 1. O fi un paradox?
N-ai cum sa pui un numar infinit de 0 si dupa aia un 1. Ca sa pui 1 dupa un sir de zerouri, atunci sirul ala trebuie sa se opreasca la un moment dat, ceea ce inseamna ca nu e infinit.
Mda,am inteles la ce te referi.
Faptul ca un sir de 9 este infinit, inseamna ca dupa fiecare 9 urmeaza altul, la nesfarsit. Practic trebuie sa fie o multime inombrabila de 9.
Daca exista un 8 dupa acest sir de 9, inseamna ca sirul de 9 nu mai tinde la nesfarsit, exista un moment in care in loc de 9 avem 8.
Ceea ce inseamna ca exista o multime finita de 9.
Stii cum se calculeaza media la școală? Media in "oral" ori 3 plus teza, totul impartit la 4? Ei bine sunt cazuri in care iti da 9, 49. Asta daca faci calculele liniar, pe rand. Insa daca construiesti fractionar aceata schema, prin simplificari vei ajunge la 9, 5. Ia incearca si zi-mi cum a mers.
Ca sa te ajut, media in oral trebuie' sa iti iasă 9, 666666667, iar teza 9.
Păi e logic. Eu știu lucrurile astea. Eu am pus problema în sine care e interesantă. Dacă o dezvoltăm ajungem la n situații și sunt conștient.
Nu trebuie să mă ajuți, eu știu destulă matematică.
Se numește paradox. Este dovedit faptul că un număr virgulă perioadă 9 este următorul. Asta o demonstrezi ca la clasa a 5-a. Nu e asta problema. Problema în sine este mai delicată. Miezul.
Da, interesant.
Foarte bun exemplul, mulțumesc pentru răspuns.
O zi frumoasa.
Pe aceeasi tema: http://gandirelogica.blogspot.ro/2011/03/paradox-1.html?m=1 in caz ca nu o știai...